A hétköznapi életben több állapotra is használatos fogalom a „tejérzékenység”, tévesen. A dietetikus segít rendet tenni a fejekben.
Az tejre való érzékenység (helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia) egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen. Ez az állapot nem keverendő össze a tejfehérje intoleranciával vagy a tejcukor-, azaz laktózérzékenységgel. Utóbbi esetben az elégtelen vagy hiányos enzimműködés miatt jelentkeznek a panaszok, de az immunrendszer nem aktivizálódik.
Miért és hogyan alakul ki tejallergia?
Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel (az anyatejen keresztül). A csecsemőkori tejfehérje-allergiához azonban hozzájárulhat a tej túl korai bevezetése a hozzátáplálás során.
Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.
Amennyiben felnőttkorban alakul ki, a gyógyulási esély csekély, általában életre szóló étrendi változtatásokra van szükség.
Az allergia kialakulásában a genetikának is jelentős szerepe van, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincs lehetőség. A legfontosabb (ha mód van rá) a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás, a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban. 8 hónapos kor után lehet megkezdeni a savanyított tejtermékek fogyasztását, úgymint natúr joghurt, kefir. 9 hónapos kortól sovány, nem penészes, nem érlelt sajtok is kerülhetnek a pici étrendjébe. 10. hónaptól megkóstoltathatod gyermekeddel a túrót. Érdemes nem túrós desszert, túró rudi formájában, hanem pl. 1-2 kiskanállal feltétként hozzáadni a főzelékekhez.
1 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt a tehén- és egyéb állatok tejének bevezetése! Egységes álláspont nincs, de egyes szakemberek egészen 3 éves korig óva intik a gyermekeket a tejfogyasztástól. Egy biztos: először a tejföllel, vajjal, vajkrémmel próbálkozz.
Mindezek ellenére elővigyázatosságból elhagyni, kihagyni a tejet, tejtermékeket a hozzátáplálásból nem szabad!
Milyen panaszok esetén lehet tejallergiára gyanakodni?
Míg a laktózintolerancia emésztőrendszeri panaszokat (köldök körüli görcsös fájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás) idéz elő, addig allergiás megbetegedés során légúti és bőrtünetekkel is lehet számolni.
Leggyakoribb allergiás panaszok:
- gyermekeknél nem megfelelő súlygyarapodás, véres széklet, gyakori „bukás”
- bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok
- száj- és szemhéjduzzanat
- étvágytalanság, puffadás, fokozott gázképződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés
- reflux, hányinger, hányás
- ismétlődő felső légúti tünetek, savós középfülgyulladás
- gégeödéma
- fejfájás, migrén, alvászavar
- súlyos esetben asztmás roham, fulladás, anafilaxiás sokk
Milyen vizsgálatokra van szükség?
Ha a panaszok alapján tejallergiára gyanakszol a saját vagy gyermeked esetében, hasznos, ha elkezdesz táplálkozás-tüneti naplót vezetni. Ha még szoptatsz, és a babánál veszel észre tüneteket, a saját étrendedről (is) kell naplót vezetni!
A naplóban vezesd: mikor, mikor és mennyit ettél és/vagy adtál a babának. De az öndiagnózis nem diagnózis, mindezzel csupán a szakorvos dolgát tudod megkönnyíteni! A kivizsgálás során rengeteg kérdést fog feltenni az orvos, de te is nyugodtan készülhetsz kérdésekkel.
Hogy pontosan mi áll a tejfogyasztással összefüggő panaszok hátterében, vagyis tejintoleranciáról, tejallergiáról vagy laktózérzékenységről van szó, ahhoz többféle vizsgálat elvégzésére van szükség.
A tejintolerancia ún. IgG specifikus ételintolerancia teszttel vizsgálható. (Ez a vizsgálat is az immunrendszer aktivizálódását méri fel, akárcsak egy allergiateszt, de mégsem allergiás reakcióról van szó!)
A tejcukor-érzékenység hidrogén-kilégzéses teszttel vagy vérből végzett genetikai vizsgálattal bizonyítható, a tejfehérje-allergiára pedig ún. IgE alapú allergia teszttel deríthető fény.
IgE tesztben a tehéntej több fehérje alkotóját is vizsgálják: alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin és kazein.
Fontos tudnivaló! Mind az IgG, mind az IgE alapú tesztek álnegatív eredményt adhatnak, ha tejmentes diétát tartasz! Ezért is fontos, hogy szakember javaslatára végeztesd el a megfelelő vizsgálatot. Az orvos útmutatást ad a teendőkről, esetleges étrendbeli változtatásokról.
A tejallergia kezelése
Először is fontos tisztázni az étrendbeli különbségeket!
Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig tejmentes étrend javasolt, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, majd a tej.
