Főoldal > #JÓLVAGYOK > 8 tuti tipp, hogy leszámolj a makacs hasi zsírral

8 tuti tipp, hogy leszámolj a makacs hasi zsírral

diétafogyáshashasi zsírhasizomkockás haslapos hasstressztáplálkozászsírégetészsírpárna
0

Írta:

Nem kell belenyugodnod a zsírpárnák látványába!

Régóta keresed a leghatékonyabb tippeket, hogy búcsút inthess az úszógumidnak, az oldalhájnak és a gömbölyded pocaknak? Közkívánatra összegyűjtöttük a legjobb trükköket a has tájékán elraktározódott zsigeri zsírok eltüntetésére.

1. Csodadiéták helyett vesd be a fehérjedús étkezéseket

A különböző fogyókúrás étrendek többségével az a baj, hogy már néhány nap után nehezen betarthatóak és túlzottan korlátozóak. Ha nincs rajtad túl sok túlsúly, valószínűleg nincs is rájuk szükséged. A formás alak és a lapos has titka a fehérjebevitel növelése, támasztják alá sorra a legfrissebb kutatások. A szervezet korral egyre több inzulint termel, mivel az izom- és a zsírsejtek válaszreakciója egyre kevésbé funkcionál megfelelően. Ez a jelenség pedig a zsír lerakódásához vezet, különösen hastájékon. A magas fehérjetartalmú étrend megvédi a szervezetet a cukoranyagcsere betegségétől, az inzulinrezisztenciától. Ráadásul a fehérjebevitel növelése igen egyszerűen kivitelezhető: sok csirkemellet, halat, tojást és tejterméket kell enni, mellette pedig jöhet a fehérjepor. Napi kalóriabeviteled körülbelül 30%-a álljon fehérjéből, további 40%-a szénhidrátból, a fennmaradó 30%-a pedig zsírból. Természetesen a fehérjét igyekezz ne csak egy adag fehérjeturmix és mondjuk egy proteindús vacsora formájában bevinni, étkezésekre osztva fejti ki legjobban hatását.

2. Részesítsd előnyben a politelítetlen zsírokat

A zsír a zsírfogyasztástól rakódik le? Ez korántsem ilyen egyszerű, ráadásul zsír és zsír között lényeges különbség van. A telített zsírok fogyasztásával sokkal több zsigeri zsírt raktároz el a szervezet, mint amikor politelítetlen zsírt veszel magadhoz. Egy svéd kutatás során a résztvevőket két csoportba osztották, hogy teszteljék a pálmaolaj, azaz a telített zsír és a napraforgóolaj, azaz a politelítetlen zsír hatását, hogy melyik tehető felelőssé a hasi elhízásért. A politelítetlen zsírt fogyasztók több izmot építettek és kevesebb lett a testzsírszázalékuk, mint a telített zsírt fogyasztó társainknak, akik elkezdték raktározni a zsírt testük középső tájékára. Ha te is csak álmodsz a lapos hasról, ne félj az egészséges zsíroktól: fogyassz sok magvat, halat és szójaolajat.

3. Étkezz rostdúsan

Azt hiszed, a legjobb, ha száműzöd a gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű szénhidrátokat is, a lapos has érdekében? Ne tedd, mert így az értékes rostokat vonod meg magadtól! A kutatások is bizonyítják a rostdús étkezés áldásos hatását, azoknak, akik rostbevitelüket napi 10 g-ra emelték, jelentősen csökkent a zsigeri zsírjuk. Mindennap fogyassz rostban gazdag ételeket, amelyek a jó emésztésről is gondoskodnak.

4. Sportolj rendszeresen

Bár a lapos has fő titka a jól összeállított étrendben rejlik, a has tájékán raktározódó zsigeri zsír könnyedén lemozogható magas intenzitású edzésekkel. Válasz olyan mozgásformát, amely felpörgeti a pulzust, és amit örömmel végzel, tehát nem kényszerrel veszed rá magad. Ezáltal könnyedén beillesztheted napirendedbe, egészséges hobbiként. Lehet ez aerobic, futás, biciklizés vagy akár úszás is.

5. Az intenzív edzések mellé iktasd be a jógát is

Akkor se keseredj el, ha a nyugisabb mozgásformákat részesíted előnyben. A kutatások tanulsága szerint azok, akik rendszeresen jógáznak, már 16 hét alatt jelentős viscerális zsírtól tudnak megszabadulni. A gerinccsavarások és az oldalra hajlások segítségével akár kockahasad is lehet.  Sajátítsd el az ászanákat, és élvezd erős, rugalmas hasizmaid látványát.

6. Meditálj vagy csak állj meg egy percre

Nemcsak a mozgásban, a mindennapi életben is fontos néha a lelassulás. Sajnos stressz hatására jelentősen nő a kortizol szintje, amely szoros összefüggésbe hozható a has tájékán lerakódó zsírpárnákkal. Ha állandóan a feladatok súlyát érzed a válladon, szinte összenyomnak a különböző irányból érkező elvárások, és nehezen kezeled a stresszhelyzeteket, az nemcsak hangulatodon, hanem a hasadon is meglátszik majd. A legzsúfoltabb napokon is állj meg egy-két percre, és koncentrálj a légzésedre. A tudósok szerint már egy rövid meditáció is szinte azonnali stresszcsökkentő hatással bír.

7. Drága fogyasztószerek helyett vesd be az almaecetet

A különböző csodatabletták és teák helyett használj almaecetet. Nemcsak látványosan és viszonylag hamar megkönnyíti a fogyást hasról és csípőről, de olcsó, természetes és könnyen beszerezhető. A használók tapasztalatai mellett a kutatások is igazolják hatékonyságát. Azon a résztvevőknek, akik 8 héten át napi 2 evőkanál almaecetet ittak, jelentősen csökkent a testzsírszázalékuk, különösen a zsigeri zsírjuk. A benne található ecetsav ugyanis az egyik leghatásosabb zsírégető. Serkenti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat és segíti az emésztést. A legjobb, ha főétkezések előtt fél órával fogyasztod. Ha túl töménynek érzed, nyugodtan hígítsd fel vízzel.

8. Aludj mindennap 7-8 órát, hétköznap és hétvégén is

A kutatások eredményeinek köszönhetően kijelenthetjük, hogy a hasi elhízás és a nem megfelelő alvás között szoros összefüggés van. Azok, akik csupán 5-6 órát vagy még ennél is kevesebbet tudnak alvásra fordítani, hajlamosabbak a zsigeri zsír raktározására. A „tiszta étkezés” mellett emiatt indult hódító útjára az úgynevezett „tiszta alvás”, amely arra buzdít, hogy a diéta mellett a minimum napi 7-8 óra alvásra is törekedj. A rendszeresség itt is hasonlóan fontos, mint a táplálkozás terén, ugyanis a kaotikus alvási szokások összekuszálják a szervezet működését, így az több kortizolt, azaz stresszhormont termel. Bármennyire is csábító, ne hétvégén pótold az elmaradt hétközbeni alvást!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X