Főoldal > MOZGÁS > Jógatípusok – hogyan találjuk meg az igazit?

Jógatípusok – hogyan találjuk meg az igazit?

jógamozgáswellness
0

Írta:

Szakértőként mindig azt szoktam javasolni, hogy azok, akik jógázni szeretnének, próbáljanak ki jó sokfélét, és az azonos jógatípuson belül is különböző helyeket és oktatókat. Néha megdöbbenést is kelt ez a mondat, amikor elsőre meghallják, de ez tényleg csak így működőképes. Csak olyan helyre lesz kedvünk visszamenni, ami tetszett, és minden igényünket kielégítette, mert mondjon bárki […]

Szakértőként mindig azt szoktam javasolni, hogy azok, akik jógázni szeretnének, próbáljanak ki jó sokfélét, és az azonos jógatípuson belül is különböző helyeket és oktatókat. Néha megdöbbenést is kelt ez a mondat, amikor elsőre meghallják, de ez tényleg csak így működőképes.
Csak olyan helyre lesz kedvünk visszamenni, ami tetszett, és minden igényünket kielégítette, mert mondjon bárki bármit, az kizárt, hogy valaki csak azért, akár összeszorított foggal is visszamegy egy helyre, ami nem tetszett, mert jógára van szüksége.

Hatha jóga

0002355_1.jpg ()

Az egyik ismert – ha nem a legismertebb – jógafajta a hatha jóga, melyet bizonyára nagyon sokan kipróbáltak már. Ezen belül létezik az úgynevezett Sivananda-módszer, melyet tanultam, és a ma is gyakorlok azokkal, akik eljönnek egy-egy órára. Ezt a jógafajtát nagyon sokan szeretik, hisz hihetetlen szabadságot ad az egyénnek.
Oktatótól függ ugyan, de általában nem katonás stílusban hajtjuk végre a gyakorlatokat, hanem azt az elvet valljuk, hogy csak addig tatunk ki egy pózt, amíg jólesik, azonban mindig elmegyünk a saját határainkig, hogy a fejlődésünket is biztosítsuk.
Azoknak javasolt, akik nem szeretik a túl mozgalmas gyakorlást, és a túlzott erőfeszítéseket, hanem egyszerűen lépésről lépésre igyekeznek megismerni a testüket, miközben önmegismerés izgalmas útján is haladnak előre.
A hatha jógában is vannak kihívást jelentő pózok, hisz nem vagyunk egyformák, és ettől lesz szebb és izgalmasabb a dolog.
Mert amit én nem tudok esetleg szépen elvégezni, azt valaki más tökéletesen végrehajtja.

Power Jóga
Aki mozgalmas gyakorlásra vágyik, az az Astánga jógát gyakorolja, amit Power Yoga néven is ismerünk, mely a hatha jóga egy erőteljes és dinamikus fajtája. A gyakorlójával szemben komoly követelményeket támaszt, ugyanakkor a személy fejlődése is gyors.  Az astanga szó szanszkrit jelentése “nyolc ág”. Ez az indiai bölcs, Patandzsáli nyolcas rendszerére utal, amelyben először foglalta össze írott formában a jóga gyakorlatait.

Az astanga jóga az ászanákat – jógapozíciókat – általában három sorozatba osztja. Minden sorozaton belül az ászanák pontos sorrendbe rendeződnek, köztük átvezető mozdulatsorokkal. Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, ritmusát pedig a légzés adja. Az alkalmazott légzéstechnika egy jellegzetes sziszegő hang, mely segít az elme összpontosításában, csakúgy, mint a tekintet egy adott pontra szegezése. A légzés másik szerepe, hogy hőt fejleszt a testben, amivel egyrészt hajlékonnyá teszi azt, miközben a kiváló izzadtság a testből a felhalmozódott méreg- és salakanyagokat is eltávolítja. A gyakorlás negyedik eleme az izomzár, amely bizonyos izomcsoportok folyamatos megfeszítését jelenti. Ezek ugyncsak a helyes légzést támogatják, valamint segítik az energia áramlását a testben.Az óra végén relaxáció következik.

Bikram Jóga

0002355_2.jpg ()

A Bikram jógát az indiai Bikram Choudhury találta ki, aki súlyemelőként volt ismert, ám egy térdsérülés miatt abba kellett hagynia pályafutását. Ugyancsak egy kedvelt jógatípusról van szó, különösen nyugaton űzik egyre többen, ám napjainkban itthon is sok helyen gyakorolhatjuk már.
Általában „Hot” – vagyis meleg/forró – jóga néven ismerik. Az elnevezés onnan fakad, hogy a 90 percig tartó órán a gyakorlatokat az átlag sporthelyszínekhez képest igen magas – 37-39 Celsius fokos – hőmérsékletű helyiségekben hajtják végre. Emiatt kiemelten fontos, hogy mindig legyen víz a közelben, hogy az izzadás során elveszített folyadékmennyiséget pótoljuk.

Kundalini
Létezik még Kundalini jóga, mely a gerincoszlop alján található, „alvó” energiának a felébresztését célozza: megtisztítja a testet és energetizál. Intenzív légzőgyakorlatok, és jógapózok találhatóak ebben a rendszerben.
Elsősorban azok gyakorolják, akik már teljesen urai a testüknek, az elméjüknek, és a testükben található energiákat szeretnék irányításuk alá vonni.

Tantra jóga
A Tantra jóga, egy ugyancsak gyakorlati típusú jóga, amely több jógafajta ötvözésével alakult ki. Segít megtanulni kitágítani érzékeinket és így elérni egy magasabb szintű tudatosságot.
Alapvetően mégis a férfi és a női energiák egyesítéséről szól.
A Tantra jóga hatása az ember életének minden részére kiterjed: erősíti a testet, lecsendesíti az indulatokat, frissíti a gondolkodást, belső egyensúlyi állapotot eredményez,

A magasabb tudati szint elérése minden jóga típus célja. Első körben azonban mindig a testünkre gyakorolt hatás a látványosabb, majd ezt követi a kiegyensúlyozottság, nyugalom, harmónia és a mindennel való egység érzése.

Amit lefordíthatunk úgy, hogy tudjuk, valahol mélyen, hogy nem vagyunk egyedül, mindenki ugyanúgy tanul itt, a Földön, és mindenki a boldogságra, harmóniára törekszik.
Kívánok mindenkinek kitartást az útkeresés során, a jógában meg csodás megtapasztalásokat, és felismeréseket,

Üdvözlettel,
Székesvári Melinda  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X