Főoldal > MOZGÁS > A 4 leggyakoribb tévhit a sportolásról

A 4 leggyakoribb tévhit a sportolásról

fogyókúramozgássporttévhit
0

Írta:

Ne dőlj be az edzőtermi tévhiteknek – sajnos sok olyan információ kering a mozgással, sportolással kapcsolatban, amelynek nem sok valóságalapja van, ráadásul a kedvedet is elveszi az edzéstől. 1. tévhit: a súlyzózástól túl izmos leszelEttől nem kell félned  – ahhoz, hogy olyan kidolgozottá váljanak az izmaid, mint a testépítőké, naponta  több órán keresztül kellene súlyokat emelgetned! Ráadásul […]

Ne dőlj be az edzőtermi tévhiteknek – sajnos sok olyan információ kering a mozgással, sportolással kapcsolatban, amelynek nem sok valóságalapja van, ráadásul a kedvedet is elveszi az edzéstől.

1. tévhit: a súlyzózástól túl izmos leszel

Ettől nem kell félned  – ahhoz, hogy olyan kidolgozottá váljanak az izmaid, mint a testépítőké, naponta  több órán keresztül kellene súlyokat emelgetned! Ráadásul a nők szervezetében jóval kevesebb tesztoszteron van, mint a férfiakéban, ami még jobban megnehezíti a túlzott izmosodást! A legtöbb fogyókúrázót az tartja vissza a súlyzózástól, hogy hiába járnak hetente kétszer-háromszor edzeni, a mérleg ugyanannyit vagy esetleg többet mutat. Ne ijedj meg: ezt csak az okozza, hogy az izom súlya jóval nagyobb, mint a zsíré! Aki pedig izmos, az sokkal több kalóriát tud elégetni!
Tipp: Kombináld a súlyzózást kardioedzéssel: a kardio égeti a zsírt, az erősítés pedig növeli az izomzatot. Hetente kétszer menj el súlyzózni, ám az edzések között hagyj ki legalább két napot! Ezeken a napokon aerobikozz!

2. tévhit: a fogyáshoz minden nap mozognod kell

Nem kell minden nap a fitneszteremben izzadnod ahhoz, hogy ledolgozd magadról a felesleges kilókat – a testednek szüksége van pihenőnapokra is, ezért heti három-négy alkalom bőven elég ahhoz, hogy megszabadulj a zsírpárnáktól! Egy-egy edzésnek legalább ötvenpercesnek kell lennie, a szervezeted ugyanis körülbelül húsz-harminc perc mozgás után kezdi intenzívebben a zsírt!
Tipp: Ne csak a mennyiségre, a minőségre is figyelj! Ne „lógd el” a nehezebb gyakorlatokat, próbáld minél tökéletesebben végrehajtani a mozdulatokat! Válassz olyan mozgásformát, amely megfelel edzettségi szintednek és alkati adottságaidnak. 

0017704_1.jpg ()

3. tévhit: minél erősebben edzel, annál több zsírt égetsz el

Ne dőlj be ennek a tévhitnek, nem szabad túlhajtanod magad, ezzel csak elveszted a kedvedet! A zsírégetéshez meg kell találnod a megfelelő intenzitást – ezt úgy számold ki, hogy 220-ból vond ki az életkorodat, majd vedd a kapott összeg hatvan-hetven százalékát.  Akkor égeted leghatékonyabban a zsírsejteket, ha a pulzusszámod ebben a zónában mozog! Ne ess kétségbe, ha másnap reggel nem ébredsz szörnyű izomlázra, ez azt mutatja, hogy túlzott, veszélyes megerőltetés nélkül, megfelelő intenzitással edzettél!
Tipp: A pulzusszámodat speciális, sportoláshoz használható órával mérheted. Ha túl magasra szökne, kicsit vegyél vissza  a tempóból, végezz egyszerűbb, kevésbé megterhelő gyakorlatokat!

4. tévhit: ha sportolsz, annyit ehetsz, amennyit akarsz

Sajnos nem igaz. Ahogy azok sem érnek el tartós eredményt, akik csak koplalnak, de nem edzenek, úgy a sok mozgás-sok evés párosítás sem túl hatékony! Ez nem azt jelenti, hogy heti többszöri edzés mellett koplalnod kell, mindössze jobban oda kell figyelned arra, hogy miből mennyit eszel: édesség helyett fogyassz gyümölcsöket, zsíros húsok helyett pedig inkább hal vagy szárnyas kerüljön a tányérodra!
Tipp: Edzés előtt nem szabad nagy mennyiségű ételt fogyasztanod! Két órával előtte előtt egyél egy kis müzlit zsírszegény joghurttal, és igyál legalább fél liter vizet! Mozgás után ne feledkezz meg a folyadékpótlásról! Kerüld a cukros, szénsavas üdiítőitalokat, helyettük fogyassz ásványvizet!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X