Főoldal > MOZGÁS > Szuper strandsportok az aktív kikapcsolódáshoz

Szuper strandsportok az aktív kikapcsolódáshoz

frizbinyárstrandröplabdatollaswakeboard
0

Írta: and

Játssz úgy, ahogy a kaliforniaiak! A strandröplabda a 60-as évektől vált igazán népszerűvé, 1996-tól már olimpiai sportág. A szabályok megegyeznek a beltéri röplabdával, ám a forró homok igencsak megnehezíti a játékot. Strandolás előtt szerezz be egy keményre fújt röplabdát, majd a két oldalra gyűjts össze legalább 4 játékost. A pályán nincs támadó- és középvonal, a […]

Játssz úgy, ahogy a kaliforniaiak!

A strandröplabda a 60-as évektől vált igazán népszerűvé, 1996-tól már olimpiai sportág. A szabályok megegyeznek a beltéri röplabdával, ám a forró homok igencsak megnehezíti a játékot. Strandolás előtt szerezz be egy keményre fújt röplabdát, majd a két oldalra gyűjts össze legalább 4 játékost. A pályán nincs támadó- és középvonal, a játék időtartama 20 perc, az első két szett 21 pontig tart, döntetlen esetén pedig 15 pontot kell szerezned.

A labdát elpattanóan kell megérintened, ám nem szabad dobnod vagy megfognod. Játék közben bármikor átléphetsz az ellenfél térfelére – ha nem akadályozod őt a mozgásban – ám egy térfélen legfeljebb háromszor érhetsz a labdához, ezután át kell passzolnod az ellenfélnek. A mérkőzés végén az a csapat győz, amelyik két játszmát nyert.

sportcikk1.jpg ()Wellness Cafe tipp: A játék során ne viselj ékszert vagy órát, gondoskodj a megfelelő napvédelemről és a folyadékpótlásról.

Pattanj deszkára!

A strandröplabdához hasonlóan a wakeboard is Kaliforniából származik – a világon ma már egyre többen hódolnak ennek az izgalmas sportnak.  A wakeboard tulajdonképpen a szörf és a vízisí kombinációja, ám a lécek helyett egy szörfdeszkán állsz. A drótköteles pályák mellett kipróbálhatod a motorcsónakos wakeboardozást is, az alapokat viszonylag gyorsan elsajátíthatod, ám kezdőként érdemes profi oktató segítségét kérned, illetve a felszerelést bérelned.

A többi extrém sporthoz hasonlóan a wakeboard is veszélyes lehet, ha nem rendelkezel kellő tudással és megfelelő felszereléssel. Ilyen pl. a mentőmellény, a gerinc-, derék- és könyökvédő, a kesztyű, amely véd a horzsolások és a hólyagok ellen, és a fülvédős sisak a súlyos fejsérülések ellen. Nagyon fontos a vízre szállás előtt a bemelegítés és a nyújtás, ennek hiányában izomhúzódásokkal és sérülésekkel is számolhatsz.

Wellness Cafe tipp: Ha te is belevetnéd magad a hullámzó élvezetekbe, itthon 11 kábeles vízisí- és wakeboardpályán gyakorolhatsz, ahol kölcsönzésre és oktatásra is lehetőséged nyílik. Bővebb infók: wakeboardosok.hu, boarders.hu/wake_palyak

Vetődj a korong után!

Hatékony alakformálást és remek szórakozást nyújt a frizbi, ami magában foglalja a kreatív, művészi elemeket és a sportos, intenzív mozdulatokat. A játék története néhány egyetemista sráchoz kapcsolódik, akik alumínium tálcák dobálásával szórakoztatták magukat, majd rájöttek, hogy műanyag koronggal sokkal élvezetesebb a móka.

A Ultimate frizbi lényege a sportszerűség, tisztességes és a játékosok testi épségét szem előtt tartó küzdelemmel. A téglalap alakú pálya két végén pontzóna található, a 7 játékosból álló csapat pontszerzés után saját zónájának elején helyezkedik el, majd a védő csapat dobja a korongot a támadóknak. Pont akkor jár, ha a támadó csapat ebben a zónában kapja el a védekező csapat frizbijét. A korongot 10 másodperc alatt kell eldobnod, bármilyen irányban továbbíthatod a csapattársadnak, ám nem futhatsz vele. A játékban nincsenek kőbe vésett szabályok, a vitákat egymással kell megbeszélnetek. A tökéletes élményhez válassz olyan repülő diszkoszt, amelynek rugalmas a széle, hosszú dobótávú és még a vízben is használhatod.

Wellness Cafe tipp: Tribord Zeruko DSoft frizbi (2190 Ft, decathlon.hu), Aerobie Epic Driver Golf Disc frizbi (4190 Ft, strandcikk.hu)

sportcikk2.jpg ()Szökkenj magasra!

A tollaslabda múltja több ezer éves, mai elődje a „jeu volant”, azaz a repülő játék, ami a 17. századi uralkodók kedvelt szabadidős tevékenysége volt. A tollasozás előnye, hogy kevés gyakorlással is biztos tudást szerezhetsz, és játék közben aktívan égetheted a zsírt. A tollaslabda téglalap alakú pályán történik, ahol az ellenfeleket háló választja el. A labda lehet műanyag vagy tollas, a jó minőségű ütő pedig könnyű, a súlya húrok nélkül legfeljebb 100 gramm. Mindig derékvonal alatt kell megütnöd a labdát, nem szabad feldobnod és adogatásnál az adogatótéren belül kell elhelyezkedned. A játék két nyert játszmáig tart, és ha te nyersz egy labdamenetet, mindig eggyel növelheted a pontjaidat. Amennyiben az állás 20 egyenlő, a játszmát 2 pont előnnyel megnyerheted, így a következő körben te leszel az első adogató.

Wellness Cafe tipp: Head Nano Power 600 tollasütő (8820 Ft, sportszert.hu), Yonex tollasütő (22000 Ft, szafarisport.hu)

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Tippek fogaink egészségének megőrzéséhez

Őrizzük meg egészséges mosolyunkat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X