Főoldal > MOZGÁS > 3 karcsúsító, önismeretfejlesztő mozgásforma – párban

3 karcsúsító, önismeretfejlesztő mozgásforma – párban

diétafogyókúramozgás
0

Írta:

1. Kontakt jóga – Egymásra utalva A jóga napjaink egyik legnépszerűbb mozgásformájává vált, irányzatai között egyáltalán nem könnyű eligazodni. A kontakt jóga nevében hordozza lényegét: a jógázó pár együtt, egymás mozgását segítve végzi a gyakorlatokat. Ezt az irányzatot egyébként Nateshvar Ken Scott fejlesztette ki, aki szerint a kontakt jóga újra működésbe hozza a blokkolt energiákat, […]

1. Kontakt jóga – Egymásra utalva

A jóga napjaink egyik legnépszerűbb mozgásformájává vált, irányzatai között egyáltalán nem könnyű eligazodni. A kontakt jóga nevében hordozza lényegét: a jógázó pár együtt, egymás mozgását segítve végzi a gyakorlatokat. Ezt az irányzatot egyébként Nateshvar Ken Scott fejlesztette ki, aki szerint a kontakt jóga újra működésbe hozza a blokkolt energiákat, a párunkkal való együttműködés pedig testünkre, lelkünkre és szellemünkre is gyógyító hatással van.
Milyen egy óra?
A szinkronban végzett mozgás és légzés elcsendesíti az elméd, így valóban képessé válsz az elvárások nélküli jóga meditatív élményének megtapasztalására. Nem számít, hogy a párod a barátod, a kedvesed vagy éppen egy idegen, akivel most találkoztál először, a kontakt jógázás minden esetben nagyszerű élménnyel ajándékoz meg. Kitalálója szerint azáltal, hogy gyakorlás közben elengeded magad, és hagyod, hogy időnként a párod irányítson, felfedezheted a harmonikus és sikeres kapcsolat felé vezető utat. A gyakorlatok alapvetően a hatha jóga elemeire épülnek, társad segítségével pedig a nehezebb pózok is könnyebben végrehajthatóak.
Mit fejleszt?
Mindenekelőtt energiával tölt fel, hiszen újra működésbe hozza a blokkolt energiaközpontokat, vagyis a csakrákat. Erősíti és rugalmasabbá teszi az izmokat, elűzi a stresszt, méregtelenít és fokozza a boldogságérzetet. Ha a pároddal próbáljátok ki, akár egy párterápiával is felérhet!
Neked való?
Ha mindig is szerettél volna jógázni, de attól tartasz, hogy nem leszel képes végrehajtani a nyakatekert gyakorlatokat, próbáld ki bátran ezt az irányzatot! Párban azokat a pózokat is könnyebben meg tudod majd csinálni, melyek esetleg kifognának rajtad, ha egyedül kellene végrehajtanod.
Hol próbálhatod ki?
www.jogastudio.hu

0018754_1.jpg ()

2. Tandemedzés – Motiváló fitnesz

A tandemről először mindenkinek a mókás, kétszemélyes bicikli jut az eszébe. A tandemedzésnek ehhez mindössze annyiban van köze, hogy itt is két ember összehangolt mozgására van szükség. A fitneszteremben általános kép, hogy „magányos harcosok” küzdenek a súlyzókkal vagy a kardiogépekkel. De mi ebben az élvezet? Ha nem akarsz egyedül alámerülni az edzőtermi világba, keress magad mellé egy nagyjából hozzád hasonló adottságokkal rendelkező barátnőt, és irány a fitneszterem!
Milyen egy óra?
A tandemedzés lényege, hogy ti határozzátok meg, mikor szakítotok időt a mozgásra. Célszerű az első pár alkalommal személyi edző segítségét kérnetek, aki céljaitoknak megfelelő, hatékony edzésprogramot állít össze nektek, amelybe páros gyakorlatok is kerülhetnek. A páros edzésben az a jó, hogy a gyakorlatok végzése során egymás ellensúlyozásából származik az erősítő hatás.
Mit fejleszt?
A páros gyakorlatok minden porcikádat átmozgatják, emellett motiváló erőként hattok egymásra, így fokozhatjátok az edzés intenzitását. Nem beszélve a jó hangulatról, ami garantált!
Neked való?
Igen, ha szólóban képtelen vagy rávenni magad a rendszeres edzésre. És akkor is, ha szeretnél társaságban mozogni, de se időd, se kedved az aerobik-órarendhez igazodni. Csak egy kitartó edzőtársat kell találnod, és már indulhat is a móka!
Hol próbálhatod ki?
Szinte minden fitneszközpontban lehet párosan edzeni!

