Főoldal > DIÉTA > 7 ok, amiért a feldolgozott ételek olyan rosszak

7 ok, amiért a feldolgozott ételek olyan rosszak

feldolgozott élelmiszervegyszer
0

Írta:

Nagy rá az esély, hogy ma már te is ettél olyan ételt, amely különböző kémiai anyagokkal van tele – arról azonban még nem tudsz, hogy ezek miért is olyan károsak a szervezetre. 

1.     Tele vannak cukorral

Egy friss kutatás szerint olyan sok cukor található a feldolgozott élelmiszerekben, hogy a fogyasztásuk során +90%-kal több cukrot viszünk be a szervezetünkbe, mint általában.  A felesleges cukorbevitel pedig igen káros az egészségre, hiszen nem tartalmaz sem tápanyagot, sem vitamint, csak a vércukorszintet emeli meg és az anyagcsere normális működését gátolja. Hosszútávon pedig más mellékhatásokat is okozhat a szervezetünkben.

2.     Nincsen bennük rost

A rost – különösen a rezisztens keményítő  – olyan jótékony tápanyag, mely képes lelassítani a szénhidrátok felszívódását a szervezetben, ezáltal pedig kevesebb ételre van szükségünk. A kémiailag befolyásolt ételek ezzel szemben szegényesek a rostforrásokban, azaz hamar éhesek leszünk tőlük.

3.     Függőséget okoznak

A feldolgozott élelmiszerekbe olyan kémiai anyagokat juttatnak be, melyek dopamin vegyületet, azaz boldogsághormont termelnek az idegrendszerben – ez pedig könnyen függővé tehet minket. Többek között ezért lehetséges, hogy tévézéskor alig tudjuk abbahagyni a chips, a tortilla és a popcorn rágcsálását.

4.     Kedélyingadozásokat idéznek elő

Az éhséget sokan chipsszel, müzliszelettel, péksüteménnyel vagy más édességgel próbálják meg csillapítani – ezekbe a feldolgozott élelmiszerekbe a legtöbbször viszont olyan transzzsírsav kerül, mely bizonyítottan ingerültté, feszültté és agresszívvá tesz minket.

Wellness-tipp: Amennyiben stabilan akarod tartani az érzelmi állapotodat, legyen nálad mindig egy házi készítésű szendvics, amit bármikor előkaphatsz, ha éhes vagy!

5.     Tele vannak kémiai vegyületekkel

Ha egy előrecsomagolt, feldolgozott étel összetevőinek listáját megnézed, sanszos, hogy alig fogsz ismerni pár dolgot, hiszen különféle kémiai anyagok nevével (tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, ízfokozókkal, színezékekkel stb.) van tele a címkéjük. Ugye te sem akarsz olyan élelmiszert fogyasztani, amiben több a vegyület, mint a tápanyag?

6.     Rengeteg bennük a só

A feldolgozott élelmiszerek cukor- és sótartalma egyaránt magas – az utóbbi nem csak ízlelőbimbóidat károsítja, hanem megemeli a magas vérnyomásra és a kardiovaszkuláris betegségekre való hajlamodat is. Az ajánlott napi 2300 mg sóbevitelt könnyen túllépheted, ha feldolgozott ételeket fogyasztasz, ezért nem árt figyelni arra, miből mennyit eszel!

7.     Nem jön álom a szemedre

Ha a lefekvés előtti két órában eszel belőlük, könnyen felboríthatják az alvási ciklusodat. Ezt is a kémiai anyagoknak „köszönhetjük”, melyek mesterségesen befolyásolják a test természetes működését. Amennyiben ettől inkább megkímélnéd magad, a feldolgozott ételeket csak  uzsonnaidőben fogyaszd, később semmiképp!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X