Főoldal > étrendek > Tudj meg mindent a tejallergiáról

Tudj meg mindent a tejallergiáról

egészségemésztéstejtejallergiatejfehérjetejfehérje allergia
0 0

Írta:

A hétköznapi életben több állapotra is használatos fogalom a „tejérzékenység”, tévesen. A dietetikus segít rendet tenni a fejekben.

Az tejre való érzékenység (helyesen: tejallergia vagy tejfehérje-allergia) egy olyan betegség, amikor tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer, étel fogyasztása után az immunrendszer működésbe lép, és ellenanyagot kezd el termelni a tejben, tejtermékekben található fehérjék ellen. Ez az állapot nem keverendő össze a tejfehérje intoleranciával vagy a tejcukor-, azaz laktózérzékenységgel. Utóbbi esetben az elégtelen vagy hiányos enzimműködés miatt jelentkeznek a panaszok, de az immunrendszer nem aktivizálódik.

Miért és hogyan alakul ki tejallergia?

Leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, mikor a kicsi immunrendszere először találkozik számára idegen fehérjékkel (az anyatejen keresztül). A csecsemőkori tejfehérje-allergiához azonban hozzájárulhat a tej túl korai bevezetése a hozzátáplálás során.

Jó hír, hogy a gyerekkorban kialakuló tejallergiát a gyermekek 60-80%-a kinövi 5-6 éves korára.

Amennyiben felnőttkorban alakul ki, a gyógyulási esély csekély, általában életre szóló étrendi változtatásokra van szükség.

Az allergia kialakulásában a genetikának is jelentős szerepe van, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincs lehetőség. A legfontosabb (ha mód van rá) a hosszan tartó kizárólagos anyatejes táplálás, a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban. 8 hónapos kor után lehet megkezdeni a savanyított tejtermékek fogyasztását, úgymint natúr joghurt, kefir. 9 hónapos kortól sovány, nem penészes, nem érlelt sajtok is kerülhetnek a pici étrendjébe. 10. hónaptól megkóstoltathatod gyermekeddel a túrót. Érdemes nem túrós desszert, túró rudi formájában, hanem pl. 1-2 kiskanállal feltétként hozzáadni a főzelékekhez.

1 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt a tehén- és egyéb állatok tejének bevezetése! Egységes álláspont nincs, de egyes szakemberek egészen 3 éves korig óva intik a gyermekeket a tejfogyasztástól. Egy biztos: először a tejföllel, vajjal, vajkrémmel próbálkozz.

Mindezek ellenére elővigyázatosságból elhagyni, kihagyni a tejet, tejtermékeket a hozzátáplálásból nem szabad!

Glass of tasty milk with bottle on wooden table

Milyen panaszok esetén lehet tejallergiára gyanakodni?

Míg a laktózintolerancia emésztőrendszeri panaszokat (köldök körüli görcsös fájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger, hányás) idéz elő, addig allergiás megbetegedés során légúti és bőrtünetekkel is lehet számolni.

Leggyakoribb allergiás panaszok:

  • gyermekeknél nem megfelelő súlygyarapodás, véres széklet, gyakori „bukás”
  • bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok
  • száj- és szemhéjduzzanat
  • étvágytalanság, puffadás, fokozott gázképződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés
  • reflux, hányinger, hányás
  • ismétlődő felső légúti tünetek, savós középfülgyulladás
  • gégeödéma
  • fejfájás, migrén, alvászavar
  • súlyos esetben asztmás roham, fulladás, anafilaxiás sokk

Milyen vizsgálatokra van szükség?

Ha a panaszok alapján tejallergiára gyanakszol a saját vagy gyermeked esetében, hasznos, ha elkezdesz táplálkozás-tüneti naplót vezetni. Ha még szoptatsz, és a babánál veszel észre tüneteket, a saját étrendedről (is) kell naplót vezetni!

A naplóban vezesd: mikor, mikor és mennyit ettél és/vagy adtál a babának. De az öndiagnózis nem diagnózis, mindezzel csupán a szakorvos dolgát tudod megkönnyíteni! A kivizsgálás során rengeteg kérdést fog feltenni az orvos, de te is nyugodtan készülhetsz kérdésekkel.

