Főoldal > DIÉTA > Ezért ébredsz farkaséhesen az alkoholtól

Ezért ébredsz farkaséhesen az alkoholtól

alkoholalkoholfogyasztásdiétaéhség
0

Írta:

Kiderült: a korgó gyomor és az alkoholfogyasztás között szoros összefüggés van!

Te is jártál már úgy, hogy egy átbulizott éjszaka után olyan éhesen keltél, hogy rögtön fel tudtad volna falni a hűtőszekrény teljes tartalmát? A fejfájás, a hányinger és az általános rossz közérzet mellett a fokozott éhségérzet a szervezet természetes válasza a túlzott alkoholbevitelre.

Az alkoholfogyasztás tényleg éhséget okoz?

A kutatók jelenlegi álláspontja szerint az alkohol-anyagcsere felborítja a vércukorszint egyensúlyát, mivel lemeríti a szervezet glikogén raktárait. A glikogén nem más, mint szervezetünk egyik legfőbb energiaforrása. Egy átmulatott éjszaka után a glikogén raktárak teljesen kiürülnek, így testünk egyértelmű jelzéseket ad mihamarabbi pótlására. Ezért van, hogy másnap reggel farkaséhesen ébredsz. Mivel a glikogén szénhidrátból származik, így leginkább kenyérre és cukorra vágyunk, azaz diétánk ősellenségeire. Ugyanakkor a sós táplálék is igen jól tud esni, köszönhetően az alkohol dehidratáló hatásának. Nem véletlen, hogy egyszerre kívánjuk meg elemi erővel a muffint és a sós felvágottakat.

14764042 - girl eating a delicious pizza

Mekkora mennyiségű alkohol vált ki éhséget?

A tanulmányok szerint már három pohár ital elegendő ahhoz, hogy a jóllakottságérzetért felelős hormon, a leptin szintjét közel 30%-kal csökkentse. Azonban az, hogy ki hogy reagál az alkoholfogyasztásra, egyénfüggő. Ha sovány vagy, már egyetlen pohárka szeszes ital gondoskodhat arról, hogy korgó gyomorral ébredj másnap. Ha pedig jól bírod az alkoholt, lehet, hogy három italnak még nem lesz hatása a másnapi étvágyadra.

Hogyan védekezzünk ellene?

A legfontosabb, hogy figyeljünk a mérsékelt alkoholfogyasztásra. Minél kevesebbet iszunk, annál kevésbé jelentkezik majd az alacsony vércukorszint által kiváltott éhségroham. A víz és az egyéb, alkoholt nem tartalmazó folyadékok bevitele is javasolt, mind este az alkoholos italok között, mind ébredés után. Ez segít, hogy a dehidratáció következményeként ne sóvárogjunk a sós ételek után. Másnap fogyasszunk fehérjében és egészséges zsírokban gazdag reggelit. A fehérje és a zsír ugyanis segítenek egyensúlyba hozni a vércukorszintet, illetve kiválóan telítenek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X