Főoldal > DIÉTA > Így lehetsz profi vegán

Így lehetsz profi vegán

étrendnövényi étrendtáplálkozásvegán
0

Írta:

Vegánnak lenni egyáltalán nem könnyű, de nem is lehetetlen küldetés – szerzőnk erről számol be cikksorozatában.

A múltkori cikkben már említést tettem arról, hogy a növényi alapú étrend ellenére, több hónapnyi sikertelen várakozás után sem indult be a várva várt fogyás. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy profi tanácsadóhoz fordulok segítségért.

A választásom pedig MacPherson Éva okleveles táplálkozástudományi szakemberre esett. Egy rendezvényről már ismertük egymást, valamint az edzőm és egy jó barátunk is őt ajánlotta, így interneten keresztül felvettem vele a kapcsolatot. Éva kérésének megfelelően az első tanácsadás egy személyes találkozó keretében történt, azóta pedig videóchaten tartjuk a kapcsolatot.

A személyes beszélgetés előtt 2 héttel e-mailben elküldte, hogy milyen laboreredményeket szeretne látni a számomra ideális étrend körvonalazódása előtt. A klasszikus, háziorvos által kiírt „nagy labor” nem ad teljesen pontos tükröt a háttérben fennálló lehetséges problémákról, így szükség volt néhány plusz vizsgálatra is. Továbbá a találkozót megelőző héten étkezési naplót vezette,, amiben átlagos dolgos hétköznapok, hosszú futással tarkított, valamint pihenős hétvégii nap is volt.

Végre eljött a várva várt személyes konzultáció időpontja! Szándékosan úgy terveztem, hogy senki és semmi ne zavarjon, ne kelljen órát nézni. Több, mint 3 órán át beszélgettünk. Először megnéztük a táplálkozási naplómat, majd a leleteket. Ezt követően beszélgettünk a növényi étrend okán elengedhetetlen vitaminpótlásról (szelén, vas+folsav, folát, B12) és kaptam házi feladatokat is. Az a 3 óra pik-pak eltelt.

A következő konzultációra már videócheten keresztül került sor. Addigra még egy újabb vizsgálaton is túlestem. Ekkor állítottuk be a napi 7 étkezés időpontját és beszéltük meg azt a halmazt, amiből az egyes étkezések állhatnak. Kaptam recept tippeket és helyettesítési alternatívákat is, különböző váratlan helyzetekre, ha például nem volna időm ételt készíteni, akkor honnan, mit és mennyit ehetek.

Az étkezéseket két csoportra bontottuk: fő- és köztes étkezésekre. A főétkezés a reggeli, az ebéd és a vacsora. A köztes étkezés a reggeli előtti gyors reggeli (hajnali futó vagyok, ennek ezért van jelentősége), a tízórai, az uzsonna, és az utóvacsora.

Hogy hogy boldogulok az étrenddel, arról hamarosan beszámolok.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X