Hogy pontosan mi áll a tejfogyasztással összefüggő panaszok hátterében, vagyis tejintoleranciáról, tejallergiáról vagy laktózérzékenységről van szó, ahhoz többféle vizsgálat elvégzésére van szükség.

A tejintolerancia ún. IgG specifikus ételintolerancia teszttel vizsgálható. (Ez a vizsgálat is az immunrendszer aktivizálódását méri fel, akárcsak egy allergiateszt, de mégsem allergiás reakcióról van szó!)

A tejcukor-érzékenység hidrogén-kilégzéses teszttel vagy vérből végzett genetikai vizsgálattal bizonyítható, a tejfehérje-allergiára pedig ún. IgE alapú allergia teszttel deríthető fény.

IgE tesztben a tehéntej több fehérje alkotóját is vizsgálják: alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin és kazein.

Fontos tudnivaló! Mind az IgG, mind az IgE alapú tesztek álnegatív eredményt adhatnak, ha tejmentes diétát tartasz! Ezért is fontos, hogy szakember javaslatára végeztesd el a megfelelő vizsgálatot. Az orvos útmutatást ad a teendőkről, esetleges étrendbeli változtatásokról.

A tejallergia kezelése

Először is fontos tisztázni az étrendbeli különbségeket!

Tejintolerancia esetén legtöbbször nem szükséges élethosszig tartó tejmentes diétát tartani. A panaszok súlyosságától függően 1-3 hónapig tejmentes étrend javasolt, utána szépen lassan, a szervezet reakciót megfigyelve visszavezethetők először a savanyított tejtermékek, majd a tej.

Diagnosztizált laktózintolerancia esetén meg kell állapítani az egyéni tolerancia mértékét, vagyis hogy mennyi tejet, tejterméket tudsz probléma nélkül elfogyasztani. Fontos tudnod, hogy tejcukor-érzékenység esetén nem szükséges a tejet, tejtermékeket végleg kihagynod az étrendedből. Válassz laktózmentes termékeket!

Ha tejallergiád van, abban az esetben teljes tej és tejszármazék megszorításra van szükség!

Mire kell figyelni az étrendben?

Csecsemő- és kisgyermekkorban a legfontosabb, hogy az életkori sajátosságoknak, igényeknek megfelelő, változatos étrenddel segítsük az optimális fejlődést! Szükség lehet dietetikai tanácsadásra, hogy a pici ne szenvedjen semmiben hiányt, és teljes értékű étrendet tudj neki összeállítani. A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és az egyéni céloknak megfelelő!

A tej(fehérje) 2014. december 13-ától a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. Nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni, mint allergén! Piktogrammal vagy számmal (7-es) jelölik a tejet, tejszármazékokat (beleértve a laktózt is).

Más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

Nagyon figyelj, mert az élelmiszeriparban alap- és adalékanyagként sokszor használnak tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvasd el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit!

Fontos! Tejallergiában a „nyomokban tartalmazhat” ételek, élelmiszerek sem fogyaszthatók!

A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszert, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel:

  • tejcukor (laktóz)
  • tej
  • tejpor
  • tejszín
  • tejföl
  • krémföl
  • vaj
  • joghurt
  • kefir
  • túró
  • sajt
  • túró
  • tejsavó
  • tejsavópor
  • tejsavófehérje
  • citopánpor
  • tejes margarin
  • tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966)
  • kazein
  • kazeinát
  • laktalbumin
  • laktoferrin
  • laktoszérum
  • laktobiumot
  • laktoglobulin
  • tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478)
  • zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472)

Tejallergiában nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej is kerülendő!

Csecsemőknél a tápszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján történhet! Tejfehérje-allergia esetén a tehéntej helyettesítése 3 éves korig feltétlenül tápszerrel történjen!

Kell-e valamit pótolni?

Megoszlanak a vélemények a tejfogyasztással kapcsolatban: előnyös vagy éppen hátrányos-e. Tejallergiában bizonyosan káros!

