Főoldal > MOZGÁS > Görcsöl, feszít, fáj? – Jógagyakorlatok a PMS megelőzésére

Görcsöl, feszít, fáj? – Jógagyakorlatok a PMS megelőzésére

jógaPMS
0

Írta: and

Sok nő éli meg a menstruációját tehernek. Ahelyett, hogy ebben a pár napban örülni tudnának a női létük kiteljesedésének, a „kivirágzásnak”, fájdalmasan és utálkozva gondolnak nőiségük ezen pillanataira. A premenstruációs szindróma okát még mai napig sem tudjuk igazán. Leggyakrabban a menstruáció előtti héten jelentkezik, és valószínűleg a női hormonok változása váltja ki. Tünetei: pl. görcsölés, […]

Sok nő éli meg a menstruációját tehernek. Ahelyett, hogy ebben a pár napban örülni tudnának a női létük kiteljesedésének, a „kivirágzásnak”, fájdalmasan és utálkozva gondolnak nőiségük ezen pillanataira. A premenstruációs szindróma okát még mai napig sem tudjuk igazán. Leggyakrabban a menstruáció előtti héten jelentkezik, és valószínűleg a női hormonok változása váltja ki. Tünetei: pl. görcsölés, puffadás, álmatlanság, fáradtság, ingerlékenység, hangulatváltozások, stb. Nagyon fontos az életmódbeli változtatás: a helyes étkezés, rendszeres testmozgás, és a stressz csökkentése. Íme, jóga szakértőnk néhány gyakorlata a PMS ellen.

1. Mardzsari – Macska

Kiinduló helyzet: Térdelő támasz
A két tenyér vállszélességben a vállak alatt kerüljön le a talajra, a hátad egyenes, az ujjaid előre nézzenek. A tekintet lefelé néz. Kilégzés közben domborítsd a hátadat és engedd le a fejedet a karok közé, húzd be a farkcsontot. Belégzés közben a csípővel indítva lassan homorítsd a deréktájat, miközben a fej továbbra is lehajtva, a hát középső és felső része domború. Aztán a belégzés további részében lassan homorít a hát középső, majd lapockák közti része, végül emelkedik a tekintet, a légzés tetején a tekintet az égboltra szegeződik. Kilégzés közben ismét a csípővel indítva domborít a deréktáj, majd a hát középső és felső része, végül a nyak. A fej a kilégzés végén ismét a karok közé hajtva. A normál légzés ritmusára ismételd a gyakorlatot.
Miért jó ez a gyakorlat?
Erősíti és tudatosítja a gerinc menti területeket, növeli a gerinc mozgékonyságát. A hasizmok könnyű tornája. Az alhasi terület, a belső nemi szervek masszírozását végezzük el a gyakorlattal. Csökkenti, megelőzi a menstruációs görcsöket, fájdalmakat. A végrehajtás közben figyelni kell arra, hogy a hullámzás harmonikusan terjedjen felfelé a gerinc mentén a belégzés és a kilégzés közben egyaránt. Ha kemény padlón gyakorolsz tegyél egy plédet a térdek alá.

2. Jóga mudrá (a jóga szimbóluma)

Kiinduló helyzet: Sarokülés
A normál légzéshez alkalmazkodva belégzés közben vidd a hátad mögé a két kezedet és kulcsold össze az ujjakat. Továbbra is húzd ki magad, de ne legyen a tartásod merev. Kilégzés közben, megnyújtva a törzs elülső részét, még jobban kitárva a mellkast, lassan fektesd le a hasadat és a mellkasodat a combra, a homlokot a talajra. Leengedheted a karokat a talajra kétoldalt, vagy maradhat összekulcsolva a deréktájon. Néhány lélegzetvételnyi ideig hasi légzéssel folyamatosan lélegezve tartsd ki a pozíciót, majd belégzés közben emelkedj föl úgy, hogy a tekintet emelkedik először. Ezután a kilégzéssel tedd vissza a kezeidet a combokra.
Miért jó ez a gyakorlat?
Javítja az agy, az arc és a fejbőr vérellátását, edzi az agyi ereket. Javítja a koncentrációs kézséget és a memóriát. A lassú hasi légzés átmasszírozza a hasi szerveket, serkenti az emésztést, megszünteti a bélrenyheséget, masszírozza a női szerveket, megnyitja a keresztcsonti területet. Figyelem! Magas vérnyomással csak homlok alá tett párnával lehet végezni, így is csak rövid ideig.

0017453_1.jpg ()

3. Savasana – A pihenő póz

Kiinduló helyzet: Ülj le behajlított lábakkal és támaszkodj meg a hátad mögött a talajon.
A kezeken támaszkodva ebből az ülésből domború háttal lassan ereszkedj le háton fekvésbe úgy, hogy egyenként érjenek a csigolyák a talajhoz. A derekadat végig tartsd a talajon, és helyezz a tarkó alá egy maximum háromujjnyi magas párnát (magasabb ne legyen!) és fektesd a fejedet a párnára. A tenyerek felfelé néznek. Ezután a derekadat még mindig a talajon tartva egyenként nyújtsd ki a lábakat kis terpeszbe. Ezután engedd a lábfejet kifelé bukni és el lehet engedni a derekat is. Hunyd be a szemeidet és vegyél egy-két mély lélegzetet. Ahogy kifújod a levegőt, a figyelmedet vezesd végig a testeden a lábujjaktól a fej tetejéig. Lazíts el minden feszültséget és izom összehúzódást. Maradj így 10-45 percig és próbálj meg éber maradni anélkül, hogy gondolkodnál valami problémán. Érezd, hogy bár a világ forog tovább, mi nyugalomban és mozdulatlanságban, békében vagyunk. Mielőtt megmozdulnál, ismét tudatosítsd a légzést, a testrészeket, a testhelyzetet és a környezetet. Lassan mozdítsd meg az ujjakat, lábujjakat, lábakat, karokat Fordulj a jobb oldaladra és felhúzott térdekkel pihenj tovább egy kicsit, majd lassan minden mozdulatot megfontolva ülj fel.
Miért jó ez a gyakorlat?
Csökkenti a stressz okozta tüneteket, a magas vérnyomást. Megszünteti a fáradtságot, kimerültséget. 20 perc savasana 2 óra alvásnak megfelelő pihenést nyújt a szervezetnek, de nem helyettesíti az alvást. Ha fáj a derekad, a térdek alá helyezz el egy összetekert plédet.

4. Hasi légzés

Ülj törökülésben egyenesen és lazíts. A has enyhén tónusban, de ne feszítsd. Belégzés közben a mellkasod legyen mozdulatlan, eközben told lefelé a rekeszt és a hasizmokkal tartva kissé domborítsd ki a hasat, kilégzéskor engedd vissza. A mellkas és a vállak mozdulatlanok.
Miért jó ez a gyakorlat?
A gyakorlat tehermentesíti a szívet, csökkenti a magas vérnyomás tüneteit, átmasszírozza a hasi szerveket, stresszoldó hatású légzés.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X