Főoldal > MOZGÁS > Zsírégetés pofonegyszerűen – 6 érv a gyaloglás mellett

Zsírégetés pofonegyszerűen – 6 érv a gyaloglás mellett

futásgyalogláskocogássétaszabadtéritermészet egészség
0

Írta:

Többéves kihagyás után kezded újra a mozgást, vagy épp ellenkezőleg: a kemény kardió és súlyzós edzések mellett valami könnyebbre és élvezetesebbre vágysz? Próbáld ki a legtermészetesebb, legkímélőbb, mégis talán a legegészségesebb mozgásformát: gyalogolj! Összegyűjtöttünk hat fontos érvet, ami miatt mindenképpen érdemes elkezdened a gyaloglást, és eláruljuk azt is, hogyan fogj hozzá! 1. Te diktálod a […]



Többéves kihagyás után kezded újra a mozgást, vagy épp ellenkezőleg: a kemény kardió és súlyzós edzések mellett valami könnyebbre és élvezetesebbre vágysz? Próbáld ki a legtermészetesebb, legkímélőbb, mégis talán a legegészségesebb mozgásformát: gyalogolj! Összegyűjtöttünk hat fontos érvet, ami miatt mindenképpen érdemes elkezdened a gyaloglást, és eláruljuk azt is, hogyan fogj hozzá!

1. Te diktálod a tempót

Ízületi problémákkal küszködsz, vagy van rajtad némi felesleg? A gyaloglásnál ez nem okoz problémát, hiszen a teljesítendő távot és a sebességet is te határozod meg! Először sétálj csak negyed órát, és bár nem kell rohannod, azért próbálj egy egyenletes, jó tempót tartani! A teljesítményedet persze már néhány alkalom után fokozhatod, de ne követelj túl sokat magadtól!

2. Nem kerül sokba

Végezz gyors fejszámolást: vajon mennyit kellene havonta a fitneszbérletre költened és mennyibe kerül, ha rendszeresen gyalogolsz? A gyalogláshoz tényleg nincs szükséged másra, mint egy kényelmes cipőre és egy szellős melegítőre. A közeli parkba vagy erdőbe szóló „bérleted” biztosan nem jár le, ráadásul nem kell alkalmazkodnod az edzőterem órarendjéhez és időbeosztásához sem!

0018949_1.jpg ()

3. Jót tesz a szívednek

A gyaloglás serkenti a vérkeringést, fokozza az erek vérellátását, ezáltal csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Egy amerikai kutatás szerint már napi harminc perc séta is elég ahhoz, hogy csökkentsd az agyvérzés kialakulásnak kockázatát!

4. Beindítja a fogyást

Fogyni akarsz, de a futáshoz nem vagy elég kitartó? Ne aggódj, mert az anyagcserét nemcsak a kocogás, de a gyaloglás is serkenti! Persze ha kizárólag a gyaloglástól várod a fogyást, akkor a sarki buszmegállónál egy kicsit tovább kell sétálnod. Ahhoz, hogy a zsírégetés beinduljon, legalább negyvenöt percet szánj a sétára!

5. Csökkenti a stresszt

A reggeli csúcsforgalom téged is kikészít? Indítsd a reggelt kicsit másként: mielőtt dolgozni indulnál, tegyél egy sétát a közeli parkban vagy erdőben! A friss levegő hatására oxigénnel telik meg a tüdőd, fokozódik az agyad vérellátása, és javul a közérzeted is. Létezik jobb stresszűző módszer annál, minthogy már kora reggel a madarak csicsergését és a fák lombjának susogását hallgatod?

6. Kikapcsol és szórakoztat

Amíg az edzőteremből úgy jössz ki, mint akit kifacsartak, addig egy kiadós séta után jóleső fáradtság lesz úrrá rajtad? A gyaloglás nemcsak az egészségednek és a közérzetednek tesz jót, de a kapcsolataidra is jó hatással lehet, hiszen nemcsak egyedül, de akár a pároddal, a családoddal vagy a barátaiddal is sétálhatsz!

Így kezdj gyalogláshoz

  • Bármennyi időt szánsz is a gyaloglásra, próbáld ezt a napirended részévé tenni! Válassz ki egy olyan időpontot, amikor mindig lesz időd a mozogni – akár a reggeli, akár az esti órák alkalmasak, a lényeg, hogy ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem.
  • A gyaloglás ne „poroszkálást” jelentsen! Egy óra alatt körülbelül 3-5 kilométert lehet kényelmesen gyors tempóban megtenni. A sebességet később emelheted, de ennél lassabban semmiképpen ne gyalogolj!
  • A gyaloglásnak megvan a maga technikája: nyújtott térddel lépj, először mindig a sarkad érjen földet, majd gördülj át a talpadon! Ne feledkezz meg a karmunkáról sem! A könyöködet tartsd behajlítva, és minden lépésnél lendítsd a karodat! Vigyázz, hogy a könyököd sose kerüljön a tested vonala elé!
  • Mielőtt gyalogolni kezdenél, egy-két nyújtógyakorlattal mindig melegíts be! Főleg a felső comb és a vádli izmaira koncentrálj, és a bemelegítést mindig a lábad lerázásával fejezd be!

Nordic Walking – Gyaloglás kicsit másképp
A gyaloglás és a síelés keveréke? Valami ilyesmi juthat eszedbe, ha nordic walkingozókat látsz, e sportág szerelmesei ugyanis sílécszerű botokra támaszkodva róják a kilométereket. A botoknak köszönhetően sokkal intenzívebbé válik a mozgás: a nordic walking megdolgoztatja szinte az összes izmodat, fokozza a zsírégetést, és a karjaidat is intenzívebb munkára készteti. Ha szeretsz a természetben lenni, és a hagyományos gyaloglásnál valami „pörgősebbre” vágysz, akkor a nordic walkingot pont neked találták ki!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X