Főoldal > DIÉTA > 5 trendi, de durván hizlaló reggeli

5 trendi, de durván hizlaló reggeli

étkezéshízáskalóriareggeli
0

Írta:

Az Instagramra feltöltött #mutimiteszel és #mutimitiszol képek sok lájkot szerezhetnek neked, elfogyasztva azonban plusz kilókkal gyarapíthatnak!

Mindannyian szeretünk a konyhában kísérletezni, ám a trendi fogások sokszor nem a legegészségesebbek. A hozzávalók gyarapítása igazi Instagram sztárrá teheti a reggelid, azonban, nemcsak a lájkok számát, hanem a bevitt kalóriákat is jelentősen növeli.

Természetes, hogy figyelsz rá, csupán egészséges zsírok kerüljenek bele, mint a mogyoróvaj, az avokádó, a görög joghurt és a különböző magvak, már csak a hastag-ek miatt is, de jobb, ha tudod, hogy ezek is jelentősen dobhatnak az adott étel energiatartalmán. Egy átlagos reggeli 300-400 kalória, de a népszerű hozzávalók ezt akár 900-1000 kalóriára is növelhetik. Íme, a leggyakoribb hibák, amelyek a trendek követéséből adódnak.

Smoothie

Ezért hizlal: amikor smoothie-t készítünk, sokszor hajlamosak vagyunk minél több hozzávalót beledobni, ezeket pedig nem elég tudatosan válogatjuk meg. A túl sok gyümölcs, mag, mogyoróvaj és fehérjepor könnyen az egekbe emelheti az elkészült reggeli kalóriatartalmát.

Megoldás: figyelj mindig az adagokra. Ragaszkodj maximum egy csészényi gyümölcshöz, egy teáskanál mogyoróvajhoz, és egy adagnyi fehérjéhez. Gyümölcsök helyett pedig tegyél bele több zöldséget, mert így sok kalóriát spórolhatsz, ráadásként viszont növeled a smoothie vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

Parfé

Ezért hizlal: az Instagram sztárjai a smoothie-k mellett egyértelműen a rétegzett parfék. Tudjuk, hogy remekül mutat benne a cruncy, azonban rengeteg kalóriát és cukrot is rejt.

Megoldás: a pohárnak maximum a negyedét tegye ki a cruncy, a maradék pedig fele-fele arányban tartalmazzon joghurtot és gyümölcsöt. Ha igazán eredeti képet akarsz posztolni, próbáld ki a zöldséges parfét, amellyel rengeteg kalóriát is megspórolhatsz. Tegyél bele uborkát, paradicsomot, aprított cukormentes korpás kekszet és natúr görög joghurtot.

40565397 - fresh strawberry yogurt parfait on wooden background

Zabkása

Ezért hizlal: valóban sokkal gusztább, ha csokiöntettel vagy juharsziruppal díszíted a tetejét, de rengeteg extra kalóriát is hozzáad az amúgy egészséges zabkásához. Reggelire azért sem szerencsés választás, mert hirtelen megemeli vércukorszintet, és utána egész nap farkaséhes leszel.

Megoldás: a tetejére inkább tegyél pár darabka friss gyümölcsöt vagy egy kevéske aprított magot. Ugyanolyan stílusos lesz, mégis rengeteg kalóriát takaríthatsz meg evvel az apró trükkel.

Kávékülönlegesség

Ezért hizlal: ha rengeteg tejet, tejszínhabot, cukrot és szirupokat teszel a kávéba, lehet, hogy barátaid baristának gondolnak majd a képek alapján, de valójában a reggeli ébresztőd helyett desszertet fogyasztasz.

Megoldás: használj kizárólag természetes édesítőszereket, ha pedig tejszínhabos költeményt akarsz fotózni, válaszd a cukormentes és zsírszegény változatot. A különböző szirupok csorgatása helyett szórd meg fahéjjal a kávéd, amely remek zsírégető.

Gyümölcslé

Ezért hizlal: ne hidd, hogy minden színes gyümölcslé méregtelenít és fogyaszt. A gyümölcslé csak egyfajta, kalóriatartalmú ital. Ráadásul akár a teljes rosttartalmától is megszabadíthatod, attól függően, hogy milyen mixert használsz. Az elkészült színes „lájkvadász” sajnos fehérje- és rostszegény lesz, így ha csupán ezt fogyasztod reggelire, garantáltan nem bírod ki ebédig.

Megoldás: ha szeretned a gyümölcsleveket, készíts csupán egy kis pohárnyit a teljes kiőrlésű toastod mellé. Hagyd benne a rostokat, illetve párosítsd a fehérjét és a zsírokat szénhidráttal, hogy jóllakj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X