Főoldal > #JÓLVAGYOK > Ezért szeretjük a planket annyira

Ezért szeretjük a planket annyira

edzésmozgásplank
0

Írta:

Míg néhány éve azt sem tudtuk, mi az a plank, mára az edzések elmaradhatatlan gyakorlatává nőtte ki magát. Népszerűsége nem csak töretlen, de egyre több jótékony hatására derül fény.

Erősíti a mélyizmokat

Az ülő életmód és a kevés testmozgás nem hiába nyomja hát- és derékfájás formájában bélyegét a mindennapjainkra. Ezt csak egy módon lehet kompenzálni: sporttal és legfőképpen a mélyizmok erősítésével. A plank nem terheli a gerincet és a csípőt, de erősíti a deréktáji izmokat, így csökkenti a hát- és derékfájást.

Komplex izomcsoportot dolgoztat meg

A plank azért csodálatos, mert mindenféle eszközök nélkül a fő izomcsoportokat alaposan megdolgoztatja. Aki rendszeresen végez plank gyakorlatokat, annak a mélyizmokon kívül erősödik a has-, váll- és még a combizma is. A core (törzs) izmainak erősítése ráadásul jótékonyan hat a teljesítményedre, hiszen sokkal kitartóbbá válsz, és nagyobb súlyokkal tudsz majd edzeni.

Javul a tartás

A core izmainak erősítéséből következik, hogy aki rendszeresen plank-el, annak a tartása is sokkal stabilabb és egyenesebb lesz. A helytelen testtartás ugyanis sokszor nem szokásbeli kérdés, hanem azoknak az izmoknak a hiánya, amelyek a gerincet „megtámasztják”. Szerencsére ez nem csak esztétikailag orvosolja a problémát, de a hát- és derékfájásnak is búcsút inthet az, aki rendszeresen végzi a gyakorlatot.

Pörgeti az anyagcserét

A plank egy úgynevezett „néma” gyakorlat, ami azt jelenti, hogy egészen addig, amíg valaki ki nem próbálja, azt gondolja, hogy nincs benne semmi kihívás. Gyakorlottak azonban tisztában vannak vele, hogy mennyire hatékony és izzasztó, hiszen már néhány perc alatt annyira felpörög az anyagcsere, hogy egész nap érezni a hatását. Ha ülőmunkát végzel, különösen ajánlott megszakítani egy-egy plank-kel időnként a napot, hiszen a gerinced egészsége mellett még a fogyókúrát és az emésztési folyamatokat is felgyorsítja.

Fotó: Getty


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X