Diagnosztizált laktózintolerancia esetén meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tudsz probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudnod, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagynod az étrendedből. Válassz laktózmentes termékeket!
Ha tejallergiád van, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség!
Mire kell figyelni az étrendben?
Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést! Szükség lehet dietetikai tanácsadásra, hogy a pici ne szenvedjen semmiben hiányt, és teljes értékű étrendet tudj neki összeállítani. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő!
A tej(fehérje) 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal (7-es) jelölik a tejet, tejszármazékokat (beleértve a laktózt is).
Más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.
Nagyon figyelj, mert az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvasd el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit!
Fontos! Tejallergiában a „nyomokban tartalmazhat” ételek, élelmiszerek sem fogyaszthatók!
A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszert, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel:
- tejcukor (laktóz)
- tej
- tejpor
- tejszín
- tejföl
- krémföl
- vaj
- joghurt
- kefir
- túró
- sajt
- túró
- ró
- tejsavó
- tejsavópor
- tejsavófehérje
- citopánpor
- tejes margarin
- tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966)
- kazein
- kazeinát
- laktalbumin
- laktoferrin
- laktoszérum
- laktobiumot
- laktoglobulin
- tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478)
- zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472)
Tejallergiában nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej is kerülendő!
Csecsemőknél a tápszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján történhet! Tejfehérje-allergia esetén a tehéntej helyettesítése 3 éves korig feltétlenül tápszerrel történjen!
Kell-e valamit pótolni?
Megoszlanak a vélemények a tejfogyasztással kapcsolatban: előnyös vagy éppen hátrányos-e. Tejallergiában bizonyosan káros!
Nem szabad elmenni azonban a tények mellett: a tej az egyik legjobb kalciumforrás, de egyéb ásványi anyagokban és nyomelemekben (pl. magnézium, jód, vas, réz), vitaminokban (B-vitaminok, D-vitamin) is gazdag. Teljes értékű fehérjeforrás, könnyen emészthető zsírt tartalmaz. Összetételét nagyban befolyásolja az állatok takarmányozása!
A tejben, tejtermékekben található szénhidrát nem más, mint a tejcukor (laktóz). Nem létszükséglet a szervezet számára, számos egyéb szénhidrátforrás van jelen táplálkozásunkban.
Zsírja könnyen emészthető, de mivel állati eredetű zsiradékról van szó, telített zsírsavakat és koleszterint is tartalmaz. A nagymértékű zsíros tej-, tejtermék-fogyasztás hosszútávon a szív- és érrendszerre nézve káros.
Ha a tej alapú ételeket ki is kell iktatni az étrendedből, húsból, halból, tojásból, de valójában vegetáriánusként, vegánként is összeállíthatod a teljes értékű, fehérjedús menüdet.
B-vitaminokban, cinkben, magnéziumban, rézben, jódban gazdagok a gabonafélék, a húsok, a (tengeri) halak, a belsőségek, hüvelyesek vagy például az olajos magvak; a megfelelő D-vitamin bevitelről pedig sok esetben „mesterségesen”, étrend-kiegészítő formájában kell gondoskodni. Novembertől áprilisig tartó időszakban mindenkinek!
Alternatívák tehát vannak a tej értékes tápanyagainak, vitaminjainak és bizonyos ásványi anyagainak helyettesítésére, nagyobb aggodalomra adhat okot viszont a kalciumbevitel.
Számos zöldség, olajos mag, gyümölcs, sőt, még a halak is tartalmaznak kalciumot, viszont felszívódásuk kevésbé jó hatásfokú, mint a tejből, tejtermékekből.
Kalciumpótlás helyesen
A napi ajánlott kalciumszükséget életkoronkénti, élethelyzetenkénti alakulása:
- gyermekkor: 600-800 mg
- tinédzserkor: 800-1300 mg
- felnőttkor: 1000 mg
- várandós, szoptató anyag, nők változókor után, férfiak 70 év felett: 1200-1300 mg
- erő- és állóképességi sportolók: 1500-2500 mg-ot is elérheti
Érdekesség! Csontritkulást, csontlágyulást elsősorban nem a kalciumhiány, hanem a kalcium csontba történő beépülésének elégtelensége (és egyéb ásványi anyagok, vitaminok, pl. magnézium, D-vitamin, K2-vitamin hiánya) okozza, így a kalcium mintegy tehetetlenül felhalmozódik. Ennek látható jelei, tünetei lehetnek az izomrángások, izomgörcsök, fehéres kopások a fogakon, ízületi fájdalom, ugyanis a felesleges kalcium a csontokon, izmokon kívüli területeken rakódik le.
A kalciumnak nem csak a csontrendszer egészségben van szerepe.
