Főoldal > MOZGÁS > Mozogj a babáddal!

Mozogj a babáddal!

baba-mamacsecsemőkismamamozgásterhességvárandósság
0

Írta:

Ha nehéz lemondanod a szülés előtti életedben rendszeressé vált fitness órákról, de még nem szívesen hagyod egyedül több órára a csöppséget, érdemes baba-mama tornára járnod. A cél persze nem az azonnali fogyás, és a gyakorlatok a szülés után még érzékeny területeket sem terhelik, ám mozgás hozzájárul a testi-lelki regenerációhoz, az új közösség pedig segíthet az […]

Ha nehéz lemondanod a szülés előtti életedben rendszeressé vált fitness órákról, de még nem szívesen hagyod egyedül több órára a csöppséget, érdemes baba-mama tornára járnod. A cél persze nem az azonnali fogyás, és a gyakorlatok a szülés után még érzékeny területeket sem terhelik, ám mozgás hozzájárul a testi-lelki regenerációhoz, az új közösség pedig segíthet az első otthon töltött hónapok nehézségeinek leküzdésében is. Az óra – akár az összes többi babás foglalkozás – bemelegítő babamasszázzsal kezdődik. Az itt tanult speciális gyakorlatokat érdemes otthon is elvégezni, hiszen a hengergető, dögönyöző mozdulatok nagyban hozzájárulnak a baba egyensúlyérzékének, mozgáskészségének fejlődéséhez. Az anyukák számára ezután kezdődhetnek az izzasztó gyakorlatok, amelyekbe alkalomadtán „súlyzóként” a piciket is bevonják.

Még több baba-mama torna – kattints ide!  

 
A babával együtt végezhető mozgásformák egy másik, több mint 15 éve ismert fajtája, a babaúszás. A Hollandiából érkezett módszert nálunk Kalovits István fejlesztette tovább. Az öt-hat hónaposnál fiatalabb, a magzatvízre még „emlékező” csecsemők számára a víz természetes közeg: ha az arcukra vagy a külső légutaikba víz kerül, a búvárreflexnek köszönhetően azonnal bezárják a hangrésüket, és szájukon, orrukon levegőt fújnak ki. A foglalkozások hatására javul a csecsemők keringése, fejlődnek az izmaik, nő a tödőkapacitásuk. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a Kalovits-módszert kipróbáló babák nyugodtabban, mélyebben alszanak, nem lesznek tartásproblémáik, fejlődik a központi idegrendszerük és az ellenállóképességük is.

0003326_1.jpg ()

Szakértők szerint a három hónapos babát már nyugodtan vízbe vihetjük, fontos azonban, hogy egészséges legyen, ezért a kötelező oltások után mindig érdemes néhány napot várni a foglalkozásokkal. Babaúszást egyébként szinte minden nagyobb uszodában tartanak, a szükséges felszerelés a szokásoson kívül csupán néhány úszópelenka.

Még több babaúszás – kattints ide!  

A testi-lelki harmónia érdekében már a várandósok is gyakorolhatják a kismamajógát, melynek folytatása a babás jóga. A Dr. Freedman orvos-antropológus által a távolkeleti technikák és az Amazonas menti népek tudásának ötvözésével kifejlesztett módszer segítségével nemcsak javul az anya kondíciója és fejlődik a baba mozgásérzéke, de mindketten nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatnak. A két korcsoport számára tartott foglalkozásokon kezdetben még csak passzívan, kézben jógáznak a kicsik, a nyolc hónaposnál nagyobbak azonban már maguk is utánozzák az anyjuk által végzett ászanákat.

Még több baba-mama jóga – kattints ide!  

A közös mozgás nemcsak anya és gyermeke egészségéhez járul hozzá, de fontos lehet kettejük kapcsolatának kialakításában is. Ha pedig egy-egy alkalomra a párunkat is elcsalogatjuk, a foglalkozások akár életre szóló családi élménnyé válhatnak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X