Főoldal > DIÉTA > 7 tipp, hogy ne egyél túl sokat

7 tipp, hogy ne egyél túl sokat

diétaétkezésfogyáshízás
0

Írta:

Az elhízás nagyon sokaknak jelent komoly gondot, rengetegen küzdenek a plusz kilókkal. Többek között a túlságosan nagy adagok is hozzájárulnak a kelleténél több evéshez és a súlygyarapodáshoz.

Hajlamosak vagyunk ugyanis mindent megenni, amit felszolgálnak elénk. Kis odafigyeléssel azonban ez nem okozhat problémát. Adunk is 7 tippet arra vonatozóan, hogy lehet egyszerűen az adagokat csökkenteni.

1. Használj kisebb edényeket és eszközöket

Számos bizonyíték van arra, hogy a tányérok, az evőeszközök és poharak mérete öntudatlanul befolyásolja azt, hogy mennyit eszel. Ráadásul az emberek többsége tisztában is van ezzel. Emiatt érdemes a szokásos tányérokat, csészéket kisebbre cserélni. Kutatás bizonyította, hogy ez viszont a jóllakottság érzését mégsem befolyásolja.

2. Legyed a tányérod az adagolód

Nem túlságosan vonzó a kalóriákat számolgatni, de ahogy említettük, a tányér is jó kontrolláló eszköz. Ez segít abban, hogy tudd, miből mennyit eszel. Például zöldségből fél, fehérjéből negyed tányérnyit stb. Ne feledd, minden ember igényei mások, Neked kell a saját szükségleteidet felmérni.

3. A kéz is lehet a segítséged

Szintén az elfogyasztott adag kalkulálása megoldható így. A különböző élelmiszerekhez (szénhidrát, fehérje, zsír), másféle formákat (tenyérnyi, ökölnyi, ujjnyi stb.) lehet hozzárendelni. A kéz mérete ráadásul utal arra, hogy mekkora emberrőll van szó, vagyis jobban figyelembe lehet venni az eltérő szükségleteket is.

4. Kérj fél- vagy zónaadagot

Sok étterem híres arról, hogy hatalmas mennyiségű ételt szolgál fel. Ha szeretnél vigyázni az alakodra, a súlyodra, akkor eleve kérhetsz kisebb adagot is. Svédasztalos éttermeknél sokkal könnyeb kísértésbe esni.

5. Étkezés előtt igyál egy pohár vizet

Több vizsgálat is igazolta a pozitív hatását. Fontos, hogy jól hidratált legyél és a telítettség érzését is biztosítja. Nagyjából étkezés előtt fél órával érdemes meginni egy pohár vizet.

6. Egyél lassabban

Ha gyorsan befalod az ételt, az jelentősen növeli a túlfogyasztás esélyét. Az agyad körülbelül 20 perc elteltével érzékeli, hogy mennyit ettél, így a lassabb étkezéssel jelentősen csökken az esélye, hogy a szükségesnél többet kalóriát vigyél be.

7. Ne zacskóból vagy dobozból csemegézz

Kutatások igazolják, hogy a nagyobb kiszerelésű élelmiszerekből hajlamosak vagyunk a kelleténél jóval többet fogyasztani. Különösen igaz ez a rágcsálnivalókra. Porciózd ki egy kis tálba vagy edénybe, abból sokkal kellemesebb bármit elfogyasztani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X