Főoldal > MOZGÁS > A 10 leghatásosabb kalóriafaló sport

A 10 leghatásosabb kalóriafaló sport

mozgászsírgyilkos
0

Írta:

1. Futás Bármilyen unalmasan is hangzik, a futás az egyik legideálisabb zsírégető sportág, sok kalóriát égethetsz el vele.  Figyelem, csak annak ajánlott, akinek nincs gondja az ízületeivel vagy a szívével! Tipp: Fölösleges egy órán keresztül teljes gázzal falnod a kilométereket. Bár az adott időintervallumban több energiát égetsz el, de a zsírháztartásod akkor változik kiegyensúlyozottan, ha visszafogottan […]

1. Futás

Bármilyen unalmasan is hangzik, a futás az egyik legideálisabb zsírégető sportág, sok kalóriát égethetsz el vele.  Figyelem, csak annak ajánlott, akinek nincs gondja az ízületeivel vagy a szívével!
Tipp: Fölösleges egy órán keresztül teljes gázzal falnod a kilométereket. Bár az adott időintervallumban több energiát égetsz el, de a zsírháztartásod akkor változik kiegyensúlyozottan, ha visszafogottan terheled magad. Így a tested is a cukor helyett a hosszabb távon több energiát adó zsírraktárakhoz nyúl.

2. Kick boksz, thai boo és társaik

Ma már a fitneszstúdiókban való csoportos mozgás számtalan válfaja közül választhatsz. Az előre megkoreografált kick boksz és thai boo edzések lendületes elemeket tartalmaznak és az összes izmodat mozgásban tartják. Az erőfeszítés és az intenzív bokszoló karmozdulatok eredménye, hogy akár 465 kalóriát is elégethetsz egy óra alatt.
Tipp: Legalább egyszer érdemes megpróbálnod másokkal, csoportban edzeni. Ha megszabadulsz a gátlásaidtól, a többiek nemcsak motiválhatnak a teremben, hanem számos – az edzéssel kapcsolatos – tanácsot is kaphatsz tőlük a teremben.

3. Latintánc-aerobic

A latin zenére már akkor is mozogni vágyunk, ha az íróasztalnál ülve hallgatjuk. A vérpezsdítő ritmusok a fitneszteremben még jobban hatnak. A legkülönbözőbb latin táncok alaplépéseiből izgalmas koreográfiákat állítanak össze a szakemberek. Arról nem is beszélve, hogy az órán való részvételhez előzetes tánctudásra sincs szükség. Egyórás edzés során akár 454 kalóriát is letáncolhatsz.
Tipp: A táncos aerobic órákat akkor is érdemes kipróbálnod, ha nemcsak a fölösleges zsírpárnáktól szeretnél megszabadulni, hanem a mozgáskoordinációdat és a ritmus érzéked is szeretnéd fejleszteni!  

0016716_1.jpg ()

4. Nordic walking

Futás helyett érdemes kipróbálni a nordic walkingot, amely tulajdonképpen speciális botokkal való intenzív gyaloglást jelent. A sétabotok segítségével lényegesen magasabb tempót – így magasabb pulzusszámot – érhetsz el, mint egyszerű gyaloglással. A folyamatos karmunka pedig még sokoldalúbbá teszi a mozgást és alaposan megdolgoztatja a kar izamit. Ha nem bírod az elején fél óránál tovább, ne ess kétségbe! A nordic walkinggal  egy óra alatt 446 kalóriát égethetsz el.
Tipp: A nordic walking nagy előnye, hogy nemcsak tavasszal és nyáron gyakorolhatod, hanem télen is! Ilyenkor figyelj arra,  hogy rétegesen öltözz, és legyen vízálló a felszerelésed!

5. Step aerobic

A step aerobik is helyet kapott a legjobb zsírégető mozgások között. Annyiban különbözik az általános aerobictól, hogy egy dobogót kell használnod segédeszként. A zsírégető, izomfejlesztő dinamikus mozgás során akár 434 kalóriát is elégethetsz egy óra alatt.
Tipp: Step-aerobicozáshoz válassz jó minőségű, a bokát védő edzőcipőt a balesetek elkerülése céljából. A mozgás során mindig figyelj arra, hogy a teljes talpfelület érintkezzen a paddal. 

6. Úszás

Ha egy kis változatosságra vágysz, válaszd az úszást, amit sokan a futás mellett az egyik legmonotonabb sportnak tartanak. Pedig az intenzív mozdulatoknak megvan az eredménye: egy óra alatt 436 kalóriát tempózhatsz le. A vízben való mozgásnak azonban más pozitív előnye is van: kíméli az ízületeket. 
Tipp: Azok is nyugodtan választhatják a kímélő krallozást (kizárólag lábtempóval való úszás, a fej alatt egy úszólappal) vagy az aqua fitneszt, akiknek egy picit gyengébbek az ízületeik, vagy túlsúlyosak – ez utóbbi két esetben, az edzésprogram összeállítása előtt konzultálj szakemberrel!

7. Kerékpározás

Ha edzésként szeretnél biciklizni érdemes a várost elhagyva hosszabb túrákat tervezned – lehetőleg kerékpárúton. Folyamatos, kiegyensúlyozott tekeréssel óránként kb. 412 kalóriától szabadulhatsz meg.
Tipp: Ne feledkezz meg a biztonságról sem! A túra tervezésénél ellenőrizd, hogy a járműved megfelel-e a KRESZ előírásainak. Mindig viselj bukósisakot, a városon kívül pedig fényvisszaverő mellényt!

8. Spinning

Sokan azt gondolják, hogy a szabadban való biciklizés alternatív megoldása lehet a spinning. Az edző vezette teremkerékpározás a kiemelkedések, az állva tekerés és a különböző tekerési fokozatok váltakozása miatt más jellegű terhelést jelent.
Tipp: A spinining kifejezett ajánlott azoknak, akik sok időt töltenek ülve, az íróasztal mellett, mert ez a mozgás jól erősíti a hátat. Egy kimerítő óra után 409 kalóriaveszteséget könyvelhetsz el magadnak.

9. Korcsolyázás vagy görkorcsolyázás

A korcsolyázás vagy görkorcsolyázás alaposan megdolgoztatja minden izmodat, és egy óra  mozgás során 408 kalóriát dolgozhatsz le. A zsírégetés akkor a leghatékonyabb, ha már tapasztalt koris vagy.
Tipp: A korcsolyázás sok gyakorlást igényel és több időt kell az elsajátítására fordítanod. A kezdő bukdácsolóknak edzés gyanánt érdemes inkább olyan sportágat választaniuk, amelyben már otthonosan mozognak (pl. síelés, futás).

10. Gyaloglás

Gyalogolni mindenki tud, ehhez nem kell sem pénz, sem extra felszerelés, csak egy jó cipő. Ha egy kicsit intenzívebben lépdelsz egy előre megtervezett útvonalon, és egy órán keresztül tartod a tempót, akkor akár 395 kalóriától is megszabadulhatsz.
Tipp: Ha a pluszkilóid miatt nehezebben mozogsz, érdemes a kocogás helyett az ízületkímélő gyaloglást választanod.

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X