Főoldal > MOZGÁS > Feszes has jógával

Feszes has jógával

feszes hashasizomjógarelaxáció
0

Írta:

A jógik úgy tartják, hogy a test egy olyan „jármű”, amit erre az életre kaptunk és amelyet a mi felelősségünk karban tartani. Addig meditálni sem fogsz tudni, amíg nem vagy ura teljesen a testednek. Ha sikerül megerősíteni a testedet, ha bele tudsz lazulni egy pózba, akkor az hat az elmédre is, hiszen a jógában a test, a lélek […]

A jógik úgy tartják, hogy a test egy olyan „jármű”, amit erre az életre kaptunk és amelyet a mi felelősségünk karban tartani. Addig meditálni sem fogsz tudni, amíg nem vagy ura teljesen a testednek. Ha sikerül megerősíteni a testedet, ha bele tudsz lazulni egy pózba, akkor az hat az elmédre is, hiszen a jógában a test, a lélek és  a szellem hármas hatása egyszerre érvényesül.
Nagyon sok jógapóz (pl. fejenállás) esetén fontos az, hogy erős hasizmaid legyenek. Most három olyan gyakorlatot ajánlunk, amelyek segítségével nemcsak a hasfalad, de a karod és a lábad izmait is erősíteni tudod.

Ne feledd: A gyakorlatokat mindig a relaxációs pózzal kezdd és azzal is fejezd be!     

Relaxációs póz:
Feküdj a hátadra. A kezeidet kinyújtva helyezd a törzsed mellé kb. 20 cm-re. Hunyd le a szemeidet és lélegezz egyenletesen. Pihenj így kb. 2-3 percig.

1. gyakorlat

0006297_1.jpg ()

Húzd fel a sarkaidat közel a farizmokhoz, hogy még kényelmesebb legyen a gyakorlatot elvégezned. A lábaidat tedd terpeszbe és érintsd össze a térdeidet úgy, hogy a hátad és a deréktáji rész teljesen simuljon hozzá a talajhoz.
Tedd a tarkód alá a kezeidet és kulcsold össze az ujjaidat.
Lélegezz mélyen és kilégzés közben emeld el a fejedet és a felső testedet a talajról. A könyökeidet húzd kifelé, figyelj arra, hogy még véletlenül se zárd őket a füled mellé. Tartsd meg a pózt és lélegezz egyenletesen. A karizmok a hasizmokkal együtt dolgoznak. 
Addig tartsd meg a pózt, amíg jól esik, majd lassan engedd vissza először a  felsőtestedet, utána a fejedet a talajra. Pihenj 2-3 percig a relaxációs pózban.
Tipp: A gyakorlat végén nyújtózz egy nagyot, de itt is figyelj arra, hogy a derék a talajon maradjon!

2. gyakorlat

0006297_2.jpg ()

Feküdj a hátadra, a karjaidat fektesd a törzsed mellé és lassan, óvatosan emeld fel mindkét lábadat  a magasba, úgy, hogy erékszöget zárjon be a felsőtesteddel. Figyelj arra, hogy a  lábaid végig nyújtva legyenek. Nagyon fontos az is, hogy ne homoríts, azaz próbáld a deréktáji csigolyákat a talajhoz szorítani. 
Az álladat szegezd előre és óvatosan közelíts vele a mellkasod felé. Kilégzés közban lassan engedd vissza a lábaidat addig a pontig, amíg azt érzed, hogy a deréktáji szakasz egy picit elemelkedik a talajtól. Innen belégzés közben rögtön emeld vissza mindkét lábadat, ügyelve arra, hogy azok végig nyújtva maradjanak. Ha nem tudod végig teljesen nyújtva tartani a lábaidat, akkor csak addig emeld őket, amíg kiegyenesítve meg tudod őket tartani. Az első néhány alkalommal elég ha 6-8 lábemelést végzel, később növelheted ezt a mennyiséget.    
Tipp: A gyakorlaton úgy könnyíthetsz, ha a kezeidet nem nyújtod ki, hanem tenyérrel lefelé becsúsztatod  a farizmok alá. Itt is figyelj arra, hogy a deréktáji rész a talajhoz simuljon.  

3. gyakorlat

0006297_3.jpg ()

Ez póz is a hasizmokat megdolgoztató gyakorlat, de megmozgatja a kar és a láb izmait is. Zárd össze a lábaidat és a karjaidat helyezd a törzsed mellé. Kilégzés közben emeld fel a lábaidat a talajról, kb. 45 fokig, majd lélegezz mélyet, és a következő kilégzésnél emeld fel a felsőtestedet és a karjaidat is. Próbálj meg a farizmokon egyensúlyozni és közben lélegezz jó mélyeket. Tartsd meg a pózt, de csak addig, amíg jólesik. Utána a felsőtestedet és a karjaidat lassan engedd vissza a talajra, végül tedd le mindkét lábadat is. Fontos, hogy a gerinc deréktáji szakaszát leszorítsd a talajra, ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál.
Tipp: Ezt a gyakorlatot akkor végezd el, ha egyszerre szeretnéd erősíteni a kar és a láb izmait is.

Ne feledd: a gyakorlatok végzése közben figyelj tested jelzéseire, mert csak ezek tudatában juthatsz előre a gyakorlásban és csak így érhetsz el fejlődést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X