Főoldal > MOZGÁS > Így táplálkozz edzés előtt és edzés után!

Így táplálkozz edzés előtt és edzés után!

edzésmozgástáplálkozás
0

Írta: and

Hogyan táplálkozz edzés előtt?A szabadidő sportolók táplálkozására nézve általános szabályokat, javaslatokat nehéz megfogalmazni, hiszen az egyéni célok (fogyás, hízás, izmosodás, szálkásítás stb.) más és más eszközökkel érhetőek el. Fontos a jó hidratáltság, ennek érdekében lényeges, hogy a terhelés előtti 24 órában elegendő folyadékot igyál, edzés előtt 1-2 órával pedig további 400-600 ml folyadékot fogyassz. Az […]

Hogyan táplálkozz edzés előtt?

A szabadidő sportolók táplálkozására nézve általános szabályokat, javaslatokat nehéz megfogalmazni, hiszen az egyéni célok (fogyás, hízás, izmosodás, szálkásítás stb.) más és más eszközökkel érhetőek el. Fontos a jó hidratáltság, ennek érdekében lényeges, hogy a terhelés előtti 24 órában elegendő folyadékot igyál, edzés előtt 1-2 órával pedig további 400-600 ml folyadékot fogyassz. Az edzés előtti étkezés mennyisége, összeállítása és időpontja a céljaidtól függ: ha szeretnél pár kilót leadni, akkor folyadékpótlás mellett 30-45 percnyi mozgást akár éhgyomorra is végezhetsz, de ezt sokan nem bírják, rosszul érzik magukat. A rosszullétet úgy kerülheted el, ha a fizikai terhelés előtt 1-2-3 órával fogyasztod el a reggelit, vagy az ebédet. Ha azonban izomtömeget szeretnél növelni és egészséges vagy, edzés előtt egy szénhidrát- és fehérjetartalmú turmixot is kortyolgathatsz elsősorban erősítő jellegű edzés mellett.

0016433_1.jpg ()

Pótold a folyadékot!

Ha az edzés időtartalma nem haladja meg a 45-60 percet és nincs nagy meleg, akkor víz, ásványvíz is fogyasztható edzés közben. 60-90 perces, vagy annál hosszabb ideig tartó mozgás, illetve nagy hőségben végzett edzések esetén sportitalok fogyasztására is szükség lehet – erről érdemes dietetikussal konzultálnod! Ha izomtömeget szeretnénk növelni, akkor lehet, de általában nem szükséges külön folyadékpótlásról gondoskodod.

Hogyan táplálkozz edzés után?

Ha a fogyás a célod, akkor terhelés után némi natúr joghurtot, gyümölcsöt, vagy fél-egy óra múlva egy kisebb mennyiségű normál étkezést iktass be. Amennyiben nem kívánsz enni, akkor az evést ne erőltesd. 60-90 perces, vagy annál hosszabb ideig tartó, illetve nagy hőségben végzett edzések után sportitalok fogyasztására is szükség lehet – ez ügyben célszerű dietetikussal konzultálnod! Ha izomtömeget szeretnél növelni és orvosod szerint egészséges vagy, edzés után egy szénhidrát- és fehérjetartalmú turmixot is elfogyaszthatsz. 

A fenti útmutatásokon túl pontosabb tanácsokért fordulj szakértőnkhöz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X