Főoldal > MOZGÁS > Szexi popsi jógával

Szexi popsi jógával

fenékformálásjóga
0

Írta:

A jóga gyakorlatai nem csak arra jók, hogy fejleszd állóképességed és javítsd a közérzeted. Segítségével könnyen formába hozhatsz egy-egy problémás testrészt is. Ne feledd, hogy a jóga nem teljesítményorientált mozgásforma. Vagyis a legfontosabb, hogy a gyakorlatokat pontosan végezd, miközben jól érzed magad a mozgás során. Egy-egy pózt csak addig tarts ki, ameddig jól esik, soha […]

A jóga gyakorlatai nem csak arra jók, hogy fejleszd állóképességed és javítsd a közérzeted. Segítségével könnyen formába hozhatsz egy-egy problémás testrészt is. Ne feledd, hogy a jóga nem teljesítményorientált mozgásforma. Vagyis a legfontosabb, hogy a gyakorlatokat pontosan végezd, miközben jól érzed magad a mozgás során. Egy-egy pózt csak addig tarts ki, ameddig jól esik, soha ne erőlködj. Fontos az is, hogy kipihend magad a  jógapózok között, mert ezzel is mélyíted a szervezetre gyakorolt jótékony hatásukat.

Setu Bandha asana (Hídépítő póz)

0005148_1.jpg ()

Feküdj hanyatt a talajon. Lazítsd el a tested, hajlítsd be a térdeidet és húzd fel a sarkaidat egészen a farizmokhoz. Lassan emeld ki a csípőt és próbáld minél magasabbra feltolni! Ebben a pozícióban feszítsd meg a farizmaidat. Óvatosan a karjaidat is felnyújthatod a füleid mellé, így még magasabbra tudod emelni a csípődet, és még erőteljesebben átmozgathatod a törzs izmait. Lélegezz egyenletesen mélyeket. A gyakorlat végén lassan simítsd vissza a gerincedet a talajra. Utána 5-6 percig pihenj. 

0005148_2.jpg ()

Chakrasana (Kerék-állás)

Egy mondás szerint:”Az, aki ezt az asanat gyakorolja, tökéletes uralmat nyer a teste felett.” Feküdj a hátadon a talajra behajlított térdekkel úgy, hogy a sarkaid közel vannak a farizmokhoz. A lábaidat helyezd egy kicsit távol egymástól, így könnyebb lesz kitartani a pózt. A kezeidet emeld fel, hajlítsd be és helyezd a vállad mögé úgy, hogy az ujjaid a lábfejek felé nézzenek. Lélegezz ki, majd belégzés közben emeld fel a törzsedet, miközben a testsúlyod folyamatosan a kezeiden és a lábaidon van elosztva. Ebben a pozícióban próbáld a csípődet minél magasabbra emelni. Igyekezz egyenletesen, mély hasi légzéssel lélegezni. A gyakorlat végén ereszkedj vissza a talajra és pihenj.
Egyéb gyógyító hatása:
Nem csak a farizmokra, de a lábaidra is jó hatással van. Serkenti a test energiaközpontjainak  működését és erősíti a karizmokat. Oldja a feszültséget a gyomor környékén.

Bhudzsangasana (Kobra tartás)

1.gyakorlat

0005148_3.jpg ()

Feküdj a hasadra  és támaszd meg a homlokodat a talajon.
A kezeidet nyújtsd hátra a törzsed mögé és kulcsold össze az ujjaidat. Mély kilégzés után, belégzés közben lassan emeld fel a fejedet, utána pedig a felsőtestedet a talajról. Addig tartsd ki a pózt, ameddig jól esik, azután lassan ereszkedj vissza a talajra. Pihenj hason fekvő pozícióban.

0005148_4.jpg ()

2.gyakorlat
Feküdj a hasadra, zárd össze a lábaidat, támaszkodj a homlokodra  és a kezeidet helyezd a vállaid alá. Fontos, hogy a könyökeidet végig behajlítva a törzsed mellett tartsd!
Mély kilégzés után, belégzés közben emeld el a fejedet, majd a felsőtestedet is a talajról. Feszítsd meg a farizmokat, és amikor már tovább nem tudsz emelkedni, hajtsd óvatosan hátra a fejedet! Lélegezz egyenletesen. Mielőtt nagyon elfáradnál, ereszkedj vissza a talajra és pihenj. 

Dolasana (Hinta póz)

0005148_5.jpg ()

Feküdj a hasadra, zárd össze a lábaidat és nyújtsd előre a karjaidat a füleid mellett. Mély kilégzés után, a következő belégzéssel egyszerre emeld el a karjaidat, a fejedet, és a lábaidat talajról. Lélegezz jó mélyeket hasi légzéssel, és igyekezz megtartani a pózt.
Egyéb jótékony hatása: 
A gyakorlat hajlékonnyá teszi a gerincet és javítja az emésztést.

0005148_6.jpg ()

Dhanurasana (Íjállás)

Feküdj a hasadra. Térdben hajlítsd a lábaidat és támaszkodj a homlokodra.
Nyúlj hátra és fogd meg jobb kézzel a jobb bokádat, a bal kézzel a másik bokádat.
Kilégzés után, belégzés közben először a térdedet, utána a fejedet is emeld fel a talajról.
Próbáld egyre közelebb hozni a térdeidet egymáshoz, miközben a lábaidat húzd egyre magasabbra a kezeiddel. A fejedet is próbáld hátrabillenteni.
Egyéb jótékony hatása: 
A póz kitűnően javítja az emésztést és erősíti valamennyi izmodat. 

Fontos, hogy minden gyakorlat után iktass be kb. 5-6 perc pihenőt az alábbi módon:

Pihenés hason fekve:

0005148_7.jpg ()

Feküdj a hasadra úgy, hogy a nagylábujjaid összeérnek és a bokák kifelé billennek.
A kezeidet tedd az arcod alá, vagy a homlokod elé úgy, hogy az ujjaid lazán, egymáson pihennek. Ügyelj arra, hogy a fejed középen legyen. Hunyd le a szemeidet és lélegezz egyenletesen, mély hasi légzéssel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X