Főoldal > MOZGÁS > Jógával a csakrákért – 1. rész

Jógával a csakrákért – 1. rész

csakrajóga
0

Írta:

Testünket „energia-érrendszer” hálózza be, ebben úgy kering az életerő, mint ereinkben a vér. Ezeket a csatornákat Indiában nádiknak vagy meridiánoknak nevezik. Ahol 7 meridián keresztezi egymást, ott akupunktúrás pont található. 14 energiapálya kereszteződése alkot egy mellékcsakrát, például a tenyereken. 21 nádi metszéspontja főcsakrát képez, ez a szó szanszkritül kereket jelent. Dolgozz velük! A csakrák kerék […]

Testünket „energia-érrendszer” hálózza be, ebben úgy kering az életerő, mint ereinkben a vér. Ezeket a csatornákat Indiában nádiknak vagy meridiánoknak nevezik. Ahol 7 meridián keresztezi egymást, ott akupunktúrás pont található. 14 energiapálya kereszteződése alkot egy mellékcsakrát, például a tenyereken. 21 nádi metszéspontja főcsakrát képez, ez a szó szanszkritül kereket jelent.

Dolgozz velük!

A csakrák kerék formájú energiamezők, melyek körülbelül 15 centivel a bőrünk felett találhatóak és tölcsér alakban szűkülve csatlakoznak a testünkhöz. A csakrák veszik fel a finomabb energiákat a környezetünkből, ezért energiaközpontoknak is nevezik őket. A kozmikus energiát számunkra felhasználhatóvá alakítják, segítségükkel jutunk gyógyító, nyugtató vagy éppen dinamizáló erőhöz. Az egészséges csakra szép kerek, átjárható, megfelelő méretű, jó irányba és a kellő gyorsasággal forog. Fényesen, a rá jellemző színnel ragyog, átjárható és tiszta. A „beteg” csakra elveszíti formáját, fényességét, kisebb vagy nagyobb a kelleténél, túl gyorsan vagy épp túl lassan forog, elhúzódik a test középvonalától. Ebben az esetben a csakrához tartozó fizikai és lelki területek is megbetegszenek. A csakrák működésének megismerésével és tudatos harmonizálásukkal, tisztításukkal, az úgynevezett csakramunkával nagyobb önismeretre, boldogságra, fejlődésre tehetünk szert. A jógagyakorlatok a csakramunka egyik legfontosabb elemei, ezeken kívül a csakrához tartozó színek, kövek viselése, a megfelelő gondolatok felidézése, illatok párologtatása is sokat segíthet.

A GYÖKÉR-CSAKRA
Helye: a gátnál található, lefelé nyílik a tölcsér formájú energiaközpont
Színe: vörös, fekete, föld színek
Eleme: Föld
Köve: rubin, ónix, vérkő, vörös jáspis, füstkvarc (ékszerként vagy zsebben hordva hatásosak)
Illata: mandarin, szegfűszeg, cédrus (fürdővízbe cseppentve vagy masszázsolajként, illetve párologtatással kedvező hatást érhetünk el)
Hozzá tartozó szervek: lábak, lábfej, az emésztőrendszer utolsó szakasza, vér, csontok, a gerinc alsó szakasza
Ezért felelős: a Földdel való összhangért, az anyagi világgal, pénzzel való kiegyensúlyozott kapcsolatért
A csakrát erősítő, gyógyító gondolatok:
– „Szerethető vagyok.”
– „Bízom az életben.”
– „Értékes vagyok.”

A csakrához tartozó légzőgyakorlat:

Végezz 15 lassú, mély légzést. Képzeld el, hogy a belélegzett levegő a Föld közepéből érkezik, és a gyökér-csakrádon keresztül áramlik a testedbe, és kilégzéssel ugyanitt távozik a Föld közepe felé. A kilégzéssel kikerül a tested alsó részéből az elhasznált, negatív energia. Az érkező fény az első tíz légzésnél tiszta fehér vagy aranyszínű legyen, az utolsó ötnél sötétpiros, vörös. Ezzel a kitisztított csakrát a saját színével serkented aktívabb működésre.

A jóga gyakorlatai közül az alábbiak jótékony hatásúak:

0008507_1.jpg ()

1. Vadzsrászana (Sarokülés)

Helyezkedj el térdelésben, nyisd szét a sarkaidat, majd ülj rájuk úgy, hogy a lábfejek még összeérjenek. A térdeidet is tartsd zárva, a hátadat pedig egyenesen. Próbáld a figyelmedet a következő képre irányítani, minden más gondolatot engedj el. Képzeld el, hogy egy fényes energiaszál érkezik hozzád a Föld közepéből a gyökércsakrádon át, és energiával tölti fel tested alsó részét. Az ászana remek pozíció a csakrához tartozó légzőgyakorlat végzéséhez.
Az ászana gyógyhatása:
Jó hatással van a gyökér-csakrához tartozó szervekre, regenerálja a lúdtalpas elváltozást, energetizálja a fáradt lábakat. Fokozza az összpontosító képességet, nyugtatja az elmét.