Nem szabad elmenni azonban a tények mellett: a tej az egyik legjobb kalciumforrás, de egyéb ásványi anyagokban és nyomelemekben (pl. magnézium, jód, vas, réz), vitaminokban (B-vitaminok, D-vitamin) is gazdag. Teljes értékű fehérjeforrás, könnyen emészthető zsírt tartalmaz. Összetételét nagyban befolyásolja az állatok takarmányozása!

A tejben, tejtermékekben található szénhidrát nem más, mint a tejcukor (laktóz). Nem létszükséglet a szervezet számára, számos egyéb szénhidrátforrás van jelen táplálkozásunkban.

Zsírja könnyen emészthető, de mivel állati eredetű zsiradékról van szó, telített zsírsavakat és koleszterint is tartalmaz. A nagymértékű zsíros tej-, tejtermék-fogyasztás hosszútávon a szív- és érrendszerre nézve káros.

Ha a tej alapú ételeket ki is kell iktatni az étrendedből, húsból, halból, tojásból, de valójában vegetáriánusként, vegánként is összeállíthatod a teljes értékű, fehérjedús menüdet.

B-vitaminokban, cinkben, magnéziumban, rézben, jódban gazdagok a gabonafélék, a húsok, a (tengeri) halak, a belsőségek, hüvelyesek vagy például az olajos magvak; a megfelelő D-vitamin bevitelről pedig sok esetben „mesterségesen”, étrend-kiegészítő formájában kell gondoskodni. Novembertől áprilisig tartó időszakban mindenkinek!

Alternatívák tehát vannak a tej értékes tápanyagainak, vitaminjainak és bizonyos ásványi anyagainak helyettesítésére, nagyobb aggodalomra adhat okot viszont a kalciumbevitel.

Számos zöldség, olajos mag, gyümölcs, sőt, még a halak is tartalmaznak kalciumot, viszont felszívódásuk kevésbé jó hatásfokú, mint a tejből, tejtermékekből.

Assortment of non dairy vegan milk and ingredients on white wooden background. Healthy drinks concept. Copy space

Kalciumpótlás helyesen

A napi ajánlott kalciumszükséget életkoronkénti, élethelyzetenkénti alakulása:

  • gyermekkor: 600-800 mg
  • tinédzserkor: 800-1300 mg
  • felnőttkor: 1000 mg
  • várandós, szoptató anyag, nők változókor után, férfiak 70 év felett: 1200-1300 mg
  • erő- és állóképességi sportolók: 1500-2500 mg-ot is elérheti

Érdekesség! Csontritkulást, csontlágyulást elsősorban nem a kalciumhiány, hanem a kalcium csontba történő beépülésének elégtelensége (és egyéb ásványi anyagok, vitaminok, pl. magnézium, D-vitamin, K2-vitamin hiánya) okozza, így a kalcium mintegy tehetetlenül felhalmozódik. Ennek látható jelei, tünetei lehetnek az izomrángások, izomgörcsök, fehéres kopások a fogakon, ízületi fájdalom, ugyanis a felesleges kalcium a csontokon, izmokon kívüli területeken rakódik le.

A kalciumnak nem csak a csontrendszer egészségben van szerepe.

Hozzájárulhat:

  • az (ideg)sejtek tökéletes ingerületvezetéséhez, ezáltal az izmok kielégítő ingerlékenységéhez,
  • az izmok megfelelő összehúzódásához, (a magnéziummal karöltve) relaxációjához,
  • az egészséges csont- és fogfejlődéshez,
  • a csontok, a fogak egészségének fenntartásához,
  • a megfelelő véralvadáshoz (pl. sebgyógyulás),
  • a B12-vitamin felszívódásához,
  • a vérnyomás szabályozásához.

A kalcium felszívódását, hasznosulását segítő tényezők táplálkozásunkban:

  • tejcukor (laktóz),
  • tejfehérje (kazein),
  • magnézium,
  • cink, réz, bróm, mangán,
  • D-vitamin,
  • K2-vitamin.

Egyéb segítő tényezők a szabad levegőn tartózkodás és a rendszeres testmozgás.

