Főoldal > MOZGÁS > Így ébreszd fel tested női energiáit!

Így ébreszd fel tested női energiáit!

energiamozgásnői jóga
0

Írta:

Nekünk, nőknek nagyon sok férfias szerepnek is meg kell felelnünk. Sokan testmozgásnak is férfias típusú sportot választanak: súlyzóznak, futnak, erősítő gyakorlatokat végeznek.„A nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok férfias energiaminőséget képviselnek – figyelmeztet Bálint Gyöngyi, a Padma jógastúdió oktatója. – A jógában az erőteljes és a lágy mozdulatok, a férfi és női minőséget képviselő gyakorlatok egyaránt megtalálhatóak. […]

Nekünk, nőknek nagyon sok férfias szerepnek is meg kell felelnünk. Sokan testmozgásnak is férfias típusú sportot választanak: súlyzóznak, futnak, erősítő gyakorlatokat végeznek.
„A nagy erőkifejtést igénylő gyakorlatok férfias energiaminőséget képviselnek – figyelmeztet Bálint Gyöngyi, a Padma jógastúdió oktatója. – A jógában az erőteljes és a lágy mozdulatok, a férfi és női minőséget képviselő gyakorlatok egyaránt megtalálhatóak. A női jógák azokat az elemeket gyűjtik össze a jóga több mint négyezer éves hagyományából, a Hatha jóga gyakorlataiból, amelyek a női energiákat ébresztik fel. Jógaoktatóként gyakran tapasztalom, mennyire jó hatással van a nőkre, hogy néhány órát női közösségben tölthetnek, ahol beszélhetnek mindarról, ami őket foglalkoztatja, de a férfias típusú életvitelük miatt ezeket a dolgokat elnyomják magukban. A megfelelési kényszer, a fájdalmak, a bánat, a visszafojtott érzések blokkolják női energiáinkat. A női jóga képes arra, hogy ezeket a blokkokat feloldja, a nőket megerősítse önbizalmukban, és segítsen nekik helytállni az egyre férfiasodó világban.”

Miért jó?

A jóga egyes ászanái különösen alkalmasak arra, hogy a női szervek betegségeit gyógyítsák, azok energiahiányát megszüntessék. A speciálisan összeválogatott ászanák nagyon sok esetben hatnak jótékonyan.

  • Megerősítik a medencealapi izmokat és a záróizmokat, ezzel megszüntetik az azok gyengeségéből eredő problémákat, az inkontinenciát, a hüvelyrenyheséget, az aranyeret.
  • Képesek enyhíteni a menstruáció alatti fájdalmas görcsöket.
  • A medencetájék és a has izmainak megerősítésével a hasi szervek működésére is jótékony hatással vannak.
  • Sok gyakorlat hat a hormonális rendszer működésére, segít visszaállítani annak könnyen felboruló egyensúlyát.
  • Az altest energetikai rendszerének helyreállításával régóta húzódó problémákra, rendszertelen vérzésre, akár meddőségre is megoldást kínálhatnak, valamint a szexuális élet minőségét is javíthatják.
  • Felkészítik az izomzatot a gyermekvárás során rá háruló terhelésre, illetve megerősítik a várandósság alatt megnyúlt, meggyengült izmokat.
  • A hormonális rendszerre gyakorolt hatásuknak köszönhetően képesek enyhíteni a változó kor tüneteit.

0019488_1.jpg ()

Több mint testgyakorlás

Nem csak az ászanáknak van fontos szerepük a női jógában. Az ilyen órákon speciális relaxációs és meditációs módszereket is elsajátíthatnak az érdeklődők, amelyek szintén a női energiákra hatnak. A légzőgyakorlatok és a meditatív állapot is azt segítik, hogy könnyebb legyen befelé figyelni, a gyakorlatok hatására koncentrálni, elmélyülten vizsgálni testünk reakcióit. Ez egyébként jellemzően nehézséget jelent a nőknek, a befelé figyelést és a test tudatos használatát is tanítani kell. Fontos részei a női jógának az úgynevezett bandhák (izomzárak). Ezek a gyakorlatok azon kívül, hogy erősítik a záróizmokat, jelentős szerepet töltenek be a test energizálásában, az energia áramlásának szabályozásában. Rendszeres gyakorlásukkal nagyon hamar megtapasztalható jótékony hatásuk.

Többféle út

A női jógának is léteznek különféle típusai, amelyek céljai és alapelvei közösek, ám mindegyik egy kicsit más elemekre helyezi a hangsúlyt. Sorra vettük a hazánkban kipróbálható irányzatokat.
Naliní női jóga
Cikkünk szakértője, Bálint Gyöngyi sokéves jógaoktatói gyakorlata és az intim torna tanítása során szerzett tapasztalatai alapján állította össze saját módszerét. A speciálisan összeválogatott ászanáknak köszönhetően az óra ritmusosabb, lágyabb, nőiesebb, mint egy hagyományos jógafoglalkozás. Gyöngyi célja, hogy a résztvevők átéljék, megérezzék a légzés és a mozdulatok ritmusát, ennek megkönnyítésére alkalmanként körtánc is szerepel a gyakorlatok között. A foglalkozások mindig beszélgetéssel indulnak, ez segíti, hogy a nők megnyíljanak, merjenek beszélni az őket foglalkoztató problémákról, és támogatást kapjanak azok megoldásához, feldolgozásához.
Luna jóga
Aviva Steiner speciális, a női ciklusra ható gyakorlatsorát ötvözte termékenységi táncok és menstruációs rituálék elemeivel Adelheid Ohlig. A módszer a Holdról (Luna) kapta a nevét, mert ez az égitest igen nagy hatással van a női szervezet működésére, menstruációs ciklusára. A foglalkozásokon a lassú légző- és érzékelési gyakorlatok ugyanúgy fontos szerephez jutnak, mint az erőteljes táncok vagy a gerinccsavaró mozdulatok. A módszer megalkotója a tökéletes hatás elérése érdekében gyógyteákat, ülőfürdőket is javasol.
Jogini jóga
A módszer neve szanszkritül jógázó nőt jelent, és napjaink szükségleteit is figyelembe veszi. Hát- és súlyproblémákra, derékfájásra, hangulatváltozásokra, alvási nehézségekre is megoldást kínál a már bemutatott tipikus női problémák mellett. Gyakorlásával a stressztűrő képesség és a koncentráció is javítható.

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!

Mindenképp próbáld ki, ha…
…menstruációs gondokkal küzdesz.
…szeretnéd jobbá tenni a szexuális életed.
…gyermekvállalásra készülsz.
…régóta próbálkozol sikertelenül a teherbeeséssel.
…jól jönne egy kicsivel több önbizalom és nőiesség.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X