Főoldal > #JÓLVAGYOK > A 8 legjobb tipp kezdő futóknak

A 8 legjobb tipp kezdő futóknak

futásmozgássport
0

Írta:

Nagyon sokan választják a futást a városban élők közül, akik irodában dolgoznak és szeretnék magukat formában tartani. Egy új sportágat elkezdeni mindig nehéz, de ha mindig csak szenvedés a testmozgás, valamit nem jól csinálsz.

Ma már számtalan online edzésprogram áll a rendelkezésedre, mely segíti az edzésed. Ha nem érzed magad egy született futónak, érdemes átnézned az alábbi 8 tippet!

1. Konzultálj az orvosoddal!

A futás erősen megerőlteti a tested, tehát mielőtt elkezded, győződj meg róla, hogy készen áll a kihívásra! Hogyan teheted ezt meg? Menj el az orvosodhoz és a leleteid alapján kérd ki a véleményét! Ha azt gondolod, a fájdalom normális futás közben, hibát követsz el! Ne hallgass azokra, akik szerint az a jó, ha mindig fájdalmat érzel! Az orvosod meg tudja mondani, hogy a megfelelő mozgásforma-e a futás számodra.

2. Viselj kényelmes és légáteresztő ruhát!

Manapság minden úton próbálják kényelmesebbé tenni az edzést a gyártók. Megkönnyítheted a saját dolgod a futópályán, ha kifejezetten futáshoz kialakított ruházatot választasz. Ezek ugyanis elvezetik az izzadságot, jól szellőznek és esetleg még fényvisszaverő felülettel is el vannak látva, hogy sötétben is biztonságosan mozoghass. A futás egyik legfontosabb kelléke a megfelelő cipő. Ha fáj a lábad edzés után, érdemes lehet egy új cipő után nézned.

3. Sajátíts el egy bemelegítő és nyújtó gyakorlatsort!

Minden futó számára fontos a bemelegítés és a nyújtás, de kezdő futók esetén ez fokozottan igaz. Azért fontos, mert könnyen megsérülhetsz a futás során, ha nem figyelsz oda. Ha jobb futó szeretnél lenni a jövőben, nagyon fontos, hogy bemelegíts a futás előtt. Körülbelül 15 percet vesz igénybe a bemelegítés és hidd el, sokkal jobban fogod élvezni a futást! Soha ne hanyagold el! A bemelegítés a futás előtt olyan fontos, mint a hús megsütése az elfogyasztása előtt!

4. Figyelj a tested jelzéseire!

Amikor futni indulsz, mindig figyeld meg, milyen jelzéseket közvetít a tested! Néha megeshet, hogy a szervezeted negatív jelzéseket küld. Ha futás közben valami probléma lép fel, fájdalmat érzel vagy valami nem a szokásos módon megy, a tested jelzi, hogy valami mégsem oké számára. Figyelj oda a jelekre és minél hamarabb mondd el az orvosodnak!

5. A kocogást fokozatos váltsa fel a futás!

A kocogás vagy joggolás remek módja annak, hogy elkezdj egy kicsivel többet mozogni. Ha nem vagy egy nagy futó, remek lehetőséget nyújt a jogging, mert jóval kisebb intenzitású a futásnál, így kevésbé terheli meg a tested. Ha szeretnél futásra váltani, a legjobb, ha futó részleteket iktatsz be az edzésedbe és minden alkalommal egy kicsivel több futós részt teszel bele!

6. Erősítsd az akaraterőd és önfegyelmed!

A fizikai erőnlét nem mindig elég. Nagyon fontos, hogy az elméd és lelked is készen álljon a kihívásra. De mi van, ha kívánnivalót von maga után az akaraterőd? Ebben az esetben itt az ideje, hogy ezt a területet is elkezd edzeni! Nem nehéz elkezdeni, mert az internet és könyvesboltok tele vannak motiváló és inspiráló könyvekkel. Ha időt fordítasz rá, látni fogod a fejlődést.

7. Hagyd pihenni a tested!

Még a legjobb futók is adnak 1 vagy 2 nap pihenőt a testüknek. Ezek a pihenők ugyanis lehetőséget adnak a testednek, hogy kipihenjék a megpróbáltatásokat és felkészüljenek a következő kihívásra. A pihenés ezen kívül hozzájárul, hogy egészségesebb és erősebb legyél, ugyanis nem terheled túl a tested. A legjobb, ha minden héten ugyanazokat a napokat nézed ki, így a szervezeted hozzászokik és betartani is könnyebb lesz az edzést.

8. Ne beszélj futás közben!

Csak a profi futók képesek befolyásolni a légzésüket futás közben. Ha nem vagy egy közülük, a legjobb, ha nem beszélsz. Amikor ugyanis beszélsz futás közben, a szervezeted az oxigént a beszédre használja és nem az izmaidnak adja. Nagyon sok idő van a barátaiddal beszélgetni, nem kell pont az edzés alatt. Ha futni mész, élvezd a futást és a tájat a beszéd helyett.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X