A kalcium felszívódását, hasznosulását gátló tényezők táplálkozásunkban:

  • indokolatlanul magas fehérjefogyasztás (3 g/ttkg),
  • alacsony energiabevitel, szigorú fogyókúra,
  • alacsony zsírbevitel,
  • foszfor,
  • fitát, oxalát.

Gyakorlati tanácsok

Összetett kérdéskörről van tehát szó, de nézzük, melyek a legjobb alternatív kalciumforrások! (A kalcium-tartalom 100 grammnyi vagy milliliternyi mennyiségre vonatkozik.)

 

mák 968 mg
narancs 50 mg
tofu 350 mg
szardínia 330 mg
petrezselyemzöld (friss) 245 mg
amaránt 159 mg
tojássárgája 140 mg
kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítő 120 mg
brokkoli 113 mg
csicseriborsó 110 mg
aszalt gyümölcsök 100-200 mg

 

A diófélék és olajos magvak (így a mák, dió, kesudió, mandula stb.) az egyik legkiválóbb kalcium-pótló csoport, de jó tisztában lenni azzal is, hogy igen magas a foszfortartalmuk is, mely viszont gátolja a kalcium hasznosulását. Tipp! Napi 1-2 zárt maréknyi olajos mag elfogyasztása bizonyosan javadra szolgál, és nem gátol semmilyen csonterősítő folyamatot! Ráadásul jótékony rostokat, zsírsavakat is tartalmaznak.

Magas fitát (és egyébként foszfor-) tartalmúak a szárazhüvelyesek (lencse, bab, szója, csicseriborsó), de heti rendszerességű fogyasztásuk inkább a kalciumpótlásról, mint –elvonásról gondoskodik! Napi szinten viszont nem javasolt étrendedbe építeni őket. Tipp! Áztasd be, majd az első főzővizet öntsd le, konzerv esetén pedig jól öblítsd le a hüvelyeseket, ezzel csökkentheted a fitát-tartalmukat!

További tippek tejfehérje-allergiásoknak

  1. Napi 2 kávénál ne fogyassz többet, mert a közkedvelt ital hozzájárul a kalcium kiürüléséhez a szervezetből!
  2. Válassz 150 mg/liternél magasabb kalcium-tartalmú szénsavmentes ásványvizet! Gondolj bele! Napi 3 liter ásványvíz elfogyasztásával már 450 mg-nyi kalciumhoz jutsz hozzá!
  3. Válassz kalciummal dúsított növényi tejhelyettesítőket, tejszíneket, krémeket!
  4. A „kölyök” termékek is csontbarátok: legtöbbjük kalciummal dúsított. Ilyen termékek pl. gabonapelyhek, kölyök virslik és felvágottak.
  5. Bizonyos gyümölcsleveket (főként a 100%-os narancslevet) kalciummal dúsítanak!
  6. Az ömlesztett sajtok, konzervek, készételek, krémporok magas foszfor-tartalmúak. Mellőzd a fogyasztásukat!
  7. A növényi alapú főzőkrémek, tejszínhabok csomagolását mindig körültekintően olvasd el: gyakran tartalmaznak tejszármazékot!
  8. Tej alapú szappanok, kozmetikumok esetén előfordulhat bőrgyulladás, ekcéma!
  9. Étcsokoládékban is fellelhető valamennyi tejszármazék, légy figyelmes!
  10. Bár a margarinok alapvetően növényi zsiradékot tartalmaznak, többségüket dúsítják tejjel, tejszármazékkal!
  11. Sok cukrászdában, fagyizóban fellelhető tejmentes fagylalt, azonban nagy a keresztszennyeződés veszélye (ugyanazzal a kanállal/lapáttal tálalnak, mint a hagyományos édességeket)!
  12. Mivel a laktóz- és a tej(fehérje), mint allergének jelölése ugyanazon számot és piktogramot kapta, mindig kérdezz rá, hogy az adott étel, édesség, fagylalt csak laktóz- vagy teljes mértékben tejmentes-e!
  13. Egy szendvics, hamburger, pizza, pogácsa, péksütemény nem attól lesz tejmentes, ha lekerül a tetejéről/eltávolítjuk a sajtot belőle!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában