Főoldal > MOZGÁS > Hozd magad formába!

Hozd magad formába!

strandröpistrandröplabda
0

Írta:

Maradt még bőven idő a nyárból ahhoz, hogy némi gyakorlatot szerezz, megismerkedj a szabályokkal, sőt, még az amatőr versenyekbe is belekóstolhatsz. Elöljáróban íme egy kis strandröplabda-gyorstalpaló. A 8×16 méteres pályán, amelyet 30-40 cm vastagságban finom homok fed, hivatalosan kétfős csapatok mérik össze a tudásukat. A férfiak hálómagassága 243, a nőké 224 cm. Szabott játékidő viszont […]

Maradt még bőven idő a nyárból ahhoz, hogy némi gyakorlatot szerezz, megismerkedj a szabályokkal, sőt, még az amatőr versenyekbe is belekóstolhatsz. Elöljáróban íme egy kis strandröplabda-gyorstalpaló.

A 8×16 méteres pályán, amelyet 30-40 cm vastagságban finom homok fed, hivatalosan kétfős csapatok mérik össze a tudásukat. A férfiak hálómagassága 243, a nőké 224 cm. Szabott játékidő viszont nincs, a mérkőzés megnyeréséhez két játszmát kell nyerni. Az első kettő 21 pontig tart, de legalább 2 pontos különbséggel kell zárni. Ha a harmadik játszmára is szükség van, az már csak 15 pontig folyik, de azt is legalább 2 ponttal kell nyerni. Minden nyitásból lehet pontot csinálni. Ha ez a fogadó csapatnak sikerül, akkor a pont mellett a nyitás jogát is elnyerik. Időről időre térfélcsere történik, a napfény és a szél hatásainak kiegyenlítésére. Egy meccs átlagosan 40-45 percig tart. A motiváló hatású bulis zene mindig szól, bár profi összecsapásokon már csak a labdamenetek között.

0003797_1.jpg ()

Persze ezen kívül még sok mindenre kíváncsiak voltunk, kérdéseinkre Oczella Emese strandröplabda-játékos válaszolt.

Szükséges-e röplabdás előképzettség?

Nem feltétlenül. Vannak olyan játékosok is, akik soha nem játszottak teremben. Bár mindenképpen előnnyel indulnak azok, akik ismerik a röplabdát, de a terem- és a strandröplabda teljesen más sportág.

Mennyi idő alatt lehet elsajátítani a technikát?

A szabályok a játék közben néhány perc alatt rögzülnek, néhány alkalom alatt pedig már élvezhető szintre juthatunk. Ráadásul a szabadidősportként űzött strandröpinek sokkal enyhébb szabályai vannak, mint a versenysport-változatának. Például három-, négyfős csapatok is játszhatják, sőt, vegyes csapatok is létrejöhetnek, és az érintéseket sem fújják le mindig, holott ezek nemzetközi szinten már szabálytalannak minősülnének. Jó labdaérzékkel, heti három edzéssel két-három hónap alatt komoly szintre hozhatjuk fel magunkat.

Milyen képességeket igényel?

A strandröplabdánál az alacsonyabb játékos is eredményes lehet, mivel a kis létszám miatt több mezőnymunkára van szükség, amiben a magasabbak nem annyira erősek. A strandröplabda technikás játék, ahol sok taktikázásra van szükség. Nem árt, ha van némi állóképességünk, hiszen a homokon való ugrálás nagyobb erőpróbát jelent, mint sík talajon, például egy tornateremben zajló játék esetében. További előnye, hogy életkor tekintetében tovább lehet játszani, mint más labdasportokat, ezt bizonyítja, hogy az igazi profik a harminc feletti korosztályból kerülnek ki.

Hogyan formálja az alakot?

A legkitűnőbb popsiformáló sportág, amitől nem csak kemény, de gömbölyű is lesz a fenekünk. A popsinkon kívül a hátsó combizmokra és a hasizmokra is hat. A gerincnek sem túlzottan megterhelő, sőt, jóval ízületkímélőbb, mint a betonalapú padlón zajló teremsportok.

Mit tehetünk a hatásos bőrvédelem érdekében?

Természetesen a strandon mindenkinek ajánlott napvédő termékeket használni. A nagyon érzékeny bőrűeknek célszerű pólót viselniük, ennek az a hátránya, hogy a nagy melegben és a kiadós izzadás hatására ránk tapad.

Érdekességek a nagyvilágból
– A strandröplabda volt az egyetlen olyan sportág, amelynek valamennyi mérkőzését teltház előtt játszották a 2004-es athéni nyári olimpián.
– Kaliforniában 1920-ban indult hódító útjára a sportág. 1957-ben az akkor először megválasztott Strand Királynője adta át a győzteseknek a kupát. Az első királynő az ünnepelt hollywoodi szépség, Doris Day volt.
– 1960-ban a Beatles fiúk Amerikában turnéztak, melynek Sorrento Beach-i állomásán bemutatták strandröplabdás tudásukat, miközben a lelátón John Fitzgerald Kennedy és Marilyn Monroe drukkolt.
– Magyar szülők gyermekeként Karch Kiraly az egyetlen olyan férfi, aki teremben és a strandröplabdában is olimpiai bajnoki címet nyert.

A Wellness magazin augusztusi számából még többet megtudhatsz a strandröpladáról. Igyekezz, mert  mindjárt itt a szezonvége!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X