Főoldal > DIÉTA > Mégsem annyira szuper az avokádó, mint hittük?

Mégsem annyira szuper az avokádó, mint hittük?

avokádódiétaélelmiszerétkezésnövénytáplálkozásvegánzsír
0

Írta:

Úgy látszik, itt az ideje elbúcsúzni az avokádótól, de nem a benne levő zsír vagy a kalóriák miatt.

Vajra emlékeztető, selymes, és szerencsére szuperegészséges. Ez mind igaz, de az avokádó tápértékéhez nem kevés kalória és nem kevés zsír tartozik, tehát az avokádó nem fogyaszt. Mint mindig, az egészséges élethez szem előtt kell tartani azt a szabályt, hogyan tudjunk adagolni.

100 gramm avokádóban (vagyis kb. egy fél avokádóban) van 15 gramm telítetlen zsírsav, 10 gramm szénhidrát, 2 gramm fehérje, és 160 kalória. Vagyis egy avokádó a napi kalóriaigényünk negyedét lefedi, és a napi zsír felét. Koleszterin? Az nincs benne.

#Avokádó – mennyit fogyasszunk belőle?

A táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy ebből a zsírban és kalóriákban gazdag gyümölcsből legfeljebb egy szerepeljen a napi étrendünkben, ha az egészséges étkezés a cél. Ne együk minden nap, és lehetőleg ne olajjal keverve fogyasszuk, hanem a zsíros, kevésbé egészséges ételek alternatívájaként, például sajtok helyett. Ezen kívül fontos, hogy a megfelelő gyümölcsöt válasszuk ki. Amit olcsóbban árulnak, azokat nagyon éretlenül szedték le, vagyis nem tartalmazzák azokat a tápértékeket, mint az éretten szüretelt avokádó.

smoked salmon avocado scrambled egg italian ciabatta delicious sandwich sprinkled with parsley on white paper on oval dish with ingredients on background, healthy recipe, view from above, close-up

#Avokádó – károsítja a környezetet

De vannak egyéb okok is, amik óvatosságra intenek ezzel a szuperétellel kapcsolatban. Melyek ezek? A nyugati világ megszállottsága az avokádó iránt drámai környezeti hatásokat okoz. Ahogy az independent.co.uk-n megjelent, a Wild Strawberry Cafe megosztott egy posztot a saját Instagram oldalán, hogy miért döntöttek úgy, hogy nem vesznek több avokádót. „Mától nem szolgálunk fel többé avokádót. Ez nem vicc! Sokat töprengtünk, amíg erre a döntésre jutottunk.” Az idénygyümölcsök mellett érvel egy komment, és megemlíti, hogy mekkora utat kell megtenniük az avokádóknak, hogy a növénytől az asztalra kerüljenek. Vagyis Közép- és Dél-Amerikából mindenhová a világon. Kivágják az erdőket, hogy avokádó növényeket telepítsenek a helyükre, az ilyen agresszív növénytermesztés légszennyezést okoz, és a helyi vízkészletet szennyezi – olvasható még a posztban.

#Avokádó – Vegán étel?

Az év elején a bristoli Tincan Coffee Co is bejelentette, hogy nem szolgál fel avokádót a vendégeinek. “Imádjuk, főleg tojással, de etikai okokból a helyi termékeket támogatjuk” – nyilatkozta Adam White a Bristol Live-nak. Arról is írt, hogy az avokádó felszolgálása, és a mexikói és kaliforniai társadalmi-gazdasági hatások ismeretében a termesztése nem tűnik számomra helyes döntésnek. Két éve a mexikói Greenpeace kiadványa szerint az erdők kivágása és a helyi vízkészletek szennyeződése mellett a kémiai anyagok túlzott mértékű használata a mezőgazdaságban, valamint az avokádó szállításához használt faanyagigény miatt károsítják a helyi lakosok környezetét és életminőségét. A rossz hírek sorának ezzel nincs vége: az avokádó túlzott mértékű termesztése ugyanis a méhészeket vándorlásra készteti. Az avokádó ültetvények meglétének következtében Kaliforniában nincs elegendő helyi méh, ezért aztán kamionokkal kell a helyszínre szállítani a kaptárokat, ahhoz, hogy a növényeket beporozzák. Viszlát Vegán étel!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X