Főoldal > DIÉTA > 10 alacsony cukortartalmú gyümölcs szénhidrátszegény diétához

10 alacsony cukortartalmú gyümölcs szénhidrátszegény diétához

diétafogyásgyümölcsgyümölcscukor
0

Írta:

A táplálkozási szakemberek szinte kivétel nélkül azt javasolják, hogy együnk gyümölcsöket is, ha fogyni szeretnénk. 

A gyümölcsben gazdag étrendnek számos egészségügyi előnye van, beleértve a cukorbetegség kockázatának csökkentését, az egészséges testsúly fenntartását és még sok mást. A gyümölcsből bevitt szénhidrát nem hasonlítható ahhoz a finomított szénhidráthoz, melyeket egészségtelen ételek fogyasztásával viszel be a szervezetedbe. Amerikai dietetikusok megállapították: ha 80%-ban egészséges, összetett szénhidrátforrású ételeket fogyasztasz, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát és babot, akkor az sokkal egészségesebb, mintha ugyan ez a szénhidrát mennyiséget fehér kenyérből, cukros ételekből és chips-ből vinnéd be. Miért? Egyszerű: a fehér kenyér és a cukros ételek csupán üres kalóriák, míg a gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és olyan tápanyagokkal, melyek táplálják a testet, valamint olyan rostokkal, amelyek fogyasztásával fennmarad a jóllakottság érzése az étkezések között. A rostok segítenek lelassítani az inzulin visszaesését és növelik a jóllakottság érzését étkezés után. A rost bizonyítottan segít a székrekedés, az aranyér és a divertikulózis megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében. Ez nem azt jelenti, hogy lehet teljesen gyümölcsalapú étrendet tartani következmények nélkül. Mint a túl sok fehérje és cukor fogyasztás, úgy a túl sok szénhidrát fogyasztás is felesleges zsírfelhalmozódáshoz vezethet. Az egyensúly a lényeg! Tehát ha a kevés szénhidrát fogyasztása a cél, vagy a fogyás, a következő 10 alacsony cukortartalmú gyümölcsöt – kezdve a legmagasabb cukortartalommal bíróval – ne hagyd ki az étkezéseidből – hiszen ezek természetes módon édesítik meg a diétát.

Alma

Cukortartalom: 10 gramm cukor 100 grammban

Ahelyett, hogy egy kanál cukrot vagy mézet kevernél a zabkásádba reggel, inkább szórd meg fahéjjal és reszelj bele egy almát! A dietetikusok nagy része azt javasolja, hogy a reggeliből próbáljuk meg kihagyni a cukrot, hiszen ez gyakran egy „vércukor-hullámvasutat” indíthat el, amely következménye, hogy általában több cukorra vágyunk a nap hátralevő részében.

Ananász

Cukortartalom: 10 gramm cukor 100 grammban

Ha szereted a pina colada-t, szirupok helyett használj ananászt, hogy természetes módon édesítsd meg a koktélodat. Ha a diétád során sem mondanál le teljesen egy-egy összejövetelről, íme egy szuper koktél-tipp: egy kis vodka, szóda, friss menta a kertből és fagyasztott ananász. Ez nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ellenben nagyon finom.

Áfonya

Cukortartalom: 10 gramm cukor 100 grammban

Mivel az áfonya tele van pici magokkal, rosttartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsé.Az áfonya jól hasznosítható az esti zabhoz, a reggeli palacsintához, smoothie-ba téve, salátákon ebédre, vagy akár kókusz joghurtra szórva kevés fahéjjal egy egészségesebb desszertként. A vörös áfonyában dupla annyi antioxidáns található, mint a hagyományosban, de ha aszalva veszed, figyelj, hogy ne a cukrozottat valaszd!

Körte

Cukortartalom: 10 gramm cukor 100 grammban

Mindig a friss a legjobb a gyümölcsökből, nincs ez másképp a körte esetében sem – mégis gyakran cukros szirupba áztatva kerülnek a boltokba.

Vásárláskor egyébként is mindig ellenőrizd a címkét, hogy az adott étel tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Nagyon sok áru van, amelyekről valószínűleg nem is gondolnád, hogy hozzáadott cukrot tartalmazhat: levesek, kenyérfélék, joghurt, granola szeletek és csomagolt gyümölcsök, sőt, sok bébi étel is.

Narancs

Cukortartalom: 9 gramm cukor 100 grammban

Inkább edd magát a gyümölcsöt a 100%-os narancslé helyett a vércukorszint stabilan tartásához. Igen, a narancs is tartalmaz cukrot, de egy közepes méretű gyümölcsben három gramm rost is található.

Sok növény, így a narancs is, különböző típusú étkezési rostokat tartalmaz, úgy mint pektin, cellulóz, hemicellulóz, lignin és oldható rost.

Sárgadinnye

Cukortartalom: 8 gramm cukor 100 grammban

Ez a dinnye gyakran bebarnul, mikor belekeverik a gyümölcssalátába, és emiatt sokan ódzkodnak tőle, de ez a negatív érzést érdemes leküzdenünk. A kálium, az A-vitamin és a C-vitamin egészséges keveréke révén a dinnye egy alacsony szénhidráttartalmú étrend édes fegyvere. Kockára vágva tökéletesen mutat egy koktélban, vagy remek választás egy finom bor mellé.

Görögdinnye

Cukortartalom: 6 gramm cukor 100 grammban

Figyelemre méltóan magas a víztartalma, emellett alacsony a kalóriatartalma, ez a piros húsú dinnye egy igazi szuperfood.Tökéletes a test hidratálásához és fantasztikus íze van egy kis lime levével keverve, nyáron sokszor nem is kíván mást enni az ember.

Seamless background pattern and texture of colourful fresh diced tropical fruit cubes arranged in a geometric pattern with melon, watermelon, banana, pineapple, strawberry, kiwifruit and grapefruit

Málna

Cukortartalom: 4 gramm cukor 100 grammban

A legmagasabb rosttartalommal rendelkezik a gyümölcsök között, mindig legyen hely a hűtődben vagy a fagyasztódban egy kis málnának. Segít az emésztés és a vércukorszint szabályozásában és csakúgy, mint az áfonya, a málna is nagyon kevés cukrot tartalmaz. Beszerezhetjük fagyasztott formában is, így általában olcsóbb, mint frissen, egész évben elérhető, és ugyanolyan tápláló.

Rebarbara

Cukortartalom: 1 gramm cukor 100 grammban

Ennek a ropogós gyümölcsnek nem csak alacsony a cukortartalma, de egy tanulmány szerint 20 perc sütés után fogyasztva csökkenti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.Hagyd a szokásos morzsasütiket és pitéket, helyette süss rebarbarát, keverd görög joghurtba egy kis mézzel, vagy készíts belőle alacsony cukortartalmú muffint.

Avokádó

Cukortartalom: 1 gramm cukor 100 grammban

Guacamole, avokádós pirítós, és még hosszan sorolhatnánk ennek a krémes gyümölcs felhasználásának módját. Felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, és egészséges zsírokat tartalmaz. Keverj össze egy negyed avokádót és egy kávéskanálnyi kakaóport az edzés utáni turmixodba, hogy egy krémes, csokoládés édességet kapj.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X