Főoldal > MOZGÁS > Ezért jó a futás a testednek!

Ezért jó a futás a testednek!

edzésfutásizommozgássporttestváltozás
0

Írta:

A futás nem csupán egy nagyon hatékony kardioedzés, hanem az egész életed megváltoztathatja!

Segíti a porcképződést

Nyugodtan hagyd figyelmen kívül a „jaj, a térded” felkiáltásokat, mert a futás nem teszi tönkre a térded. Kutatások szerint a rendszeres mozgás arra ösztönzi a testet, hogy fokozza a porcképzést, s megóvja az ízületeket az ízületi gyulladásoktól.

Javítja a hallást

A futás jót tesz a hallásodnak is. Angol kutatások szerint a fitt és sportos nők 6%-kal jobb hallással rendelkeztek a kevésbé fitteknél. Ennek pedig az az oka, hogy a futás az egész testben fokozza a vérkeringést, így a fülben is, ez pedig segíti a jobb hallást.

Védi a bőrt

Egy brit vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy a koffeines víz és a futás hogyan hat a bőrsejtekre. A kutatási alanyok közül azok, akik koffeines vizet ittak és futottak is, nyolcadára csökkentették a bőrrák esélyét azokkal szemben, akik csak koffeint fogyasztottak, vagy csak futottak. Ezek szerint tehát a koffein és a futás kombinálása igazi rákellenes csodaszer.

Kevesebb migrén

Hagyd a fájdalomcsillapítókat, ha fáj a fejed! Svéd kutatók megtalálták a hosszútávú megoldást: azok a migrénre hajlamos emberek, akik három hónapon keresztül heti háromszor mozogtak, például futottak legalább 40 percet, kisebb mértékű fejfájásról és kevesebb panaszról számoltak, mint azok, akik nem futottak.

Segít az izomtömeg megőrzésében

Az izomzat tömege csökken egy idő után – vagy mégsem? A futás, illetve a testmozgás arra ösztönzi az egyik típusú őssejtet, hogy indítsa be más sejtek izomtermelő folyamatát. Ez a folyamat lehet a megoldás az életkor okozta izomvesztésre.

Pretty blonde athlete jogging in the nature, Image: 258245877, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Csökkenti a szorongás mértékét

Nagyon stresszes vagy egy holnapi prezentáció miatt? Menj futni! A mozgás ugyanis azon kívül, hogy örömhormonhoz juttat, nyugtató hatással is bír. Hidd el, bármennyire is tele van a fejed, futás után te leszel a világ legkiegyensúlyozottabb embere.

Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Egy finn kutatás során 17 évig figyeltek 2560 középkorú férfit. Az eredmények szerint az aktívabb életet élő, rendszeresen futó férfiak kisebb valószínűséggel lesznek rákosak. Különösképpen igaz ez a bélrendszert és tüdőt érintő daganatos megbetegedésekre.

Fokozza az agyi aktivitást

Az Illinoisi Egyetemen egy agyi aktivitást kutató vizsgálatot hajtottak végre. Három különböző hatás után vizsgálták az alanyok agyát: sós ételek fogyasztása, új játékok kipróbálása, valamint testmozgás után. Az eredmények szerint az egyetlen hatás, ami javította az agyi aktivitást, a mozgás volt.

Erősebbé teszi a csontokat

A csontokat fokozatosan terhelő gyakorlatok, mozgásformák növelik a csontsűrűséget, védelmet nyújtanak a csonttörés és csontritkulás ellen. Meglepő módon a legnagyobb terhelést okozó futás váltja ki a leghatékonyabb védelmet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X