Főoldal > MOZGÁS > Stresszoldó gyakorlatok

Stresszoldó gyakorlatok

fogyókúramozgásstressztest
0

Írta:

Az alábbi relaxációs módszerek célja, hogy finoman nyújtsák a gyakorlatokban részt vevő testtájakat, ezzel is oldva, csökkentve a bennük felgyűlt feszültséget. A feladatokat a fejtől a lábakig fentről lefelé haladva végezd, akár úgy is, hogy egy széken kényelmesen elhelyezkedsz.   NyakforgatásDöntsd a fejed az egyik oldalra, vállaid felé. Lassan, óvatosan körözz a fejeddel, ismáteld 3-5 […]

Az alábbi relaxációs módszerek célja, hogy finoman nyújtsák a gyakorlatokban részt vevő testtájakat, ezzel is oldva, csökkentve a bennük felgyűlt feszültséget.

A feladatokat a fejtől a lábakig fentről lefelé haladva végezd, akár úgy is, hogy egy széken kényelmesen elhelyezkedsz.  

Nyakforgatás
Döntsd a fejed az egyik oldalra, vállaid felé. Lassan, óvatosan körözz a fejeddel, ismáteld 3-5 alkalommal. Ha ezzel megvagy, a fejed lassan döntsd az ellenkező irányba, és itt is 3-5 ismétlést végezz a fejforgatásból. Ha a nyakcsigolyáiddal problémák vannak, ne hajtsd hátra a fejed, csak a mellkasod felé végezd a körzéseket.

Vállemelés
Húzd a vállaid a füled felé, mintha el akarnád érni őket. A legmagasabb pont után hirtelen engedd le a vállaid, ezzel ellazítva a megfáradt, begörcsölt izmokat. Ismételd 5-ször a gyakorlatot.

Karnyújtás a fej felett
Emeld mindkét karod a fejed fölé magas tartásba. Kulcsold össze az ujjaid, a tenyereid lefelé nézzenek. Nyújtózz a plafon felé, majd fordíts a plafon felé a tenyereid, és nyújtózz így is felfelé. Ismételd a tenyérforgatásokat 5 alkalommal. Ha nem kényelmes ez a pozíció, a karjaid nyújts magad elé, és nyújtózz így!

Térdemelés
A széken ülve ragadd meg a jobb térded, egy vagy mindkét kezeddel. Húzd a térded a mellkasod felé, egészen addig, amíg nem fáj, nem kényelmetlen a mozdulat. Tartsd ki ebben a helyzetben a lábad néhány másodpercig, majd engedd le a talpad a talajra. Ezután a másik láb következik: Bal lábad fogd meg, húzd a mellkasod felé és tartsd ki ezt a mozdulatot pár másodpercig. Folytasd újra a jobb láb emelésével, majd a ballal. 5-ször ismételd a sorozatot.

Lazító lábkörzés
Nyújts ki a lábad, és lazítsd el! Lábfejeddel körözz először kifelé, majd befelé. Ismételd 5-ször mindkét irányba.

Hogyan hatnak a gyakorlatok?

Ha elvégezted a fenti gyakorlatokat, már tettél valamit a begörcsölt izmok ellen, stresszes testtájak érdekében. Lássuk, hogyan is hat a mozgás a stressz ellen! Kutatások évekkel ezelőtt bizonyították, hogy a testmozgás aktivizálja a testünkben cirkuláló endorfin hormon működését. Az endorfin felelős az immunrendszer karbantartásáért, a fájdalomérzet csökkentéséért, és a hangulatjavításért. Az endorfinok termelődésén túl a mozgás nagyban hozzájárul a vérnyomás kontrollálásához, növeli az önbizalmat és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X