Főoldal > MOZGÁS > Hasról fogyj, karra erősödj, lábat formásíts!

Hasról fogyj, karra erősödj, lábat formásíts!

alakformálásfogyókúramozgástest
0

Írta:

Sorozatunkban szakértőink publikus olvasói kérdésekre adott válaszaiból válogatunk. Az alakformálással kapcsolatban Góg Anikó személyi edző szakértőnket kérdezték… Kedves Anikó! 18 éves vagyok, 174 cm, 70 kg. Az súly/magasság/életkor/ alapján normális az érték, azonban nagyon aránytalan a súly eloszlása. Úgy tudnám megfogalmazni, hogyha valaki csak a lábamról és fenekemről látna fotót, akkor 58-60 kilósnak tippelne, ha a felkaromat […]

Sorozatunkban szakértőink publikus olvasói kérdésekre adott válaszaiból válogatunk. Az alakformálással kapcsolatban Góg Anikó személyi edző szakértőnket kérdezték…

0006101_1.jpg ()

Kedves Anikó!

18 éves vagyok, 174 cm, 70 kg. Az súly/magasság/életkor/ alapján normális az érték, azonban nagyon aránytalan a súly eloszlása. Úgy tudnám megfogalmazni, hogyha valaki csak a lábamról és fenekemről látna fotót, akkor 58-60 kilósnak tippelne, ha a felkaromat látná, akkor sürgősen kórházba küldene anorexiával, hiszen olyannyira vékony, hogy 50 kg-nak alig látszok, ha csak azt tekintjük.

Derékban azonban 80-90 kg-nak saccolnának. Az aránytalan eloszlás miatt gyakran kismamának néznek…
Hogyan tudnék karra erősödni, a lábamat megtartani és hasról lassan, de tartósan fogyni?

Az étrendváltoztatás megtörtént…
Azonban tudom, hogy mozgás nélkül nem ér semmit. Ráadásul a kondícióm is sokat javulna.

Heti 4x ötven perc és 1x 70 perc aerob mozgás megfelelő egy újrakezdőnek?
Korábban mozogtam, főként táncoltam: néptánc, balett, jazzbalett, divattáncok… (a néptánc volt a kedvencem, profi szinten csináltam, jó kondícióban tartott, de az arányokon nem javított).
Most a különböző aerob jellegű mozgásokkal “szemezek”.
Nagyjából összeállítottam magamnak egy edzés-órarendet, teremben, edzővel. Ez heti öt alkalomból áll. 4x 50 perces edzések. Ebből egy hasparty, amely mélyhasizomból és dinamikus erősítésből áll, két olyan edzés, amely kick-box, box és fitneszprogram elemeket vegyít, egy derék/ferde hasizom edzés. Illetve hétvégén egy 70 perces zsírégető edzés, amely a problémás területekre koncentráló fitnesz-edzés. Gondolkodtam jógán, heti egy alkalommal. Mi az, amit soknak, mi az, amit kevésnek, mi az, amit megfelelőnek tart ebben, illetve milyen gyakorlatokat tudna ajánlani az arányosság kialakításáért?
Köszönettel: Éva

Kedves Éva!

Nagyon belevágtál a közepébe! Én egy picit lassabb kezdést javasolnék, így valószínűsíthetőbb a hosszútávú kitartás és a siker is! A heti 5 edzés nekem soknak tűnik, bár nem ismerem a képességeidet. Az mindenképp fontos, hogy az aerob kardió edzésjelleg domináljon a tréningjeidben, így az abdominális (alhasi) régióra lerakódott zsírpárnáknak kutya kötelességük lesz csökkenniük. A lábad és a karod tónusosabbá tételére viszont nyugodtan végezz alakformáló edzést, így a testtarányaid optikailag is javulnak majd.

Az általad leírt edzésprogram dominánsan erősítő /alakformáló jellegű, melyekkel nagy gond nincs, csak könnyen elviszi a legtöbb energiádat, vagyis a számodra most fontosabb keringésfokozó edzésre már nem marad majd időd, energiád. Én az 50 perces edzéseidből is, legalább a felét egy ciklikus kardió edzésre szánnám és csak ezen túl végeztetném az alakformáló gyakorlatokat.

De ha már elkötelezted magad egy edzőkolléga mellett, akkor kezdjetek el közösen dolgozni, legyél bizalommal irányába és hamar látni fogod, hogy a tested milyen válaszreakciókat ad az új edzésingerekre.

Sok sikert és kitartást ezen az úton!

Goga


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X