Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés télen is – 10 tipp szabadtéri sportoláshoz

Zsírégetés télen is – 10 tipp szabadtéri sportoláshoz

diétafogyókúraszabadtéri sportzsírégetés
0

Írta:

Számos oka van annak, miért érdemes télen is a szabadban sportolni. A szervezeted hozzászokik a hideghez, kevésbé leszel fázós, és javul a szervezet védekező rendszere. A természetes fény jó hatással van a hangulatodra és az immunrendszeredre. Az őszi-téli táj látványa pozitívan hat az idegrendszeredre. A hidegben a tested jobb teljesítményre képes, mert nem kell túl […]

Számos oka van annak, miért érdemes télen is a szabadban sportolni. A szervezeted hozzászokik a hideghez, kevésbé leszel fázós, és javul a szervezet védekező rendszere. A természetes fény jó hatással van a hangulatodra és az immunrendszeredre. Az őszi-téli táj látványa pozitívan hat az idegrendszeredre. A hidegben a tested jobb teljesítményre képes, mert nem kell túl sok energiát fordítania a testet hűtő folyamatok szabályozására. Csupán néhány óvintézkedésre van szükséged ahhoz, hogy valóban biztonságos legyen a téliesített edzésprogramod. Lássuk, melyek ezek!

0015515_1.jpg ()

Így téliesítsd az edésprogramod!

1. Ködös, szmogos időben ne a nagyvárost válaszd szabadtéri mozgáshoz – bújj téli bakancsba, és irány a természet! Ha nagyon rossz az idő, csak akkor válaszd az edzőtermek kínálatából.

2. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet az extra terheléshez! Ne akarj azonnal egy órán át kocogni a mínuszokban. Elsőre bőven elég egy húsz perces tempós séta is.

3. Szerezz be speciális téli sportfelszerelést: a hideg időjárásnak megfelelően kialakított ruhák egyszerre tartják melegen és engedik szellőzni  a tested. Ha nem tudsz ilyen ruhákat beszerezni, figyelj arra, hogy mindig jó nedvszívó képességű, természetes anyagból készült ruhákat viselj!

4. Sportoláshoz is öltözz rétegesen! Ahogy izzadni kezdesz, fontos, hogy a felesleges rétegtől megszabadulj. Amint befejezted a sportolást, azonnal öltözz fel, mert ellenkező esetben nagyon könnyen megfázhatsz.

5. Kezdd kesztyűben az edzést, mert a kezek nagyon tudnak fázni a hidegben. Később vedd le őket, mert a kézfejen keresztül sok felesleges hő tud távozni a szervezetből, amely segít a  test hőháztartásának kiegyensúlyozásában.

6. Ha könnyen megfájdul a torkod, köss sálat az orrod és a szád elé, mert így közvetlenül nem a metsző hideg levegőt fogod belélegezni.

7. Télen a hosszabb, alacsony, egyenletes intenzitású edzések helyett érdemes rövidebb, intenzívebb szakaszokat is tartalmazó tréninget végezned. Az intenzív szakaszok idejét fokozatosan csökkentsd, és a pihenőidőd is legyen egyre rövidebb.

8. Sportolás közben viselj sapkát, de óvakodj a szoros, meleg, műszálas fejfedőktől. Ezek nem engedik lélegezni a fejbőrt, megizzadsz tőlük, és a fejbőr hamarabb fog korpásodni.

9. Ha minden óvintézkedés ellenére úgy érzed, hogy a nátha kerülget, fogyassz magas C-vitamin tartalmú zöldségeket (pl: paprika, cékla, savanyú káposzta) – így  megelőzheted, hogy kitörjön rajtad a betegség.

10. A folyadékpótlásról a hideg időben se feledkezz meg – a hidegben ugyanis  könnyebben begörcsöl a nem megfelelően hidratált izomzat. Ennek megelőzése érdekében figyelj arra is, hogy bemelegítés nélkül ne kezdj el sportolni!

Cikkünk a TESZ Alapítvány közleménye alapján készült.

Jó, ha tudod!
A C-vitamin kétségtelenül segíthet egészséged megőrzésében, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy a rendszeres, napi több grammnyi C-vitaminbevitel (azaz a rendszeres, felesleges 500 mg feletti adag) károsíthatja a veséd – akár természetes úton veszed magadhoz, akár tabletta formájában.100 gramm narancsban, citromban, mandarinban, grapefruitban kb. 40-50 mg C-vitamin található, ami 1/3-át, vagyis mintegy 30 százalékát fedezi egy átlag felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X