Főoldal > DIÉTA > 7 élelmiszer, ami soha többé ne vegyél meg!

7 élelmiszer, ami soha többé ne vegyél meg!

cukordiétaétkezésfogyás
0

Írta:

Attól, hogy valami ízletes, nem biztos, hogy egészséges is! Bemutatjuk nektek azokat a káros összetevőket, amikkel biztosan nem szeretnéd mérgezni a tested!

Mályvacukor

Talán már te is gondolkodtál azon, hogy miért kerülik a vegánok és a vegetáriánusok a pillecukorként is ismert édességet, ha lényegében semmi köze nincsen a tejtermékekhez, de még a húsokhoz sem? A válasz egyszerű: a mályvacukorban lévő zselatint állati csontokban található fehérjékből állítják elő. Ez a zselatin egyébként ugyanaz az anyag, amit a sütikészítéshez is szoktál használni. 

Reszelt sajt

A legtöbb emberben fel sem merül, hogy az előrecsomagolt reszelt sajt különbözik a kerek tömbökben kapható sajtoktól – pedig egy plusz összetevő tényleg megtalálható bennük, mégpedig a cellulózrost. A cellulózt leginkább a faipar és a papíripar használja fel, és azért adják hozzá a reszelt sajtokhoz, hogy a darabkák ne tapadjanak egymáshoz. Ezek után jobban jársz, ha te is inkább veszed a fáradtságot, és saját magad reszeled le a sajtot!

Zselés cukorkák (jelly beans)

Belegondoltál már, hogy a Húsvétkor nagyon népszerű apró színes cukorkák mitől olyan fényesek? Eláruljuk: a poloskák közösülése után megmaradt zselés, lakkos anyagtól, amelyek kitűnően használhatóak élelmiszerfényezésre. Ezt az anyagot egyébként a körömlakktól, a hajzselétől és a padlófényező termékektől kezdve mindenbe belerakják, ami „fénylik”, ezért jobb, ha inkább te is lemondasz róla.

85192937 - a studio photo of jelly beans

Minden, amiben piros ételszínezék van

Ha valami olyat készülsz megenni, ami természetellenesen pirosnak tűnik, inkább ne tedd! A vörös színért felelős anyagot, a kosenilt a bíbortetűkből vonják ki: színeznek vele fonalakat, textíliákat, joghurtokat, tejtermékeket, cukorkákat és még sorolhatnánk. Bár ez a színezési módszer már évszázadok óta teljesen biztonságos, mi inkább megkímélnénk az elpusztult bíbortetűktől magunkat!

Rágógumi

Már rengeteg ízben kaphatóak, egy dolog azonban mégis közös bennük: juhfélékből készülnek. Jól olvastad! A juhfélék (kecskék, birkák) szőre alatti bőrmirigy, a lanonin teszi a rágógumikat olyan nyúlánkká és rághatóvá: többek között ezért tudunk buborékokat is fújni belőle. A lanonin egyébként nem veszélyes, sőt! A bőrápolási márkák is gyakran alkalmazzák a bőr zsírosítására, hidratálására. Egyébként az a rágógumi, amiben nincs lanonin, csak még rosszabb, mert szintetikus gumival helyettesítik!

Kávétejszín

Ha nem feketén iszod a kávédat, rosszul teszed, ugyanis néhány nagyon undorító összetevőt tesznek a kávétejszínbe! A hűtést nem igénylő darabokhoz például szójababból, illetve pamutdarabokból kivont olajat raknak hozzá, de a nátrium-alumínium-szilikát is megtalálható benne, amit nem egészen tud megemészteni a szervezet. Hogy miért? A csomósodást gátló anyagot főleg szappanokban, mosóporokban, mosószerekben és keménypapírok előkészítésénél használják.

Citromos ízű szénsavas üdítőitalok

A szénsavas üdítők nem férnek bele az egészséges táplálkozást előnyben részesítő étrendbe, de nemcsak azért, mert tele vannak gázzal és cukorral! A citrusízű szénsavas italok többsége ugyanis olyan szintetikus kémiai anyagot tartalmaz, amit Japánból, Norvégiából és Svájcból már ki is tiltottak: a BVO rövidítésre hallgató brómozott növényi anyagot égésgátlóként is alkalmazzák. Hogy miért rakják bele ezekbe az italokba? A citrusfélék nem oldódnak fel egykönnyen: az üdítők alján vagy felszínén ragadnának le, ha nem használnák ezt az anyagot, de szerencsére már egyre kevesebb üdítőmárka alkalmazza a BVO-t. Ezek után érdemes megnézned, hogy mi van a termék címkéjén!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X