Hozzájárulhat:
- az (ideg)sejtek tökéletes ingerületvezetéséhez, ezáltal az izmok kielégítő ingerlékenységéhez,
- az izmok megfelelő összehúzódásához, (a magnéziummal karöltve) relaxációjához,
- az egészséges csont- és fogfejlődéshez,
- a csontok, a fogak egészségének fenntartásához,
- a megfelelő véralvadáshoz (pl. sebgyógyulás),
- a B12-vitamin felszívódásához,
- a vérnyomás szabályozásához.
A kalcium felszívódását, hasznosulását segítő tényezők táplálkozásunkban:
- tejcukor (laktóz),
- tejfehérje (kazein),
- magnézium,
- cink, réz, bróm, mangán,
- D-vitamin,
- K2-vitamin.
Egyéb segítő tényezők a szabad levegőn tartózkodás és a rendszeres testmozgás.
A kalcium felszívódását, hasznosulását gátló tényezők táplálkozásunkban:
- indokolatlanul magas fehérjefogyasztás (3 g/ttkg),
- alacsony energiabevitel, szigorú fogyókúra,
- alacsony zsírbevitel,
- foszfor,
- fitát, oxalát.
Gyakorlati tanácsok
Összetett kérdéskörről van tehát szó, de nézzük, melyek a legjobb alternatív kalciumforrások! (A kalcium-tartalom 100 grammnyi vagy milliliternyi mennyiségre vonatkozik.)
mák | 968 mg |
narancs | 50 mg |
tofu | 350 mg |
szardínia | 330 mg |
petrezselyemzöld (friss) | 245 mg |
amaránt | 159 mg |
tojássárgája | 140 mg |
kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítő | 120 mg |
brokkoli | 113 mg |
csicseriborsó | 110 mg |
aszalt gyümölcsök | 100-200 mg |
A diófélék és olajos magvak (így a mák, dió, kesudió, mandula stb.) az egyik legkiválóbb kalcium-pótló csoport, de jó tisztában lenni azzal is, hogy igen magas a foszfortartalmuk is, mely viszont gátolja a kalcium hasznosulását. Tipp! Napi 1-2 zárt maréknyi olajos mag elfogyasztása bizonyosan javadra szolgál, és nem gátol semmilyen csonterősítő folyamatot! Ráadásul jótékony rostokat, zsírsavakat is tartalmaznak.
Magas fitát (és egyébként foszfor-) tartalmúak a szárazhüvelyesek (lencse, bab, szója, csicseriborsó), de heti rendszerességű fogyasztásuk inkább a kalciumpótlásról, mint –elvonásról gondoskodik! Napi szinten viszont nem javasolt étrendedbe építeni őket. Tipp! Áztasd be, majd az első főzővizet öntsd le, konzerv esetén pedig jól öblítsd le a hüvelyeseket, ezzel csökkentheted a fitát-tartalmukat!
További tippek tejfehérje-allergiásoknak
- Napi 2 kávénál ne fogyassz többet, mert a közkedvelt ital hozzájárul a kalcium kiürüléséhez a szervezetből!
- Válassz 150 mg/liternél magasabb kalcium-tartalmú szénsavmentes ásványvizet! Gondolj bele! Napi 3 liter ásványvíz elfogyasztásával már 450 mg-nyi kalciumhoz jutsz hozzá!
- Válassz kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítőket, tejszíneket, krémeket!
- A „kölyök” termékek is csontbarátok: legtöbbjük kalciummal dúsított. Ilyen termékek pl. gabonapelyhek, kölyök virslik és felvágottak.
- Bizonyos gyümölcsleveket (főként a 100%-os narancslevet) kalciummal dúsítanak!
- Az ömlesztett sajtok, konzervek, készételek, krémporok magas foszfor-tartalmúak. Mellőzd a fogyasztásukat!
- A növényi alapú főzőkrémek, tejszínhabok csomagolását mindig körültekintően olvasd el: gyakran tartalmaznak tejszármazékot!
- Tej alapú szappanok, kozmetikumok esetén előfordulhat bőrgyulladás, ekcéma!
- Étcsokoládékban is fellelhető valamennyi tejszármazék, légy figyelmes!
- Bár a margarinok alapvetően növényi zsiradékot tartalmaznak, többségüket dúsítják tejjel, tejszármazékkal!
- Sok cukrászdában, fagyizóban fellelhető tejmentes fagylalt, azonban nagy a keresztszennyeződés veszélye (ugyanazzal a kanállal/lapáttal tálalnak, mint a hagyományos édességeket)!
- Mivel a laktóz- és a tej(fehérje), mint allergének jelölése ugyanazon számot és piktogramot kapta, mindig kérdezz rá, hogy az adott étel, édesség, fagylalt csak laktóz- vagy teljes mértékben tejmentes-e!
- Egy szendvics, hamburger, pizza, pogácsa, péksütemény nem attól lesz tejmentes, ha lekerül a tetejéről/eltávolítjuk a sajtot belőle!
Fotó: 123RF