Kontakt improvizáció – Szabad a tánc!

A kontakt improvizáció az 1970-es években indult útjára egy új táncformákat kereső csoport jóvoltából. A tánccsoportot Steve Paxton vezette, aki nyílt táncórákat szervezett, ahol bemutatták az elsősorban improvizáción alapuló duett táncstílust, vagyis a szabad táncot. Ez egy nagyon színes műfaj, hiszen az idők során a jógagyakorlatoktól az aikidón át a lazító technikákig sok mindent beleolvasztottak. A hangsúly az érintés fizikai érzékelésén, a dőléseken, az egyensúlyi helyzeteken és a társsal való együttes eséseken, illetve a táncosok közötti fizikai párbeszéden van.
Milyen egy óra?
Laikus külső szemlélőként elsőre úgy tűnhet, mintha a táncosok valamiféle transzállapotban lebegnének. A tanfolyam nem technikák megtanulásáról, majd gyakorlásáról szól, csupán meghívás a kísérletezésre. Egy alkalom körülbelül két és fél óra, melynek nagy része a tanár vezényletével zajlik, az utolsó 30-45 perc viszont a szabad táncé. A lényeg az egymásra utaltság átélése, minden a kérésen és az elfogadáson alapul: valaki adja a súlyát, például nekidől a másiknak, mire a tartó fél eldönti, hogy erre milyen mozdulattal reagál: emel, gurul, vagy éppen elesik. Ennél a mozgásformánál nagyon fontos a partner iránti érzékenység, az együttműködés és a bizalom. A párok maguktól alakulnak, azonos neműek is alkothatják, és mindenki maga dönti el, mikor lép be vagy ki a táncból. Nincs jó vagy rossz megoldás, a tánc maga a tanító.
Mit fejleszt?
A kontakt tánc befelé figyelésre késztet, nyitottságra és elfogadásra tanít. Növeli a bizalom és a szabadság érzését. Egyfajta ellazulási technikai is egyben, ezért nagyszerű kikapcsolódási forma, ugyanakkor két és fél óra aktív mozgást jelent. Fokozza a hajlékonyságot, a kreativitást, az erőnlétet. 
Neked való?
Mindenki gyakorolhatja, aki szereti a szabadságot, nem fél rábízni magát egy idegenre, és szeretné új oldalról megismerni a táncolás élményét. Ha készen állsz saját tested és az érzékelés határainak megtapasztalására, és az sem riaszt el, ha olykor „padlón találod magad”, ne mulaszd el kipróbálni!
Hol próbálhatod ki?
www.kontaktbudapest.hu

Nyitottságra nevel
Szilágyi Enikő táncos, kontakt improvizációs tanár szerint az alábbi előnyökkel rendelkeznek a páros mozgásformák:
– Tested egyre éberebbé válik. A közös mozgás során érzékeid kifinomultabbak lesznek. A páros mozgás során az érintés az a kommunikációs csatorna, ami a figyelem középpontjába kerül. Ez egy újfajta tapasztalás, amely erősíti a bizalmat, elfogadásra és nyitottságra nevel.
– Az önismeretet is kiválóan fejleszti. A másik emberrel való kontaktus útján rejtett tulajdonságaidra is fény derülhet. Ha elfogadod ezeket, az önbizalmad is nőni fog.
– Ha a pároddal próbáljátok ki a közös mozgásformát, rengeteg új dolgot tudhattok meg egymásról. Ezekkel szembesülni persze nem mindig könnyű, de mindenképpen hasznos, hiszen magasabb szintre emeli a kapcsolatotokat.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X