Főoldal > MOZGÁS > Erősítsd a szívcsakrádat

Erősítsd a szívcsakrádat

jógaszívcsakra
0

Írta:

A szívcsakra a központi csakránk, alatta és felette három-három energiaközpont helyezkedik el. Energizálásában segít, ha törekszünk a velünk kapcsolatba kerülők tudatos megismerésére. Ha megfelelően működik ez a csakra, képesek vagyunk feltétel nélküli szeretettel elfogadni önmagunkat és másokat. Szívcsakra Helye: a mellkas közepén Színe: zöld, rózsaszín Eleme: levegő Köve: smaragd, malachit, rózsakvarc Illata: rózsa, édeskömény, bazsalikom […]

A szívcsakra a központi csakránk, alatta és felette három-három energiaközpont helyezkedik el. Energizálásában segít, ha törekszünk a velünk kapcsolatba kerülők tudatos megismerésére. Ha megfelelően működik ez a csakra, képesek vagyunk feltétel nélküli szeretettel elfogadni önmagunkat és másokat.

Szívcsakra

  • Helye: a mellkas közepén
  • Színe: zöld, rózsaszín
  • Eleme: levegő
  • Köve: smaragd, malachit, rózsakvarc
  • Illata: rózsa, édeskömény, bazsalikom
  • Hozzá tartozó szervek: tüdő, mellkas, mellüreg, szív, bőr
  • Ezért felelős: megbocsátás, együttérzés, odaadás, önzetlenség, szeretet
  • Erősítő, gyógyító gondolatok:
    – Minden létező felé szeretettel fordulok.
    – Képes vagyok megbocsátani, és meg is teszem.
    – Ha szeretetet adok, magam is fejlődöm.

Tehénarc póz (Gómukhászana)

0010936_1.jpg ()

Ülj a talajra, a jobb térdedet hajlítsd be, és a jobb sarkad vidd hátra a bal csípőd mellé a kissé megemelt bal lábad alatt. Ezután a bal lábadat is hajlítsd be, és a jobb combod felett vidd hátra, a lábfejedet a jobb csípőd mellett tedd a talajra. Közelítsd a két térded egymáshoz, amennyire csak tudod. A jobb karodat emeld magasba, a balt a törzsed mögött nyújtsd lefelé. Majd mindkettőt hajlítsd be, és a hátad mögött próbáld összeérinteni a két tenyered. (Ha túl nagy lenne a távolság, akkor a felül lévő kezedből lógass lefelé egy kendőt, ezt biztosan eléri majd a felfelé nyúló alsó kezed.) Tartsd egyenesen a hátad. Maradj a pózban 3-20 másodpercig, lélegezz nyugodtan, és figyeld, milyen érzetek keletkeznek a testedben. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.
Gyógyító hatása:
Könnyíti a tüdő és a szív munkáját, kiegyenesíti a gerincet, nyújtja a hátizmokat. Rugalmasabbá teszi a boka, a térd, a csípő, a csukló, a könyök és a váll ízületeit.

0010936_2.jpg ()

Holdtartás (Csandrászana)

Állj egyenes, zárt állásban, a talpadon egyenletesen oszlasd el a testsúlyodat. Belégzésre nyújtózz magasra, érintsd össze a két tenyered. Kilégzésre hajolj balra, ügyelj, hogy a jobb vállad és a jobb csípőd ne dőljön a talaj irányába. Tartsd a helyzetet 5-10 másodpercig, belégzésre emelkedj vissza kiinduló helyzetbe. Végezd el a másik irányba is.
Gyógyító hatása:
Az erőteljes nyújtózás frissíti a test legtöbb izmát. Különösen hatékonyan edzi a törzs és a mellkas izmait. Segít lefaragni a deréktájon felhalmozódott zsírpárnákat.

Félhold tartás (Ardha csandrászana)

0010936_3.jpg ()

Terpeszállásból indulj, a karjaidat emeld oldalsó középtartásba. Fordítsd a jobb lábfejedet jobbra, hajlítsd a jobb térded, és a törzseddel hajolj lefelé, míg a kezed eléri a talajt. Majd emeld a bal lábad a magasba, amennyire tudod, lehetőleg vízszintesig. Figyelj arra, hogy se a mellkasodat, se a csípődet ne engedd a talaj felé fordulni. Egyensúlyozz a pózban 3-20 másodpercig, majd lassan ereszkedj vissza terpeszállásba. Végezd el a gyakorlatot a másik oldalra is.
Gyógyító hatása:
Felpezsdíti a teljes vérkeringést a fejtetőtől a lábujjakig. Jó tesz az emésztésnek, megszünteti a derékpanaszokat. Erősíti és formálja a lábakat.

0010936_4.jpg ()

Oldalsó nyújtó póz (Párshvóttánászana)

Egyenes állásban próbáld a két tenyeredet a hátad mögött összeérinteni. Majd állj terpeszbe, és fordítsd mindkét lábfejed és az egész törzsed jobbra. Döntsd előre a törzsed vízszintesig, majd hajolj le, amilyen mélyre csak tudsz. Maradj így 5-20 másodpercig, belégzésre a kéztartást változatlanul hagyva emelkedj vissza, és végezd el a gyakorlatot a másik irányba is.
Gyógyító hatása:
Erőteljesen nyújtja a mellkas oldalsó részét, ezzel felszabadítja a szívet, a tüdőt, a bordákat és a gerincet a rossz tartás miatt rájuk nehezedő nyomás alól. Lazítja a váll és a csukló ízületeit, erősíti a láb izmait. Az előrehajlás a hasi szervek összenyomása miatt jótékony hatással van az emésztésre. Jó az egyensúlyérzék fejlesztésére, pozitívan hat a koncentrációs készségre.

Ha még többet szeretnél megtudni a témáról, lapozd fel a Wellness Magazin májusi számát!

Meditáció a tisztulásért

Egyenes háttal ülj le, csendesedj el, engedd tovasuhanni az elmédben felmerülő gondolatokat. Figyeld a légzésed, ezzel a jelenre tudsz koncentrálni. Aztán keress egy emlékképet, egy eseményt, amikor nagy szeretetet éreztél valaki iránt. Próbáld erősen felidézni, mintha újra átélnéd. Aztán tedd félre az esemény emlékét, de tartsd meg az érzést. A következő légzőgyakorlattal könnyedén kitisztíthatod a szívcsakrádat. Miközben egyenletesen lélegzel, képzeld, hogy a levegőt elöl, a mellkasod közepén szívod be mélyen, hosszan, lassan, ezzel átöblíted a szeretetközpontodat. Az elhasznált energia hátul, a lassú kilégzéssel eltávozik. Ha már kitisztultnak érzed a szívcsakrád, képzeld el, hogy a belélegzett levegő rózsaszín vagy zöld, ezek a színek feltöltik a csakrát a rá jellemző rezgéssel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X