Főoldal > DIÉTA > Megújulva tér vissza a South Beach diéta

Megújulva tér vissza a South Beach diéta

diétaétkezésfogyásfogyókúrakalóriaketogén diétasouth beach diétaszénhidráttáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Bemutatkozik a ketogén diéta könnyebben követhető változata

Bár mostanában alig hallhattunk a South Beach diétáról, idén egy megújult, szénhidrátszegényebb verzióval tér vissza, hogy meghódítsa a fogyókúrázók szívét, és természetesen hadat üzenjen a plusz kilóknak. Ketogén-barát diétás terve 2019 nagy durranása lehet, főként azok körében, akik szívesen mondanak le a szénhidrátokról a zsírok javára.

Mi is az a South Beach ketogén-barát diéta?

Az eredeti South Beach diétához, amely egy amerikai szívspecialista, Arthur Agastson nevéhez fűződik, hasonlóan két fázisra bomlik. Az elsőben a gyümölcsök, a keményítő tartalmú zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák kerülnek tiltólistára, hogy ezáltal újraindítsa és zsírégető üzemmódba kapcsolja a szervezetet. Ebben a szakaszban napi 40 g nettó szénhidrát fogyasztása engedélyezett, amely a ketogén diéta maximum 20 g-jához képest kifejezetten engedékeny. A nettó szénhidrátok kiszámításához az a legegyszerűbb módszer, ha az összes bevitt szénhidrátból levonjuk a diétás rostot és a cukoralkoholt. Egy hét után térhetünk át a második szakaszra, amelyben a fókusz szintén a sovány fehérjék, az egészséges zsírok és a keményítőt nem tartalmazó zöldségek fogyasztásán van. Ám itt már napi 50 g nettó szénhidrátot is bevihetünk, picit emelve a mennyiségen.

Miben különbözik a Ketogén diétától?

A Ketogén diéta nagyon szigorú, csupán napi 20 g nettó szénhidrátot engedélyez, de még a fehérjék fogyasztásához is csak mértékkel járul hozzá. Emiatt a South Beach új verziója sokkal könnyebben követhető és betartható, hiszen több nettó szénhidrátot és fehérjét is bevihetünk a szervezetünkbe. Bár nem garantált, hogy ketózisba kerül a szervezet, mégis hatékonyan fogyhatunk vele, miközben az olyan kellemetlen mellékhatásokat, mint a fáradtság, a szédülés vagy épp a székrekedés elkerülhetjük.

A másik nagy különbség a fogyasztható zsírok típusában rejlik. A hagyományos ketogén diétában mindenféle zsírt ehetünk, még az olyan telített zsírokat is, mint a vaj és a disznózsír. A South Beach ketogén-barát diéta ezzel szemben csak az olyan egészséges, mono- és politelítetlen zsírok fogyasztását engedélyezi, mint az extra szűz olívaolaj, az avokádó és a magvak.

High Angle View of Grilled Fruit and Seafood Dishes Arranged on White Wooden Table Surface

Mit lehet enni a South Beach ketogén-barát diétája alatt?

Az első szakasz főként sovány fehérjékből, mint a halak, a tenger gyümölcsei, a szárnyasok és a sajtok, egészséges zsírokból, mint az extra szűz olívaolaj, az avokádó, a magvak és a mogyoróvaj, illetve keményítőt nem tartalmazó zöldségekből, mint a zöld levelesek, a brokkoli és a zeller áll.

A második szakasz nagyon hasonló az elsőhöz, csak kicsit rugalmasabb. Ugyanazokból az ételekből kell összeállítani az étrendünket, ám már napi 50 g nettó szénhidrátot is bevihetünk, természetesen csak jó szénhidrátokból, amelyek tele vannak rosttal, de minimális a cukor és a finomított gabona tartalmuk.

Mi a diéta hátránya?  

Mielőtt belevágunk, nem árt tudatosítani, hogy bár kicsit megengedőbb, mint a ketogén diéta, mégis szigorú és nem egyszerű betartani. A diéta alatt sokkal jobban vágyódunk majd bizonyos tiltott ételek után, amiből előbb-utóbb túlevés lesz. A gabonák, a gyümölcsök és a keményítőtartalmú zöldségek kiiktatása pedig fáradékonysághoz, fejfájáshoz, székrekedéshez és tápanyaghiányhoz vezethet. A szénhidrátban szegény, de zsírban gazdag diéták ráadásul hosszútávon egészségügyi kockázattal is járhatnak.

Érdemes-e kipróbálni ezt a diétát?

Ha régóta kacérkodunk a ketogén diétával, ám picit egyszerűbbet keresünk, a South Beach ketogén-barát diétája jó választás lehet. Mivel nem kell ketózisba kerülnie a szervezetünknek, így sokkal könnyebb követni és tartani is. Rövidtávon hatékonyan leadhatjuk vele felesleges kilóinkat, ám hosszútávon akár súlyos egészségügyi kockázatokkal is számolhatunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X