Főoldal > MOZGÁS > Így ébreszd fel tested női energiáit!

Így ébreszd fel tested női energiáit!

energiamozgásnői jóga
0

Írta:

Nekünk, nőknek nagyon sok férfias szerepnek is meg kell felelnünk. Sokan testmozgásnak is férfias típusú sportot választanak: súlyzóznak, futnak, erősítő gyakorlatokat végeznek.„A nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok férfias energiaminőséget képviselnek – figyelmeztet Bálint Gyöngyi, a Padma jógastúdió oktatója. – A jógában az erőteljes és a lágy mozdulatok, a férfi és női minőséget képviselő gyakorlatok egyaránt megtalálhatóak. […]

Nekünk, nőknek nagyon sok férfias szerepnek is meg kell felelnünk. Sokan testmozgásnak is férfias típusú sportot választanak: súlyzóznak, futnak, erősítő gyakorlatokat végeznek.
„A nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok férfias energiaminőséget képviselnek – figyelmeztet Bálint Gyöngyi, a Padma jógastúdió oktatója. – A jógában az erőteljes és a lágy mozdulatok, a férfi és női minőséget képviselő gyakorlatok egyaránt megtalálhatóak. A női jógák azokat az elemeket gyűjtik össze a jóga több mint négyezer éves hagyományából, a Hatha jóga gyakorlataiból, amelyek a női energiákat ébresztik fel. Jógaoktatóként gyakran tapasztalom, mennyire jó hatással van a nőkre, hogy néhány órát női közösségben tölthetnek, ahol beszélhetnek mindarról, ami őket foglalkoztatja, de a férfias típusú életvitelük miatt ezeket a dolgokat elnyomják magukban. A megfelelési kényszer, a fájdalmak, a bánat, a visszafojtott érzések blokkolják női energiáinkat. A női jóga képes arra, hogy ezeket a blokkokat feloldja, a nőket megerősítse önbizalmukban, és segítsen nekik helytállni az egyre férfiasodó világban.”

Miért jó?

A jóga egyes ászanái különösen alkalmasak arra, hogy a női szervek betegségeit gyógyítsák, azok energiahiányát megszüntessék. A speciálisan összeválogatott ászanák nagyon sok esetben hatnak jótékonyan.

  • Megerősítik a medencealapi izmokat és a záróizmokat, ezzel megszüntetik az azok gyengeségéből eredő problémákat, az inkontinenciát, a hüvelyrenyheséget, az aranyeret.
  • Képesek enyhíteni a menstruáció alatti fájdalmas görcsöket.
  • A medencetájék és a has izmainak megerősítésével a hasi szervek működésére is jótékony hatással vannak.
  • Sok gyakorlat hat a hormonális rendszer működésére, segít visszaállítani annak könnyen felboruló egyensúlyát.
  • Az altest energetikai rendszerének helyreállításával régóta húzódó problémákra, rendszertelen vérzésre, akár meddőségre is megoldást kínálhatnak, valamint a szexuális élet minőségét is javíthatják.
  • Felkészítik az izomzatot a gyermekvárás során rá háruló terhelésre, illetve megerősítik a várandósság alatt megnyúlt, meggyengült izmokat.
  • A hormonális rendszerre gyakorolt hatásuknak köszönhetően képesek enyhíteni a változó kor tüneteit.

0019488_1.jpg ()

Több mint testgyakorlás

Nem csak az ászanáknak van fontos szerepük a női jógában. Az ilyen órákon speciális relaxációs és meditációs módszereket is elsajátíthatnak az érdeklődők, amelyek szintén a női energiákra hatnak. A légzőgyakorlatok és a meditatív állapot is azt segítik, hogy könnyebb legyen befelé figyelni, a gyakorlatok hatására koncentrálni, elmélyülten vizsgálni testünk reakcióit. Ez egyébként jellemzően nehézséget jelent a nőknek, a befelé figyelést és a test tudatos használatát is tanítani kell. Fontos részei a női jógának az úgynevezett bandhák (izomzárak). Ezek a gyakorlatok azon kívül, hogy erősítik a záróizmokat, jelentős szerepet töltenek be a test energizálásában, az energia áramlásának szabályozásában. Rendszeres gyakorlásukkal nagyon hamar megtapasztalható jótékony hatásuk.

Többféle út

A női jógának is léteznek különféle típusai, amelyek céljai és alapelvei közösek, ám mindegyik egy kicsit más elemekre helyezi a hangsúlyt. Sorra vettük a hazánkban kipróbálható irányzatokat.
Naliní női jóga
Cikkünk szakértője, Bálint Gyöngyi sokéves jógaoktatói gyakorlata és az intim torna tanítása során szerzett tapasztalatai alapján állította össze saját módszerét. A speciálisan összeválogatott ászanáknak köszönhetően az óra ritmusosabb, lágyabb, nőiesebb, mint egy hagyományos jógafoglalkozás. Gyöngyi célja, hogy a résztvevők átéljék, megérezzék a légzés és a mozdulatok ritmusát, ennek megkönnyítésére alkalmanként körtánc is szerepel a gyakorlatok között. A foglalkozások mindig beszélgetéssel indulnak, ez segíti, hogy a nők megnyíljanak, merjenek beszélni az őket foglalkoztató problémákról, és támogatást kapjanak azok megoldásához, feldolgozásához.
Luna jóga
Aviva Steiner speciális, a női ciklusra ható gyakorlatsorát ötvözte termékenységi táncok és menstruációs rituálék elemeivel Adelheid Ohlig. A módszer a Holdról (Luna) kapta a nevét, mert ez az égitest igen nagy hatással van a női szervezet működésére, menstruációs ciklusára. A foglalkozásokon a lassú légző- és érzékelési gyakorlatok ugyanúgy fontos szerephez jutnak, mint az erőteljes táncok vagy a gerinccsavaró mozdulatok. A módszer megalkotója a tökéletes hatás elérése érdekében gyógyteákat, ülőfürdőket is javasol.
Jogini jóga
A módszer neve szanszkritül jógázó nőt jelent, és napjaink szükségleteit is figyelembe veszi. Hát- és súlyproblémákra, derékfájásra, hangulatváltozásokra, alvási nehézségekre is megoldást kínál a már bemutatott tipikus női problémák mellett. Gyakorlásával a stressztűrő képesség és a koncentráció is javítható.

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!

Mindenképp próbáld ki, ha…
…menstruációs gondokkal küzdesz.
…szeretnéd jobbá tenni a szexuális életed.
…gyermekvállalásra készülsz.
…régóta próbálkozol sikertelenül a teherbeeséssel.
…jól jönne egy kicsivel több önbizalom és nőiesség.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

turmixzsírégetés

Top 3 zsírégető turmix edzéshez

Írta:
9 napja 0

A mesterséges turmixokat igazi csodaszernek tartjuk, fogyaszt, vagy épp izmot épít, ráadásul nem macerás, csak fel kell oldani egy kis vízben vagy tejben, és már fogyasztható is. Azonban sokkal egészségesebb italt készíthetünk magunknak pár perc alatt, csak némi hozzávaló és egy botmixer kell hozzá.

Kövess Facebook-on!
X