Főoldal > MOZGÁS > Edzőtermi tévhitek

Edzőtermi tévhitek

edzésfogyókúramozgás
0

Írta:

Tévhitek az edzőteremből Az aerobiktól tönkremegy az ember térdeSajnos tönkremehet, ha rossz technikával végzed a gyakorlatokat, nem megfelelő cipőt viselsz, vagy túl gyors a tempó. Ma azonban az aerobikórák legnagyobb részét az úgynevezett SAFE, azaz „biztonságos-aerobik” szabályai szerint vezetik, ahol a cél, hogy a gyakorlatok során minimalizálják az ízületeket érő terhelést, és kizárják a balesetveszélyes […]

Tévhitek az edzőteremből

Az aerobiktól tönkremegy az ember térde
Sajnos tönkremehet, ha rossz technikával végzed a gyakorlatokat, nem megfelelő cipőt viselsz, vagy túl gyors a tempó. Ma azonban az aerobikórák legnagyobb részét az úgynevezett SAFE, azaz „biztonságos-aerobik” szabályai szerint vezetik, ahol a cél, hogy a gyakorlatok során minimalizálják az ízületeket érő terhelést, és kizárják a balesetveszélyes mozdulatokat. Egy jó edző felhívja a vendégek figyelmét, hogy speciális, gördülő technikával lépjenek, és úgy végezzék a gyakorlatokat, hogy azok a leghatékonyabban dolgoztassák az izmokat és közben kíméljék az ízületeket.

A súlyzós gyakorlatoktól férfias izmaim lesznek
Egy aerobikórán egy-másfél kilós súlyokat használnak, ettől bizony senkinek nem lesznek hatalmas muszklijai, de még attól sem, ha esetleg a kétkilósat veszi le a polcról. Ahhoz ennél jóval nagyobb súlyok és kisebb ismétlésszám kell. Aerobikórákon nem az izomtömeg-növelés, hanem a feszesítés a cél.

A sztepaerobik különösen káros az ízületeknek

0002106_1.jpg ()

Akkor van ez így, ha túlságosan gyors a zene, a szokásosnál jóval magasabbra van emelve a szteppad, esetleg a fel-le lépegetés közben súlyzó van a kézben, vagy ha erőteljesen odacsapjuk a lábunkat a szteppadhoz a már említett gördülő technika helyett. Akinek érzékeny a térde, figyelmeztesse erre az óra elején az edzőt, aki ügyelni fog, hogy segítsen a lépések és a gyakorlatok helyes végrehajtásában.

A koreográfiás aerobikórák csak haladóknak valók
A ma divatos korográfiaépítési technikákkal rendkívül élvezetesek és könnyen követhetőek az órák. A trükkje, hogy egy-egy egyszerű lépést tesznek apró mozzanatonként bonyolultabbá. Mindenki csak addig nehezíti a lépést, ameddig neki szimpatikus, amíg tudja követni a pörgést-forgást. Ha ez nem megy, a már elsajátított lépést ismétli, így egy percre sem áll meg, és ugyanannak az élvezetes koreográfiának egy másik változatát táncolhatja. Fontos azonban, hogy aki kezdő, mindenképpen hívja fel erre az edző figyelmét.

Minden aerobikóra „ugrálós”
Egy alakformáló vagy erősítő aerobikórán szó sincs ugrálásról, sőt, egy jó zsírégető órán is inkább csak nagy intenzitású lépegetés jöhet szóba. De az aerobiktermek órarendjén az is találhat magának való foglalkozást, aki a nyugodtabb, megfontoltabb testedzés híve, nekik ajánljuk a pilates, a body ballance, a gerinctorna és a jóga órákat.

Óra közben nem szabad inni, mert kiesünk a ritmusból
Nem hogy nem szabad, kötelező inni aerobikóra közben. A legtöbb esetben az edző erre fel is szólít. Nagyon fontos az izzadással elvesztett folyadék pótlása, és az is, hogy ha jólesik, ihassunk egy keveset. Az órákon ugyanis nem a szenvedés, önmagunk kínzása a cél, hanem az, hogy jókedvűen tornázzuk magunkat fittebbre, karcsúbbra és egészségesebbre.

További hasznos információ: www.teszalapitvany.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X