Főoldal > MOZGÁS > 8 egészségtipp 2008-ra

8 egészségtipp 2008-ra

2008egészségfogyókúraújév
0

Írta:

1. tipp – Fogyassz gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéshez! Miért? A gyümölcsök és a zöldségek tápanyagraktárakként működnek, telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Azon túl, hogy erősítik immunrendszered, megtöltik a gyomrot – így segítve a fogyókúrát. Így változtass: A reggeli kukoricapehelyhez, müzlihez adj egy kanál mélyhűtött vagy aszalt áfonyát, ha teheted, a majonézes […]

0007841_1.jpg ()

1. tipp – Fogyassz gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéshez!

Miért?
A gyümölcsök és a zöldségek tápanyagraktárakként működnek, telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rosttal. Azon túl, hogy erősítik immunrendszered, megtöltik a gyomrot – így segítve a fogyókúrát.

Így változtass:
A reggeli kukoricapehelyhez, müzlihez adj egy kanál mélyhűtött vagy aszalt áfonyát, ha teheted, a majonézes szendvicsek helyett salátát válassz vacsorára, ebédre pedig kortyolj el egy nagy adag zöldséglevest.

2. tipp – Ha teheted, viselj lépésszámlálót! 

Miért?
Elsőre vicces tanácsnak tűnik, de hidd el, igenis segíthet egy lépésszámláló! Ennek segítségével ugyanis nyomon tudod követni, mennyire vagy a nap során aktív. Meglepően keveset gyalogolunk a legtöbben, pedig a gyakoribb mozgással könnyebben kúsznak lefelé a kilók és a vérkeringésed is helyreáll. 

Így változtass:
A terv egyszerű: szerezz be egy lépésszámlálót, számold ki, hogy átlagosan mennyit gyalogolsz egy héten, és hétről-hétre növeld 10%-kal a távot, majd igyekezz betartani a tervet! Próbálj eljutni a napi 10 ezer lépésig! 

3. tipp – Ne bántsd magad! 

Miért?
Ha folyamatosan negatív jellemzőkkel „illeted” magad, azzal csak még rosszabb hangulatba kerülsz, ezzel csökken energiád, és kedvetlenné válsz szép lassan. A negatív érzések pedig szemedben, testtartásodon, egész külsődön meglátszanak majd. Szeresd és kényeztesd magad, mosolyogj a tükörbe, amikor reggel végeztél a fogmosással, és pozitív szavakat használj önmagad leírására!  

Így változtass:
Minden nap végén jegyezz le legalább két pozitív dolgot a napodból. Nem számít, ha ez csak egy apróság, egy vidám pillanatkép, egy kedves ismerős e-mailje, egy jó zene a rádióban, az a fontos, hogy megtaláld minden napban a szépet!

0007841_2.jpg ()

4. tipp – Érzelmi problémákra keress hatékony segítséget!

Miért?
Az érzelmi kilengések miatti evés igazából a valódi probléma elfedésére szolgál, ráadásul legtöbbször további negatív érzések, lelkiismeret-furdalás táptalaja lehet.  

Így változtass:
Nyiss egy naplót, amiben rendszeresen leírod az érzéseid, ezzel párhuzamosan azt is jegyezd, hogy mit ettél. Ha azt veszed észre magadon, hogy stresszesebb, szomorú, kiábrándult vagy, a problémákat igyekezz egészséges módszerekkel megoldani.  Vidd el a kutyád sétálni, vegyél egy habos, forró fürdőt, hívd fel egy barátodat vagy írd le az érzéseid a naplódba. Ne merülj el a szomorúságban! Ha kell, készíts listát az ilyen mentőmódszerekről!

.
5. tipp – Fele arányban teljes kiőrlésű gabonákat fogyassz!

Miért?
A teljes kiőrlésű gabonák több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, mint a finomított gabonák. Segítenek abban, hogy kontrolláld az éhségérzetedet és a vércukorszinted, serkentik az emésztést is.

Így változtass:
Böngészd a termékcímkéket, és lehetőleg olyan gabonákat válassz, amik legalább 5 gr rostot tartalmaznak. A polcról a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret válaszd, fehér rizs helyett pedig barnát egyél!

6. tipp – Reggelizz minden nap!

Miért?
Eleget sulykoltuk már, de most újra elmondjuk: a reggeli minden más étkezésnél fontosabb. Tanulmányok is bizonyították, hogy könnyebben fogynak és súlyukat is könnyebben tartják meg azok, akik rendszeresen reggeliznek. Ez nem véletlen: a reggeli segít kordában tartani az éhségérzetet a nap folyamán, és észre sem veszed, de kevesebbet fogsz ebédelni és vacsorázni is, ha nem üres gyomorral indulsz útnak otthonról!

Így változtass:
Ha eddig kihagytad a reggelit, ne kezdj el azonnal hatalmas evészetekbe fogni. Elég, ha eszel egy kis gyümölcsöt, joghurtot egy kevés zabpehellyel és búzacsírával, majd fokozatosan térhetsz rá a kiadósabb fogásokra.
Ha a reggelizős típusba tartozol már most is, igyekezz egészséges ételekkel megtölteni a hűtőd és a kamrád: a kenyértartóból teljes kiőrlésű pékáruk, a kosaradból pirosló almák mosolyogjanak rád reggel, és tedd félre a zsíros sajtokat, finomított lisztből készült kakaóscsigát. Természetesen ha egyszer-egyszer egy finom lekváros fánkra fájdul meg a fogad, mértékkel ezt is reggelizhetsz!  

0007841_3.jpg ()

7. tipp – Próbálj ki új mozgásformákat!

Miért?
Ha rendszeresen sportolsz, és általában egyfajta órára jársz, ehhez hamar hozzászokik a tested. Ha azonban váltogatod az edzéstípusokat, újabb és újabb kihívások elé állítod az izmaidat. És persze kevésbé unod majd, hogy állandóan csak aerobikozol. Azok, akik eddig nem űztek semmilyen átmozgató sportágat, itt az ideje a mozgásnak!

Így változtass:
Aerobik óra helyett néha menj pilatesre, spinning órára vagy boxolj egy jót, hogy levezesd a feszültséget. Ha eddig csak futottál, menj úszni, kerékpározz!

8. tipp – Hanyagold a gyorsétkezdéket!

Miért?  
A gyorséttermekben kapható ételek nagy része rengeteg kalóriát, sok, a szervezet számára barátságtalan zsírt tartalmaz.

Így változtass:
Próbálj otthonról hozott, könnyen és gyorsan elkészíthető ebédet enni! Egy egyszerű krémleves, egy könnyű saláta, tészta elkészítése még örömet is okozhat! Ha nem tudsz lemondani a gyorséttermi ételekről, lehetőleg itt is a salátáspult felé kacsintgass inkább!

Cikkünk a WebMD írása nyomán készült.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X