Főoldal > MOZGÁS > A 8 legmakacsabb fitneszmítosz

A 8 legmakacsabb fitneszmítosz

fitneszmozgástévhitzsírégeté
0

Írta:

1. tévhit: Heti egy tréning elegendő a formába lendüléshez A fittséghez valóban nem szükséges mindennap edzeni, mert a szervezetnek szüksége van a regenerálódásra, ám heti egy óra nem sok eredménnyel kecsegtet bennünket, különösen, ha kezdők vagy újrakezdők vagyunk. Célszerű minimum félórás gyaloglás után legalább ugyanennyi időt fordítani az izmok építésére, majd néhány perces nyújtással zárni […]

1. tévhit: Heti egy tréning elegendő a formába lendüléshez

A fittséghez valóban nem szükséges mindennap edzeni, mert a szervezetnek szüksége van a regenerálódásra, ám heti egy óra nem sok eredménnyel kecsegtet bennünket, különösen, ha kezdők vagy újrakezdők vagyunk. Célszerű minimum félórás gyaloglás után legalább ugyanennyi időt fordítani az izmok építésére, majd néhány perces nyújtással zárni a tréningünket. Ha látványos eredményre vágyunk, mozogjunk minden másnap legalább 60 percen át!

2. tévhit: A futás károsítja az ízületeket

A puha talajon végzett futás nem roncsolja az ízületeket, sőt, terhelés hatására a szervezet többet termel az ízületek közötti folyadékból. A sérülésmentes futáshoz nagyon fontos a megfelelő kiképzésű futócipő és a vastagabb zokni, mert ezekkel tompítható a talajra érkezés erőssége. Ízületeink leterheltsége a testsúlyunkon is múlik, ezért a túl nagy súlyfelesleggel rendelkezőknek érdemesebb sok sétával és diétával kezdeniük az alakformálást.

0018057_1.jpg ()

3. tévhit: Az izomfejlesztés hátráltatja a súlyvesztést

Sokan arra panaszkodnak, hogy kezdetben ahelyett, hogy beindulna a fogyás, inkább gyarapodik a súlyuk, pedig rendszeresen mozognak. Mivel az izom háromszor nehezebb, mint a zsír, kilóink számát tekintve nem feltétlenül jelentkezik gyors csökkenés. Testünk a súlyzós edzésektől szálkásabb lesz, és csökken a testzsírszázalékunk. Bízzuk magunkat inkább egy régi nadrágunkra, amely reálisabb eredménymérő lehet.

4. tévhit: Gerincproblémákkal küzdőknek csak az úszás javasolt

Tény, hogy az úszás jótékonyan hat a hátunkra, hiszen végzése közben tehermentesítjük a gerincünket. Hasonló vagy még jobb eredmények érhetők el a víz alatti gyógytornával, az aquajogginggal vagy a vízi aerobikkal is. Ha kevésbé vagyunk „vízbarátok”, a gyógytorna, a jóga, a pilates vagy a személyi edzés is jó alternatívát kínálhat.

5. tévhit: A legcélszerűbb reggelente üres gyomorral edzeni

Ha a reggeli órákra időzítjük a tréninget, akkor is fontos, hogy előtte fogyasszunk kisebb mennyiségű ételt. Ez lehet egy alma, egy pohár gyümölcsjoghurt vagy egy müzliszelet. Az optimális teljesítőképesség érdekében jó, ha van valami a gyomrunkban, ráadásul a vérnyomásunk sem zuhan le olyan hirtelen, ha szervezetünknek van miből pótolnia a felhasznált energiát.

6. tévhit: A reggeli testmozgás ugyanannyi kalóriát éget el, mint a délutáni

Ez nem így van, reggelente ugyanis több kalóriát éget a szervezetünk, hiszen ilyenkor – válaszul az alvás közben lecsökkent testhőmérsékletre – könnyebben felmelegszik. Ez pedig fokozza az elraktározott zsír és szénhidrát lebontását. Késő délután az anyagcserénk már nem működik ugyanilyen hatásfokkal.

7. tévhit: Az erős izzadás az edzetlenség jele

Az izzadás a hőszabályozásban játszik szerepet. A verejtéket a verejtékmirigyek termelik, hogy lehűtsék a testet, különben szinte felforrnánk. Bármilyen meglepően is hangzik, azok, akik rendszeresen tréningeznek, hamarabb és intenzívebben izzadnak. Az izzadás nem a rossz kondíció, sokkal inkább a jó edzettségi állapot jele. Azt is érdemes tudni, hogy az edzettek kevesebb sót veszítenek, mert szervezetük visszatartja azt, mielőtt elérné a bőrfelszínt.

8. tévhit: A formás mellekhez speciális gyakorlatokon keresztül vezet az út

E testrészünk jelentős része tiszta zsír, így nem csoda, ha súlycsökkenéskor a mellek mérete kisebb lesz. És bár formájuk alapvetően nem változik sportolás hatására, mérsékelt edzéssel javítható feszességük és tartásuk. De vigyázat: nagy különbség van aközött, hogy valaki megerősíti az alsó izmokat, és ezáltal szebb, formásabb dekoltázsa lesz, vagy a túlzásba vitt edzés következtében keblek helyett csak a kiformált mellizmok maradnak. Hatásos mellizom-erősítő gyakorlat a húzódzkodás, a tárogatás és a fekvőtámasz.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X