Főoldal > DIÉTA > Az 5 legegészségtelenebb étel – ezekre mától mondj nemet

Az 5 legegészségtelenebb étel – ezekre mától mondj nemet

egészségtelen ételfeldolgozott élelmiszer
0

Írta:

Ma már mindent meg lehet venni a boltokban, azt azonban sokan elfelejtik, hogy a legtöbb élelmiszert nem a legtermészetesebb összetevők alkotják. Íme, az 5 legegészségtelenebb étel, amelyeket a cikk elolvasása után garantáltan nem fogsz többé megenni!

1. Gumicukor

A gumicukrok főként nem a bennük lévő mesterséges színezékek, tartósítószerek és adalékanyagok miatt egészségtelenek, hanem a magas zselatintartalmuk miatt (ugyanez egyébként igaz a vattacukorra is). A zselatin csúszós, szivacsos anyagát ugyanis (a korábban a húsuk miatt már feldolgozott) állatok csontjaiból vonják ki – többek között ettől lesz az ehető guminak olyan ragacsos és tapadós a textúrája. Amennyiben viszont egy kicsit több pénzt tudsz szánni “minőségi” gumicukorra, keresd a vegán felirattal ellátott termékeket. Ezek ugyanis nem állati maradványokból, hanem algából előállított zselatinnal készülnek.

2. Zselébab

A húsvétkor igen nagy népszerűségnek örvendő színes “nyuszibogyók” belül mennyeien édesek, kívül pedig fényesek. De vajon mitől is lesznek olyan ellenállhatatlan csillogóak? A laktetű váladékától, a sellaktól, melyet a körömlakkokban, a felülettisztítókban és a bőrtisztítószerekben is egyaránt megtalálsz. Biztosan meg szeretnéd enni?

3. Virsli

Talán neked sem meglepő, ha azt mondjuk: a virsli tartalmába azok az állati húsmaradványok kerülnek, melyeket az emberek külön-külön becsomagolva nem vennének meg. Ezeket a darabokat a gyártó összeaprítja, összetömöríti, majd egy tasak segítségével befóliázza őket – és voilá, már kész is a virsli.

4. Salátaöntet

Tudtad, hogy a legtöbb salátaöntet összetevői között megtalálható a titánium-dioxid, melyet a naptejek és a fogkrémek készítéséhez is felhasználnak? Ez az oldhatatlan, fénynek, savnak és hőnek is ellenálló anyag kitűnő szerepet játszik az élelmiszerek tartósításban. Különösképpen akkor érdemes vele vigyáznod, ha fehér színű öntetet választasz, hiszen a vegyület is fehér színű.

5. Fehérjeszelet

Bár a legtöbb fitnesszguru szereti hangoztatni, hogy a proteinben gazdag fehérjeszeletek kitűnő snackválasztások (hiszen segítik az izomregenerálást és az izomfejlődét), igazság szerint a legtöbb ilyen termék mesterséges manipulációk eredménye. Többek között feldolgozott szóját, édesítőszeretek, hidrogénezett zsírokat, és más káros anyagokat is tartalmaznak, melyek rendszeres fogyasztása – orvosilag bizonyítottan is – krónikus betegségekhez is vezethet. Természetesen nem minden fehérjeszelet van tele adalékanyagokkal, de semmiképpen sem ajánljuk a gyakori fogyasztását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X