Főoldal > FOGADOM > Ezt teszi a jóga a testeddel

Ezt teszi a jóga a testeddel

edzésegészségjógamozgásstressz
0

Írta:

A jóga nem csupán a testedet edzi, hanem mentálisan is formába hoz. Olvass tovább és megtudod, milyen előnyöket nyújthat a jóga számodra.

Hajlékonyabbá tesz

A jóga legelső és legnyilvánvalóbb előnye, hogy megnyújtja az izmokat, rugalmasabbakká teszi őket. Ha rendszeresen jógázol, a kötőszövetek és az izmok szépen fokozatosan fognak kilazulni, melynek eredményeképp a vér áramlása fokozódni fog.

Tipp: Menj el egy jógaórára, ahol nem egy területre koncentráltan végeznek gyakorlatokat, hanem az egész testre általában. Minden póznál, instrukciónál legyél nagyon figyelmes, hogy minél hatékonyabb lehess. Ha rosszul csinálod a gyakorlatokat, még meg is sérülhetsz, vigyázz!

Javul az ízületeid állapota

A rendszeres jóga lazítva az ízületeket, izmokat javítja a véráramlást. Egy tanulmány szerint a rendszeres jóga növeli az ízületek mozgástartományát, erősebbé teszi az izomzatot. Ezen túl a szakértő szerint az ízületi gyulladás tüneteit is képes enyhíteni, erősebbé és rugalmasabbá teszi a csontozatot.

Tipp: Az ízületi fájdalmakról, problémákról számolja be az oktatónak, mert bár javítja az állapotukat a jóga, az oktató fogja tudni, melyik gyakorlatoknál hogyan helyeződik súly a fájós ízületekre, és mikor nem szabad terhelni.

Megszabadít az izomláztól

Felkészültél és lefutottad a félmaratont, tegnap keményen edzettél a teremben? Akkor lehetséges, hogy ma igazán égnek az izmaid. Nem is csoda, de a jóga segíthet. A meditatív jóga képes ellensúlyozni a kemény edzést és az izmokat is lazítja.

Tipp: Amikor izomláz gyötör, próbálj meg egyszerű nyújtó- és meditációs gyakorlatokat végezni.

Fejleszti az egyensúlyod

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, a rendszeres jóga képes csökkenteni az idősek és Parkinson-kórosok eséseinek kockázatát. Ez azért lehetséges, mert a jógában alapvetőnek számító egyensúly-gyakorlatok olyan izmokat mozgatnak meg, melyek stabilabbá tesznek.

Tipp: Ha egy pózt nagyon nehezen kivitelezhetőnek érzel, kérdezd meg az oktatót, hogy hogyan fejleszthetnéd a területet.

20085560 - pretty young woman yoga workout in gym

Fiatalon tart

Fiatalítani csak a méregdrága arckrémek vagy sebészeti beavatkozások képesek, nemde? Nos, nem, a jóga segít, hogy megőrizd a fiatalságod. A telomerek rövidsége kapcsolatba hozható az öregedéssel, a jóga azonban serkenti a telomeráz aktvitását, csökkenti a celluláris öregedést.

Tipp: A drága csodakrémek helyett inkább rendszeresen jógázz, így a bőrödnek is jót teszel.

Fellendíti a szexuális életed

A jóga javítja az izmok működését és serkenti a véráramlást, minden fizikai aktivitást segít, miért ne lenne hatással a szeretkezésre? Egy kutatás során 12 héten keresztül kérték ki nők véleményét a vágyszintjükről, szexuális életükről, a fájdalomról, orgazmusról. A vizsgálat során a jógázó nők szexuális élete javult, a legnagyobb változás a 45 év feletti nők csoportjában volt megfigyelhető.

Tipp: Ne stresszelj a szexen, csak engedd el magad és add át magad az élvezetnek.

Segít ellazulni

A stressz elképesztő befolyással van a szervezetre, a szimpatikus idegrendszert érintve a „menekülés” válaszát váltja ki, ezért érzed azt, hogy el akarsz tűnni ilyenkor. Sok helyzetben érezheti az ember magát stresszesen, ha pedig nem kezeled magad, szorongássá, depresszióvá fokozódhat benned az érzés. A lassú, relaxációs jógagyakorlatok segítenek ellazulni, megszabadulni a stressztől.

Tipp: Ha nem érzed pihentetőnek a gyakorlatot, feküdj le a hátadra és csak a légzésedre figyelj! Addig csináld ezt, ameddig az agyad le nem lassul kellőképpen.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

edzésfogadom

4 tipp, mire figyelj futás közben

Írta:
0

Bár maga a futás tényszerűen „csak” annyit jelent, hogy egyik lábadat a másik elé helyezed, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod. A következő tippekkel te is könnyedén javíthatsz a technikádon, így legközelebb már úgy futhatsz, mint egy profi!

Kövess Facebook-on!
X