Főoldal > MOZGÁS > Jógával a nátha ellen

Jógával a nátha ellen

jóganátha
0

Írta:

Az ajánlott gyakorlatok megelőzésként is jól működnek, de akkor is végezheted őket, ha már bujkál benned a betegség. Próbálgasd, melyik esik jól, melyik nem megterhelő számodra. Fontos azonban, hogy ha lázas vagy, ne gyakorolj, inkább feküdj ágyba és kúráld magadat. 1. Utthita párshvakónászana(Nyújtott oldalsó szögtartás) Helyezkedj el széles terpeszben, a jobb lábfejedet fordítsd ki jobbra. […]

Az ajánlott gyakorlatok megelőzésként is jól működnek, de akkor is végezheted őket, ha már bujkál benned a betegség. Próbálgasd, melyik esik jól, melyik nem megterhelő számodra. Fontos azonban, hogy ha lázas vagy, ne gyakorolj, inkább feküdj ágyba és kúráld magadat.

1. Utthita párshvakónászana
(Nyújtott oldalsó szögtartás)

0006740_1.jpg ()

Helyezkedj el széles terpeszben, a jobb lábfejedet fordítsd ki jobbra. Ügyelj arra, hogy a csípőd ne forduljon vele, hanem előre nézzen. A karjaidat emeld oldalsó középtartásba. Hajlítsd be a jobb térdedet, a csípődet engedd olyan mélyre, hogy a jobb combod párhuzamos legyen a talajjal. A törzsedet döntsd jobbra, és tedd le a tenyeredet a lábfejed mellett a talajra. (Ha ez túl nehéznek bizonyul, tegyél néhány vastagabb könyvet vagy jógatéglát a bokád mögé, és arra támaszkodj.) Igyekezz úgy tartani magad, hogy a bal lábad, a törzsed és a felfelé nyújtott bal karod egy egyenest alkosson. Belégzésre emelkedj vissza, majd ismételd a másik oldalra is.
–Gyógyító hatása:
Erősíti a láb izomzatát és a tüdőt, energizálja a légutakat. Fejleszti az immunrendszert, segít megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól.

0006740_2.jpg ()

2. Praszarita pádóttánászana
(Nyitott lábak nyújtása)

Állj nagy terpeszbe, a lábfejek párhuzamosan előre nézzenek. Tedd csípőre a kezed, és döntsd előre a törzsedet egyenes háttal vízszintesig, majd fokozatosan hajolj mélyebbre. Tedd a két tenyeredet a lábaddal egy vonalba. Próbáld a fejed tetejét a talajhoz érinteni. Ne aggódj, ha ez eleinte még nem sikerül, rendszeres gyakorlással egyre rugalmasabb leszel majd. Maradj a helyzetben 10-60 másodpercig, belégzésre emelkedj vissza. Zárd a lábakat, és egyenes állásban figyeld meg, milyen érzetek keletkeznek a testedben.
– Gyógyító hatása:
Fokozza a mellkas és a fej vérellátását, ezáltal javul a légutak és az agy vérellátása. Serkenti az emésztést, csökkenti a hát fájdalmát. Fejleszti a láb izmait, ízületeit.

3. Parivitta trikonászana
(Átforduló háromszögtartás)

0006740_3.jpg ()

Széles terpeszállásban fordítsd kifelé a jobb lábfejedet, a karjaidat emeld oldalsó középtartásba. Kilégzésre közelítsd a bal kezedet a jobb bokádhoz, ha eléred a talajt, akkor tedd is le a tenyeredet. Ha nem, akkor fogd meg valahol a lábadat. A karjaiddal ellentétesen nyújtózz, a térdedet tartsd nyújtva. Belégzésre emelkedj vissza, majd végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.
– Gyógyító hatása:
Erősíti a test szinte minden izmát, fejleszti ellenálló-képességét. Serkenti a légutak működését, jót tesz az emésztésnek és csökkenti a hát- és gerincfájdalmakat.

0006740_4.jpg ()

4. Parjankászana
(Kanapé-tartás)

Helyezkedj el sarokülésben, a lábadat nyisd terpeszbe. Támaszkodj le magad mögött a tenyereiddel, aztán az alkarokkal, majd közelítsd a törzsed a talajhoz, végül feküdj hanyatt. A törzseddel homoríts, a mellkasodat emeld magasra, hajtsd hátra a fejedet és támaszkodj a könyöködre, valamint a fejtetődre. Maradj a tartásban három-húsz másodpercig, majd lassan, fokozatosan emelkedj vissza.
– Gyógyító hatása:
Pihenteti, nyújtja a láb izmait. Serkenti a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy működését. Tágítja a tüdőt, energizálja a légzőrendszert. Serkenti az agyműködést és nyújtja a hasizmokat.

5. Ustrászana

0006740_5.jpg ()

(Teve póz)

Térdelj a talajra és nyisd terpeszbe a lábad. Tedd csípőre a két kezedet, és kezdd el fokozatosan előre tolni a csípődet, a válladdal és a fejeddel pedig hajolj hátra. Támaszkodj a kezeddel a bokádra, a végén a fejedet is hajtsd hátra. Folyamatosan nyomd a csípődet előre, a mellkasodat pedig felfelé. Maradj a pózban, amíg jólesik, majd óvatosan emelkedj vissza.
– Gyógyító hatása:
Felszabadítja, erővel tölti fel a légzőrendszert, ugyanakkor a görnyedt, fáradt hátnak is nagyon jót tesz. Új erővel tölti fel a testet, segít a betegség utáni regenerálódásban.

Ki nem mondott szavak
A légúti panaszoknál az érintett testrészeinket, a fejet, az orrot, a fület, a torok tájékát, a garatot, a gégét, a légcsövet, a tüdőt célszerű energizálni. Ezek a szervek szimbolikusan a kommunikáció, a szabadság, a kapcsolatok és a védelem megfelelői, megbetegedésük arra hívja fel a figyelmet, hogy a külvilággal való kommunikáció zavart szenved. Hogy megelőzd a megfázásos betegségeket, lassulj le egy kicsit, mérd fel saját igényeidet, próbáld megkeresni saját erőid, energiáid, hatalmad és védekező rendszered határait, és tudatos odafigyeléssel erősítsd meg ezeket. Törődj többet magaddal, mert ha rendben vagy, ha jól érzed magad, másoknak is jobban tudsz segíteni, és te magad sem szorulsz ápolásra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X