Főoldal > DIÉTA > A light élelmiszerek tényleg fogyasztanak?

A light élelmiszerek tényleg fogyasztanak?

diétaegészséges étrendétkezésfogyásfogyókúralight ételzsírégetés
0

Írta:

A light címke mágikus jelentőséggel bír a fogyókúrázók és az egészséges életmódot folytatók körében. Valld be, hogy te is inkább a kosaradba rakod a „light”, a „diet”, a „wellness” vagy épp „zsírszegény” felirattal forgalmazott ételeket, mint a hagyományosakat, hiába drágábbak.

A gyártók ezt ki is használják, ma már szinte mindennek van energiacsökkentett változata, legyen az sajt, joghurt, üdítőital, müzli, chips, felvágott vagy épp fagylalt. De vajon ezek a termékek tényleg fogyasztanak és egészségesebbek?

A light jelentése

A light kifejezés az angol könnyű szóból származik, és az élelmiszereknél mindig azt jelenti, hogy az adott termékben kevesebb van valamiből, legyen az cukor vagy éppen zsír. Előírás szerint, legalább 30%-kal kevesebb kalóriát kell tartalmazniuk, mint hagyományos változataiknak.

Az egyes megnevezések jelentése

Annyiféle megnevezés létezik, hogy elég nehéz kiigazodni, miért is fogyókúrás egy-egy termék. Az FDA ajánlása szerint zsírszegénynek az számíthat, amely 3 gramm vagy annál is kevesebb zsírt tartalmaz adagonként. Zsírmentesnek pedig csak akkor jelölhető, ha 0,5 grammnál nem található benne több zsír. Alacsony cukortartalmúnak akkor hívható egy étel, ha cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetén, vagy a 2,5 g/100 ml-t folyadékok esetén. A cukormentes megjelölés pedig azt jelenti, hogy az adott étel vagy ital 0,5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz adagonként. Kalóriaszegény, ha egy adagjában 40 kcal vagy annál kevesebb rejlik; míg kalóriamentes akkor lehet egy termék (ezt leginkább italoknál használják), ha 5 kalóriánál kevesebbet tartalmaz adagja. Azt, hogy fehérjében gazdag, csak akkor jelölhetik a címkén, ha az adott élelmiszer energiaértékének legalább 12%-át fehérje biztosítja. A koleszterint nem tartalmaz felirat pedig akkor tüntethető fel egy élelmiszeren, ha kevesebb, mint 2 mg koleszterin van egy adagjában, és 2 g vagy annál kevesebb telített zsír.

Továbbá érdemes tudni, hogy az alacsony cukortartalmú élelmiszerek gyakran nagyobb mennyiségben tartalmaznak zsiradékokat, és ez fordítva is igaz. Figyelni kell tehát az összes tápanyagadatra, mert attól, hogy egy termék például cukormentes lehet kalória- és zsírdús. A light, 0,1%-os zsírtartalmú joghurtokban a zsírszegénységből adódó ízromlást extra cukor hozzáadásával hozzák helyre.

Fontos adatok a címkén, a light szócskán túl

Mindig alaposan nézd meg a tápanyagtartalmat és az összetevők listáját, ne ragadj le a hangzatos megnevezéseknél. Mielőtt a kosaradba tennéd az adott light terméket, vedd kézbe a többi hasonló élelmiszert is, és hasonlítsd össze a kalória-, a cukor- és a zsírtartalmukat. Meg fogsz lepődni, hogy sokszor egy normál termék jóval egészségesebb, kevesebb cukrot vagy zsírt, illetve mesterséges anyagot tartalmaz, mint light változata.

A light termékek íze

A csökkentett zsír- vagy cukortartalom az ízélményt rontja, amelyet valahogyan pótolniuk kell a gyártóknak, hogy eladható maradjon a termék. A szénhidrátszegény ételek aromacsökkenését zsírsavak hozzáadásával igyekeznek pótolni, ugyanis a zsiradékok a legkiválóbb ízfokozók. Az olyan zsírhelyettesítők, mint a glutamát, a glicin, a kloridok, a laktátok és az erjesztett kivonatok azért kerülnek a zsírszegény termékekbe, hogy pótolják az ízeket. Ezek az összetevők azonban arra érzékenyeknél fejfájást, hasmenést, hányást vagy allergiás reakciókat válthatnak ki.

45061816 - grated cheese on wooden table

A light termékek hatásai

A light termékeknek az egészségre gyakorolt hatása máig nem egyértelmű. Természetesen jó, ha egy élelmiszer kevesebb cukrot, kalóriát vagy épp telített zsírt tartalmaz, azonban a mesterséges helyettesítők megterhelhetik a vesét.

Fogyókúrás szempontból a light termékek többsége nem váltja be a hozzájuk fűzött reményt. Sőt, a tanulmányok szerint hosszútávú fogyasztásuk lassú, de folyamatos hízáshoz vezethet. Ennek több oka is van. Egyrészt, ha egy élelmiszer diétás, akkor hajlamos lehetsz többet enni belőle, az így létrejött kalóriatöbblet pedig hízáshoz vezet. A light ételeket választók, a kutatások tanulságai szerint, átlagosan 13%-kal több kalóriát fogyasztanak a korábbihoz képest. Másrészt a mesterséges édesítőszerek kalóriabevitel nélkül ajándékoznak meg az édes ízzel, az aszpartámnak viszont étvágynövelő hatása van. A light ételek fogyasztásával ráadásul az evés utáni jóllakottságérzet elmarad, a szervezet azonban elkezd inzulint termelni, emiatt későbbi éhségroham és nassolás következik.

Összegzés

A light termékek jó kiindulási alapok, ha kalóriabevitelt szeretnéd csökkenteni, de fogyasztásukat nem szabad túlzásba vinni. Nézd meg mindig az összetevők listáját, és a túl sok mesterséges adalékanyagot tartalmazó diétás termékeket inkább kerüld, egészséged érdekében. Ha cukormentes diétát követsz, keresd kizárólag a természetes édesítőszereket, mint a sztívia és az eritrit, tartalmazó ételeket. A hagyományos változatokból természetesen továbbra is kerüld a magas kalória- és GI indexű ételeket! Próbáld ki a tiszta étkezést, fogyassz minél több természetes, kevésbé feldolgozott élelmiszert.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X