Főoldal > DIÉTA > Így időzítsd az étkezéseket, ha fogyni szeretnél

Így időzítsd az étkezéseket, ha fogyni szeretnél

anyagcserediétaéhségételétkezésfogyáshízáshormoninzulintáplálkozástúlevés
0

Írta:

Megtaláltad a számodra megfelelő diétát, amely tele van egészséges fogásokkal? Gratulálunk! Azonban jobb, ha tudod, hogyha az étkezéseidben nincs rendszer, az is jelentősen gátolhatja a fogyást.

A Harvard Egyetem friss kutatása szerint ugyanis bármennyire egészségesen táplálkozunk, ha nem rendszer szerint étkezünk, az akár 18%-kal is megemelheti a vércukrot, jelentősen növelve a zsírraktározó hormon, az inzulin szintjét. Tanuld meg az ajánlott napi ötszöri étkezés ritmusát, és meglátod, csak úgy olvadnak majd rólad a kilók!

Reggeli: 6:00-9:30 óra között

A reggelit sokan a nagy rohanásban, vagy a gyorsabb fogyás reményében elfelejtik, azonban ez a legrosszabb, amit tehetnek. Nem véletlenül említik a legfontosabb étkezésként, a kutatások szerint a sikeres fogyókúrázók 80%-a mindennap nagyjából ugyanabban az időben reggelizik. Reggel 6:00 és 9:30 között fogyasszunk magas fehérjetartalmú reggelit, mert ez segít elkerülni a zsírraktározást és a később fellépő éhségérzetet. Azok, akik csak 10 óra után eszik meg az első falatokat, már nem érvényesülnek a reggelizés e nagyszerű hatásaiból. Időzítsd saját életmódodhoz a nap első étkezését: a legjobb, ha egészséges reggelidet ébredéstől számítva egy órán belül elfogyasztod. Minél tovább halogatod a reggelit, annál kevésbé érvényesül a fehérje és a rost telítő hatása. Az éjszakai böjt után érdemes hamar feltölteni a szervezet glikogén raktárait egészséges szénhidrátokkal, mint amilyen a cukormentes zabkása, hogy gondoskodj a napindító energiáról.

Tízórai: reggeli után 2-4 órával

Bár a tízórai nem kötelező étkezés, főleg, ha a reggelid bőséges és telítő volt, illetve, ha azon szerencsések közé tartozol, akik későn, mondjuk 9 óra körül ébrednek. A szervezetnek ugyanis, a bevitt tápláléktól függően, 2-4 órán át tart az emésztés. Azonban, ha korán kelsz, és 6:00-7:00 óra körül reggelizel, célszerű utána nem üresen hagyni a gyomrot egészen délig, hogy elkerüld az energia- és a vércukorszint jelentős csökkenését. Köztes étkezésre nem kell túl sokat enni, elegendő egy közepes alma pár szem mandulával vagy 2-3 darab cukormentes zabkeksz.

Ebéd: 12:00-15:00 óra között

Te is azok közé tartoztál eddig, akik addig halogatták az ebédet, ameddig csak lehetett, hogy este kevésbé legyenek éhesek? Ne tedd, ugyanis egy tavalyi amerikai kutatás szerint ez egyáltalán nem jó taktika. 1300 diétázó étkezését követték figyelemmel 28 héten át, és azt tapasztalták, hogy azoknak, akik korábban ebédelnek, sokkal sikeresebb a fogyókúrájuk. Ez alátámasztotta egy korábbi kutatás eredményét, mely szerint azok, akik 15:00 óra után ebédeltek, 25%-kal kevesebbet fogynak, mint korábban evő társaik. Ne nyomd el a kínzó gyomorkorgást, vedd ki előbb az ebédidőd!

10948693 - woman eating pasta

Uzsonna: ebéd után 2-4 órával

Ahogy a tízórait célszerű pár órával reggeli után, úgy az uzsonnát pedig ebéd után 2-4 órával fogyasztani. A délutáni köztes étkezés remek módja annak, hogy elkerüljük az esti túlevést, így nem célszerű ezen spórolni a kalóriákkal. Érdekességként, azok, akik beiktattak egy étkezést ebéd és vacsora közé, jelentősen több zöldséget és gyümölcsöt ettek a nap folyamán, a kutatások alapján.

Vacsora: 17:00-19:00 óra között

Téged is mindig érdekelt, hogy vajon hasznos-e az a tanács, hogy ne együnk este 6 után? Nézzük, mire jutottak a kutatások. Egy amerikai kutatás szerint, amikor a résztvevők 7 óra előtt abbahagyták az evést, átlagosan 244 kalóriával fogyasztottak kevesebbet, mint amikor nem figyeltek arra, mikor fogyasztják el a nap utolsó étkezését. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy az időkorlát miatt elkerülték a vacsora utáni nassolást, és nem maga az étkezés ideje az, ami számít. Az alvás minőségét azonban jelentősen javítja, ha 18-19 óra után már nem eszünk, és nem terheljük le szervezetünket az emésztéssel.

Összegzés

A rendszeres, ötszöri étkezés segítségével elkerülhetjük a túlevést, a szüntelen nassolást és az éhségrohamokat, felpörgethetjük az anyagcserét, illetve még az étkezési naplónk vezetését is jelentősen megkönnyíthetjük.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X