Főoldal > MOZGÁS > A 3 legjobb alakformáló módszer

A 3 legjobb alakformáló módszer

alakformálásdiétafogyókúramozgás
0

Írta:

1. Callanetics – dolgoztasd meg a mélyizmokat! Ez az egyik leghatékonyabb alakformáló torna, mert a mélyizmokat mozgatja meg. Remek mozgásforma azoknak, akik szeretik a lassú, kontrollált izommunkán alapuló technikát.Mi a titka?A rendszeresség és a gyakorlatok pontos követése. Ne feledd: napi 15 perc gyakorlás már 1-2 hét után látványos eredményt hoz. A feladatok egyszerűek: a fenék-, […]

1. Callanetics – dolgoztasd meg a mélyizmokat!

Ez az egyik leghatékonyabb alakformáló torna, mert a mélyizmokat mozgatja meg. Remek mozgásforma azoknak, akik szeretik a lassú, kontrollált izommunkán alapuló technikát.
Mi a titka?
A rendszeresség és a gyakorlatok pontos követése. Ne feledd: napi 15 perc gyakorlás már 1-2 hét után látványos eredményt hoz. A feladatok egyszerűek: a fenék-, csípő-, láb- és hasformáló gyakorlatok sokszor ismétlődnek, miközben hatékonyan formálódnak az izmaid.  
Hogyan kezdj hozzá?
Szánj a tornára minden nap legalább negyed órát!
Indíts bemelegítéssel: egy székre ülve magasba tartott kezekkel hajolj előre, így az egész hátad kinyújtózik. Maradj ebben a helyzetben 1 percig.  
A WellnessCafe tippje: Feszesítsd a hasizmodat!
Feküdj a hátadra, a fejedet emeld fel, szorítsd le az álladat és nyújtsd ki kezedet a tested mellé. Ebben a pozícióban végezz pici mozdulatokkal haspréseket, eleinte ötvenet később százat. Nehezíthetsz is a gyakorlaton: az egyik lábad maradjon nyújtva a talajon, a másikat emeld fel a levegőbe és végezd el a fent leírt mozdulatsort. Ebben a pozícióban elég ötven hasprést csinálnod. Ha végeztél, cseréld meg a lábaidat. Figyelj arra, hogy a gyakorlat végzése közben a derekad le legyen szorítva a talajra. Az edzést mindig nyújtással fejezd be!

0015792_1.jpg ()

2. Kick-box aerobik – Zsírégetés és alakformálás egyben

Az aerob mozgásformák közül a gyaloglás és futás mellett a kick-box aerobik az egyik leghatékonyabb zsírégető sport. Kiválóan formálja a láb és a kar izmait, javítja az erőnlétet és mozgáskoordinációt. Kellő kitartással az eredmény is gyorsan megmutatkozik.
Mi a titka?
A tested sportolás közben csak akkor veszít zsírtartalmából, ha energiaszükségleteit a zsírból fedezi. Ehhez a pulzus maximális teljesítményének (220/perc mínusz életkor) 60-70 százalékát kell elérnie és ezen a szinten kell tartani legalább 20 percen keresztül – a zsírégetés csak ezután indul el a szervezetedben.
Hogyan kezdj hozzá?
Hetente legalább 3 alkalommal szakíts időt az aerobik órákra. Kezdetben csak a saját állóképességednek megfelelően terheld a szervezetedet. Fokozatosan növeld a terhelést, de ne kifulladásig dolgozz!  Akkor mozogsz megfelelő szinten, ha edzés közben még könnyedén tudsz lélegezni.
A WellnessCafe tippje: A gyakorlatok végrehajtása komoly koncentrációt igényel, ezért a kick-box aerobikot érdemes olyankor is kipróbálnod, amikor nagyon stresszes, kimerült vagy – a gyakorlatok ugyanis segítenek levezetni a feszültséget és elterelik a gondolataidat a problémákról.  

3. Fitt-ball - Gerinckímélő karcsúsodás

Változatosságot szeretnél csempészni edzésprogramodba, vagy kímélni szeretnéd a gerincedet? Irány a Fitt-ball edzés!
Mi a titka?
A gyors és látványos alakformálás annak köszönhető, hogy a labdán egyensúlyozva, tested olyan izmai is bekapcsolódnak a munkába, amelyeket egyébként nem, vagy nem eléggé dolgoztatsz meg.
Hogyan kezdj hozzá?
Ha nem az edzőtermi fitt-ball órákat választod, első lépésként szerezz be egy labdát – ezt könnyen megteheted bármelyik sportboltban. A mérete legyen akkora, hogy ha ráülsz, a térded a comboddal pontosan derékszöget zárjon be! Bemelegítésként a labdára ülve végezz nyak- és vállkörzéseket. Végezhetsz apró rugózásokat is, ezzel felkészíted a tested a labdán végzett mukára.  
A WellnessCafe tippje: Dolgozz a csípődre!
Térdelj a labda mellé, majd dőlj rá úgy, hogy egyik kezed és csípőd támaszkodjon a fitball-on. Emeld ki oldalra a másik lábadat 20-szor, majd végezd el mindkét oldalra háromszor a gyakorlatsort! Hetente háromszor-négyszer legalább fél órát tréningezz a fitballon!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X