Főoldal > DIÉTA > Vigyázz, veszélyes lehet a kalóriaszegény diéta

Vigyázz, veszélyes lehet a kalóriaszegény diéta

diétaétkezésfogyásfogyókúrakalóriakalóriaszegénytáplálkozás
0

Írta:

Mindig azt keressük, hogy tudnánk még szebbek, formásabbak és fittebbek lenni. Hogy ezt elérjük, az egyik lehetőség a kalóriaszegény diéta, ami sajnos csökkent energiaszintet és emésztési zavarokat okoz, épp ezért veszélyes is lehet.

Ilyen esetekben a fogyás érdekében hajlamosak vagyunk drasztikusan lecsökkenteni a napi kalóriabevitelt – ez azonban lecsökkenti az energiaszintet is, aminek kellemetlen következményei lesznek. 

Mindig hideg van?

Az egyik legelső tünete a túl kevés kalóriának, hogy állandóan fázol. Ez azért lehet, mert a túl kevés étel mellett a testednek nem jut arra energiája, hogy fenntartsa az optimális testhőmérsékletet. Ez a magyarázat arra, miért fáznak a diétázó emberek.

Ez beindít egy olyan folyamatot, melynek során kevesebb kalóriát égetsz el. Ez a tested válasza az éhezésre: kevesebb kalóriát adsz neki, kevesebbet fog égetni. Ezért van az, hogy a kezdeti nagy súlyvesztés után stagnál a mérleg nyelve. A test alkalmazkodik az alacsonyabb energiaszinthez, így bizonyos funkciókat „készenléti állapotba” kapcsol. Ilyenkor előfordul, hogy elkezdesz rendesen enni, s hízni fogsz, mert a testnek idő kell, hogy újra minden funkciót visszakapcsoljon.

kaloria2.jpg ()

Növeld az élelmiszereket fokozatosan!

A súlygyarapodás elkerülése érdekében fontos, hogy fokozatosan emeld az adagokat. Mérd fel, hogy a szervezeted hogyan reagál a több ételre, a bevitelt pedig 500 kJ-nyival növeld. Ez csupán egy extra pirítós, egy kis tojás, vagy egy pohár bor estére.
A napi kJ szükségleted olyan dolgoktól is függ, hogy ülő- vagy fizikai munkát végzel. De befolyásolja a testedzésed intenzitása és gyakorisága. Arra mindenképp figyelj, hogy ne egy desszerttel növeld a bevitelt, inkább tápanyagokban gazdag élelmiszereket válassz.

Építsd be a testmozgást!

Függetlenül attól, hogy lassan növeled a bevitt kalóriák számát, figyelj rá, hogy a testmozgás része legyen a mindennapjaidnak. A testmozgás ugyanis segít helyreállítani az izomszöveteket, és a zsírégetésben is fontos szerepe van. Az edzés alatt kalóriát égetsz el és izmot is építesz, ezek pedig segítenek, hogy elérd az áhított súlyt és alakot. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X