Főoldal > DIÉTA > 8 feldolgozott étel, amit sosem szabadna megenned

8 feldolgozott étel, amit sosem szabadna megenned

diétaegészségegészséges étkezésfeldolgozott élelmiszer
0

Írta:

Te is elcsábulsz néha pár falat szalonnára, sültkrumplira vagy gumicukorra? A cikk elolvasása után garantáltan nem fogod kívánni ezeket az egészségromboló hatású élelmiszereket!

1. Szalonna

Bár szalonnával minden finomabb, az igazat megvallva nemcsak elhízást, hanem magas koleszterin- és vérnyomásszintet okozhat a benne található túlzott mennyiségű telített zsírsavak, tartósítószerek és sók miatt.

2. Müzliszelet

Sokan hiszik egészséges nyalánkságnak, pedig igazából tele van hizlaló összetevőkkel: egy müzliszelet cukortartalma például ugyanannyi, mintha egy tejcsokoládét ennénk meg, a mérleg nyelvét pedig a glükóz szirup, a szénhidrát és az üres kalóriák sokasága sem tolja lejjebb.

10180101 - various granola bars - diet and breakfast

3. Instant leves 

Könnyű és laktató étel, a fogyasztásakor viszont sokkal több mesterséges dolgot viszünk be a szervezetünkbe, mintha magunk főznénk meg a levesünket: többek között tartósítószerek, ízfokozók, ételszínezékek és egészségtelen sók tömkelegét is tartalmazza egy-egy ilyen instant leves.

4. Szárított gyümölcsök

Újabb tévhitről rántjuk le a leplet: a szárított gyümölcsök se nem egészségesek, se nem táplálóak! Ezek a gyümölcsök az aszalás-szárítás közbeni oxidációs folyamatok alatt ugyanis minden ásványi anyag – és vitamin tápértéküket elvesztik, ízüket pedig szirupokkal és cukorral próbálják pótolni a készítőik.

5. Ízesített magvak

Te is inkább a csokoládéval bevont mogyorót veszed le a polcról, mint az egyszerű változatot? Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy az ízesített olajos magvak cseppet sem egészségesek, sőt: olyan, mintha édességet ennél! Ha teheted, inkább ne edd meg őket!

6. Mikrós pattogatott kukorica

Ugye már te sem tartasz otthon mikrohullámú sütőt? Ha mégis, akkor is ódzkodj a kis papírtasakokban árult pattogatott kukoricáktól, mert májmérgezést és anyagcsere-lassulást eredményező poli- és perfluoroalkil vegyületeket (PFAS) tartalmaznak!

46468406 - portrait of a three happy girlfriends eating popcorn and watching tv at home

7. Gumicukrok

A műanyagból készült édességek a „mesterségesen manipulált” élelmiszerek közé tartoznak – ez azt jelenti, hogy semmilyen formában sem találhatóak meg a természetben – fogyasztásuk ezért nem javasolt, különösképpen nem gyermekek számára. Ha jót akarsz magadnak, inkább messziről kerüld el őket!

8. Előkészített meleg ételek

A boltokban kapható, előre lefagyasztott meleg ételek hatékonyságát és elkészülési idejének gyorsaságát senki sem vitatja, ám, csak hogy tudd: a benne lévő transzzsírsavak, cukrok, édesítők és ásványi anyagokat nélkülöző sók könnyen felpakolhatnak rád pár kilót!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X