Főoldal > MOZGÁS > Popsiformálás, láberősítés túrázással

Popsiformálás, láberősítés túrázással

kirándulástúra
0

Írta:

Régóta tudjuk, hogy a túrázás testünkre és lelkünkre egyaránt pozitívan hat. Növeli az állóképességünket, tisztítja a tüdőt, javítja a vérkeringést, fizikailag és szellemileg is feltölt. Mielőtt nagy lendülettel elindulnánk, nem árt, ha körültekintően járunk el az előkészületek közben. Tanácsaink segítenek abban, hogy a téli túrázás valóban élmény legyen. Mindig nézzünk utána a helyi út- és […]

Régóta tudjuk, hogy a túrázás testünkre és lelkünkre egyaránt pozitívan hat. Növeli az állóképességünket, tisztítja a tüdőt, javítja a vérkeringést, fizikailag és szellemileg is feltölt. Mielőtt nagy lendülettel elindulnánk, nem árt, ha körültekintően járunk el az előkészületek közben. Tanácsaink segítenek abban, hogy a téli túrázás valóban élmény legyen.

  • Mindig nézzünk utána a helyi út- és időjárási viszonyoknak, különben azzal szembesülhetünk, hogy az általunk kiválasztott útvonal éppen nem járható.
  • A túraútvonal meghatározásánál ne feledkezzünk meg arról, hogy télen sokkal korábban sötétedik, és a terep is nehezebb lehet, ezért ilyenkor érdemes több idővel számolni.
  • Tájékozódjuk a hó mennyiségéről, a menedékházak nyitva tartásáról és a közlekedésről! Ha autóval megyünk, mindenképp vigyünk magunkkal hóláncot!
  • Vigyünk magunkkal iránytűt és térképet, hiszen a túrajelzések nem mindenhol egyértelműek, az is lehet, hogy már lekoptak. Az interneten is megtervezhetjük az útvonalat, és segítségünkre lehetnek a helyi turistaházak, információs központok is.

0017276_1.jpg ()

A túra legfontosabb kellékei

  • Enni- és innivaló: Folyadékpótlásra legjobb a termoszban magunkkal vitt meleg citromos-mézes tea vagy a szőlőcukros limonádé, hiszen a hidegben jobban oda kell figyelnünk az energiapótlásra. Csomagoljunk az útra könnyen fogyasztható, kalóriadús élelmiszereket, a hátizsákunkban tartsunk müzliszeletet, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, csokoládét, szőlőcukrot, amelyeket akár útközben is tudunk eszegetni.
  • Elsősegélycsomag: Nem hiányozhat belőle a ragtapasz, hogy az apróbb sérüléseket, vízhólyagokat le tudjuk ragasztani. Vigyünk magunkkal sportkrémet, körömvirágkrémet, fájdalom- és lázcsillapítót, valamint fáslit, ha netán kificamodna a bokánk.
  • Fényvédő krém: Attól, mert hideg van, a káros UV-sugarak még károsíthatják a bőrünket. A friss hó a napsugárzás kb. 80 százalékát tükrözi vissza, ezért mindenképpen tanácsos védeni magunkat a káros sugaraktól.
  • Alapfelszerelés: A bicska, a gyufa, az öngyújtó és a fejlámpa se maradjanak ki a hátizsákból, hiszen ha hirtelen ránk sötétedik vagy tüzet kell gyújtanunk, szükség lehet rájuk.

Legyen profi a felszerelésed!

– Öltözzünk rétegesen, a kabát lehetőleg vízhatlan legyen. Válasszunk polár vagy szintetikus anyagból készült ruhadarabokat, melyek könnyen száradnak és kevésbé szívják magukba a nedvességet. Legjobbak a gore-tex és a simpatex kabátok, nadrágok és cipők, melyek nem engedik át a nedvességet, ugyanakkor kivezetik az izzadságot.
– A kirándulás egyik leglényegesebb kelléke a megfelelő túracipő. Mielőtt választanánk, el kell döntenünk, hogy milyen terepen használjuk majd.  Kirándulócipőben csak könnyebb terepekre, rövidebb túrákra menjünk. Nehezebb terepre és hosszabb kirándulásra túra- vagy hegymászóbakancsot viseljünk. A talp kialakítására is érdemes figyelni, az úgynevezett vibramtalpú bakancsok hézagmentesen kapcsolódnak a felső részhez, ezáltal nehezebben áznak be. Akár túracipő, akár bakancs mellett döntünk, a túrák előtt és után is kezeljük őket víztaszító impregnálóval és ápolószerrel, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket. A tapasztalt túrázók a zoknijukra zacskót húznak, így bújnak a bakancsba, és ha netán beázna a cipő, a lábuk nem lesz nedves. A profi téli túracipők esetében azonban erre már nincs szükség. De sosem árt az óvatosság, pótzoknit mindig tartsunk magunknál, és akár dupla zoknit is felvehetünk, egy vékonyabb alsó rétegre egy vastagabb felsőt. És hiába a vízálló bakancs, ha a térdig érő hó befolyik a szárán. Húsz-harminc centis hónál már érdemes kamáslit (lábszárvédőt) viselni, amelynek akkor jó a hosszúsága, ha közvetlenül a térd alatt ér véget, és nem csúszik le.

Hótalpakon járva
A hótalpas túrákat a már tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk, akik szeretik az extrém sportokat és időjárási viszonyokat. A jó kondíció nagyon fontos, mert hózápor és köd is nehezítheti a túrát. A bakancsunk talpát megnövelő hótalp segíti az előrejutást a nagy hóban, a testsúlyunkat pedig egyenletesebben eloszlatja el a havon, így kevésbé süllyedünk el. A másik eszköz az állítható síbot, mely a kezünk meghosszabbításaként segíti a haladást. A hótalpas túrázáshoz síelni tudás nem szükséges, de túrázási tapasztalat és a hegyi viszonyok ismerete elengedhetetlen.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X