Főoldal > MOZGÁS > A legdurvább hibák, amik tönkretehetik az alakod

A legdurvább hibák, amik tönkretehetik az alakod

diétafogyókúramozgás
0

Írta:

1. Ha rendszeresen nassolsz Te is szeretsz nassolni a tévé előtt? Egy amerikai egyetem kutatásából kiderült, hogy a tévé előtt ülve, háromszor annyi, kisebb mennyiségű, de jóval magasabb kalóriatartalmú ételt fogyasztunk el, mint a hét többi napjain. A megkérdezettek közül akik rendszeresen sportoltak, arról számoltak be, hogy a tévé előtt eltöltött idő miatt átlagosan 20 perccel kevesebb időt […]

1. Ha rendszeresen nassolsz

Te is szeretsz nassolni a tévé előtt? Egy amerikai egyetem kutatásából kiderült, hogy a tévé előtt ülve, háromszor annyi, kisebb mennyiségű, de jóval magasabb kalóriatartalmú ételt fogyasztunk el, mint a hét többi napjain. A megkérdezettek közül akik rendszeresen sportoltak, arról számoltak be, hogy a tévé előtt eltöltött idő miatt átlagosan 20 perccel kevesebb időt szántak testmozgásra, mint egyébként. A nassolásról már nem is szólva.  
Tipp: Készíts heti ütemtervet: határozd meg azt, hogy melyek azok az esték, amelyeket a testmozgásra szánsz, és mely napokon engedélyezel magadnak egy kis lazítást. Ám ez utóbbi esetben, se ess túlzásba: kerüld a tévé előtti nassolást! Ha mégsem tudsz lemondani a finom falatokról, a kalóriadús, finomított cukorból készült élelmiszerek helyett  majszolj inkább aszalt gyümölcsöt.   

0014286_1.jpg ()

2. Ha a diétás étrend mellett hanyagolod a mozgást

Te is beleestél már abba a hibába, hogy amikor hosszú, küzdelmes munkával elérted az álomsúlyodat, akkor egy kicsit lazítottál a gyeplőn, és a fölösleg 2-3 hét alatt azonnal visszakúszott a has, csípő, combtájékra – leginkább azért, mert a diéta mellett teljesen elhanyagoltad a mozgást?  Számos példa azt mutatja, hogy egy átlagos fogyókúrázó 5 évvel később is meg tudja tartani az álomsúlyt, ha a kiegyensúlyozott étrend mellett rendszeresen (hetente kétszer-háromszor) sportol. Ne feledd: zsírt csak akkor tudsz hatékonyan égetni, ha a pulzusodat hosszú ideig, alacsony vagy közepes intenzitású zónában tartod. Ezt a legegyszerűbben a kardio edzéssel tudod elérni (például gyors gyaloglás, kocogás, taposás, kerékpározás)
Tipp: Legalább hetente kétszer iktass be programodba kardio mozgást. Fontos, hogy a gyakorlatokat legalább 25 percig végzed, mert a szervezet csak 20 perc után lát neki a zsírraktárak lebontásának.

3. Ha nem figyelsz a kalóriabevitelre sportolás közben  

Nem szeretsz üres hassal sportolni, teli hassal pedig nem bírsz? Ne feledd: korgó gyomorral a legnagyobb butaság lemenni az edzőterembe! Mozgás után ugyanis jelezni fog a szervezeted: az elhasznált energiát pótolnod kell! Ilyenkor esnek sokan abba a hibába, hogy edzés után kifosztják a hűtőszekrényt. Ebben az esetben – különösen, ha esti időpontban edzel és utána falatozol – a szervezeted ugyanúgy elraktározza a fölösleget, mintha előtte semmit sem csináltál volna.  
Tipp: Edzés előtt másfél-két órával fogyassz könnyű joghurtot vagy müzlit, amely nem megterhelő a gyomornak. Fél órával mozgás előtt, már ne egyél semmit, legfeljebb 1-2 dl ásványvizet, vagy hígított gyümölcslevet kortyolj. Ha nem tudsz lemondani a késő esti falatozásról, edzés után csak könnyű ételeket fogyassz: például vitamindús salátát vagy egy-két szem gyümölcsöt.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X