Főoldal > DIÉTA > Ezért érdemes diót enni

Ezért érdemes diót enni

diódiófélékegészségegészséges nasiegészségmegőrzés
0

Írta:

Nemcsak finom, hanem egészséges is – bemutatjuk a dió 10 legjótékonyabb hatását a külső-belső egészségre.

A legújabb kutatások egyre több indokot szolgáltatnak arra, miért is érdemes napi szinten diót fogyasztanunk. Lássunk belőlük néhányat.

1.     Csökkenti a cukorbetegség kialakulását

Bár édeskés íze miatt sokan párosítják desszertekkel és különböző cukros süteményekkel, rendszeres fogyasztásával nő a szervezetünkben lévő jótékony (HDL) koleszterinszint és csökken a glükóz szintje. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb esélyünk lesz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

2.     Jót tesz a szív és az agy egészségének

Tele van omega-3 zsírsavakkal, melyeknek hála csökken a rossz (LDL) koleszterinszintünk és a vérnyomásunk, valamint fejlődik az idegrendszerünk és a memóriánk.

3.     Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát

Nemrég sikeresen bebizonyították, hogy napi néhány szem dió képes csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát, ezért minden nőnek ajánlott a rendszeres fogyasztása.

4.     Erősíti a csontokat

A dióban lévő egyik esszenciális zsírsav – egészen pontosan az alfaliponsav – nemcsak ellenállóbbá teszi a csontozatunkat, hanem gyulladáscsökkentő hatását is kifejti.

5.     Jobban alszunk tőle

Magas omega-3 zsírsav- és melatonintartalma miatt nem kell többé a minőségi alvás miatt aggodalmaskodnod. Sőt: a dió a napi stresszszintünket is kiválóan csökkenti, ezért a félelmeidet is könnyeben legyőzheted a dió rendszeres fogyasztásával.

6.     Könyebbé teszi az emésztést

Gyakran küdesz hasfájással és a gyomorsavaddal? A dió egy csapásra megoldhatja a problémáidat: a benne lévő magas mennyiségű rost ugyanis kiválóan felszívja a gyomorsavat.

7.     Erősíti az immunrendszert

Csakúgy, mint az olajos magvak nagy része, a dió is ellenállóbbá teszi az immunrendszert, ami miatt a jövőben kevesebb bakteriális és vírusos megbetegedéssel kell majd küszködnöd.

8.     Késlelteti az öregedést

Nem csoda, hogy egyre több ránctalanítóban található diófakivonat. A dió ugyanis tele van bőrszépítő és öregedéskésleltető B- és E-vitaminokkal, melyek hatásosan felveszik a harcot a mélyebb ráncokkal is.

9.     Hidratálja a bőrt

Száraz és érzékeny bőrre a patikákban és gyógynövényboltokban kapható diófaolaj-kivonat is kiváló gyógyír lehet. Ez a bőr legmélyebb rétegeibe hatolva tölti fel értékes anyagokkal a sejteket – a végeredmény pedig fiatalos, ragyogó és hidratált arcbőr lesz.

10.     Csökkenti a szem alatti karikák látogatóságát

A diófaolaj-kivonat nemcsak a bőr szárazsága ellen válik be, hanem a karikák ellen is. Ez az értékes olaj ugyanis csökkenti a szem körül felgyűlt folyadékat és finoman eloszlatja azokat az arcbőr mélyebb rétegeiben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X