2. Virabhadrászana I. (Hős tartás I.)

0008507_2.jpg ()

Állj terpeszállásba, fordítsd a jobb lábfejedet 90 fokkal jobbra. A bal lábfejedet 45 fokkal fordítsd utána, majd fordulj a törzseddel is jobbra. A térded, csípőd, mellkasod, vállad, arcod mind jobbra nézzenek. Hajlítsd be az elöl lévő jobb lábadat, és ereszkedj lefelé a talaj irányába. A hátul lévő lábad maradjon nyújtva, és a sarkadat is igyekezz a talajon tartani. Addig ereszkedj lefelé, míg az elöl lévő jobb combod párhuzamos nem lesz a talajjal. Ne aggódj, ha nem sikerül elsőre, gyakorolj kitartóan, és egyre jobban fog menni. A karjaidat emeld magastartásba, érintsd össze a tenyereidet a fejed fölött. Húzd ki magad, és nyújtózz felfelé.
Itt is használhatsz vizualizációs képet: a fénysugár most az égből érkezik hozzád az ujjaid végén keresztül. A karodon, a szíveden és a lábadon áthaladva a Földbe távozik ez az égi fény. 5-15 másodperc után térj vissza a kiinduló helyzetbe, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba.
Az ászana gyógyhatása:
Erősíti a láb összes izmát, oldja a gerinc és a nyak merevségét. Fejleszti az állóképességet, erősíti az immunrendszert.

3. Padahasztászana (Kéz-láb tartás)

0008507_3.jpg ()

Állj egyenes állásban, belégzésre emeld a karjaidat magastartásba, kilégzésre egyenes háttal hajolj előre, ameddig a törzsed vízszintes nem lesz, majd már görbülő gerinccel próbálj minél mélyebbre hajolni, az ujjaiddal próbáld elérni a talajt. Maradj ebben a helyzetben 10-20 másodpercet. Belégzésre térj vissza a kiinduló helyzetbe és nyújtózkodj nagyot, kilégzésre engedd le a karjaidat. Néhány pillanatig csendesen figyeld a testedben zajló reakciókat.
Az ászana gyógyhatása:
Erősíti a hasizmokat, segíti a belek, a gyomor, a máj, a vese és a lép működését, javítja a nemi szervek és a húgyutak állapotát. A fejbe áramló vér serkenti az agysejteket, jót tesz az arcbőrnek. Frissíti, rugalmassá teszi a gerincet.

0008507_4.jpg ()

4. Ardha Matsziendrászana (Fél Matsziendrászana)

Ülj egyenes ülésben, hajlítsd be a jobb térded, majd a jobb lábadat a másikon keresztezve helyezd a lábfejedet a bal csípődhöz. A bal térdedet is hajlítsd be, de ez a térd mutasson felfelé, a talp pedig támaszkodjon a talajon a jobb térd külső élénél. A bal tenyereddel támaszkodj a talajon hátul a gerinced mögött. Tartsd egyenesen a hátad, ez nagyon fontos. A törzsedet forgasd balra hátrafelé, nézz hátra a vállad felett. A jobb felkaroddal támaszkodj a felfelé néző térded külső oldalánál. Figyeld, ahogy fokozatosan oldódik a gerinc menti izmok merevsége. Maradj 10-20 másodpercig a pózban, majd lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe, és ismételd a gyakorlatot a másik oldalra.
Az ászana gyógyhatása:
A csavaró mozdulat növeli a csigolyák mellett párban álló idegdúcok vérellátását, ezáltal fiatalítja az egész testet és az idegrendszert. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, a hasnyálmirigyre, a májra, a vesékre és a lépre. Rugalmassá, könnyeddé teszi a fáradt, merev testet. A csavarásnak köszönhetően a gerinc tövétől spirális energiaáramlás indul felfelé a fejtető irányába a gerinc mentén, ez az úgynevezett Kundalini energia ébredése.

A gyakorlatokat Füzessy Balázs aerobikprezenter mutatta be!

A hét főcsakra
1. Gyökér-csakra: A gátnál helyezkedik el, színe a vörös és a fekete. A természettel, anyagi világgal, pénzzel, egzisztenciával függ össze.
2. Nemi csakra: A köldök alatt található, színe a narancs. A szexualitással, párkapcsolattal, anyasággal kapcsolatos.
3. Erő-csakra: A köldök fölött elhelyezkedő, csakra színe a napsárga, az energia-háztartásért felelős.
4. Szív-csakra: A mellkas közepén lévő csakra az emberek felé való szeretetteljes odafordulással kapcsolatos, színe a zöld és a rózsaszín.
5. Torok-csakra: A kommunikáció csakrája a toroknál található, színe az égszínkék, a tiszta, egyenes beszédért felel.
6. Harmadikszem-csakra: A homlok közepén lévő energiaközpont az intuíció, a telepátia csakrája, színe az indigókék.
7. Korona-csakra: A fejtetőn található, színe a lila, a magasabb világokkal való kapcsolatfelvétel tartozik hozzá.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X