Főoldal > DIÉTA > 5 ételtípus, amire mondj nemet!

5 ételtípus, amire mondj nemet!

diétaélelmiszerétkezésfeldolgozott élelmiszerfogyásgabonagasztrorosttáplálkozás
0

Írta:

A legtöbb ember ismeri a tipikus „nem” ételek, mint a cukrozott, szénsavas italok vagy bármi, ami rántott. Ám ezeken túl is van bőven élelmiszer, amit tanácsos inkább elkerülni, vagy csak mértékkel fogyasztani.

 

1. Feldolgozott húsok

A virsli, a szalonna, a szalámifélék és egyéb feldolgozott húskészítmények veszélyeire számos kutatás felhívta már a figyelmet. Egy minden eddiginél átfogóbb kutatás szerint a feldolgozott húsok fogyasztása és a daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása között jelentős összefüggés van. Nehéz azt meghatározni, hogy kizárólag a húsok és hústermékek mennyiben járulnak hozzá bizonyos betegségek kialakulásához, hiszen nem egyszerű kiszűrni az életmód egyéb tényezőinek szerepét. Már naponta átlagosan 50 gramm feldolgozott hús, például két szelet szalámi vagy egy hotdog elegendő a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának emelkedéséhez. A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, ám a feldolgozott húsok mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal több nitrát-tartósítószert tartalmaztak, ami már egészségtelen.

2. A cukros kávés „alkotások”

Ezeket az instant italokat nevezethetjük egyszerűen cukorsokknak! Amiről azt hittük, hogy benne van, az nincs, helyette találunk elvétve kávékivonatot és még több adalékanyagot. Gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Ha nincs idő egy igazi, erős fekete elfogyasztására, jobb inkább kibírni, és erőt meríteni az akaratunkból, az sokkal hasznosabb.

tilos2.jpg ()

3. A csábító sütemények

A bolti fánkok, a csomagolt croissant, a cupcake-ek és egyéb divatos feldolgozott édességek, úgy, ahogy vannak, felejtősek! Agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák és ízfokozók vannak bennük. Ráadásul csak hisszük, hogy frissen kapjuk őket, de jobb, ha megnézzük a gyártás és a lejárat időpontját… Ha mindenképp desszertre vágyunk, válasszunk valami frisset, igazit! És ne felejtsük el: a gyümölcs cukortartalma is csillapítja az édesség utáni vágyat.

4. Fagyasztott termékek, konzervek

Ebből a legrosszabb a fagyos konzerv. Máris dobjuk a kukába, mert az már nem is étel. Ezek a készítmények többnyire már agyonfőzött állapotban és nem frissen kerülnek zacskókba, dobozba, onnan pedig a mélyhűtőkbe, vagy a boltok polcaira. Tele vannak tartósítószerekkel, a tápértékük alig mérhető, és ha mikróban olvasztjuk ki, akkor még annyi nyomelem és vitamin sem marad bennük, amit még az előkezelés során tartalmazott.

5. Csomagolt gabonafélék, energiaszeletek

Nem éri meg a cukros gabonafélék után nyúlni, mert a túl kevés rosttartalom miatt nem telítik el az embert. Legtöbbször ezek az étkezést helyettesítő szeletek feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt, és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak krónikus betegségek kialakulásához. Persze, nem minden fehérje- és energiaszelet rossz, de minden esetben érdemes elolvasni a hátoldalon található címkét, hogy mit is tartalmaz az élelmiszer.



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X