Főoldal > MOZGÁS > Útmutató a zsírégetéshez – Eddz bioritmusod szerint!

Útmutató a zsírégetéshez – Eddz bioritmusod szerint!

bioritmusmozgásórasportág
0

Írta:

Futás és jóga kora reggel, kerékpározás és súlyzózás délután, vagy fallabda és tenisz este? Akármikor is mozogsz, azzal jót teszel a testednek, viszont a szervezeted nem mindig kívánja egyformán az edzést! Reggel: futás és jóga Korán fekszel, és korán kelsz? Már ötkor-hatkor úgy érzed, hogy tele vagy energiával? Akkor mostantól semmiképpen se hagyd ki a […]

Futás és jóga kora reggel, kerékpározás és súlyzózás délután, vagy fallabda és tenisz este? Akármikor is mozogsz, azzal jót teszel a testednek, viszont a szervezeted nem mindig kívánja egyformán az edzést!

Reggel: futás és jóga

Korán fekszel, és korán kelsz? Már ötkor-hatkor úgy érzed, hogy tele vagy energiával? Akkor mostantól semmiképpen se hagyd ki a hajnali edzéseket: a reggeli sport ugyanis az egyik
leghatékonyabb fegyver a pluszkilók ellen! Ilyenkor még üres a gyomrod, ezért a szervezeted testmozgás közben nem az ételből származó energiát dolgozza le, hanem a rajtad lévő zsírpárnákat kezdi el égetni! Ennek ellenére nem szabad megterhelő edzéssel kezdened a napot – hagyj időt a testednek arra, hogy valóban felébredjen! Mivel ilyenkor még merevek az izmok, a megszokottnál hosszabb ideig melegíts be, és csak fokozatosan növeld a mozgás intenzitását!
Milyen sportágat válassz?
Aerobik, jóga és úszás – ez a három legjobb mozgásforma reggelre, amelyekkel nemcsak a testedet hozhatod csúcsformába, de lelkileg is kiegyensúlyozottabban indul majd a napod! Kánikula idején ráadásul csak kora reggel van alkalmad arra, hogy anélkül szívhass friss levegőt, hogy hőgutát kapnál: ezért a gyaloglás és a futás is jó választás!

0020341_1.jpg ()

Délután: spinning és súlyzózás

Gyorsan elálmosodsz munka közben, és már egykor azt várod, mikor lesz vége a munkanapnak? Egy rövid, kora délutáni edzés felpörgethet: használd ki az ebédszünetet, és menj le a közeli parkba egy kicsit sétálni, vagy ha hosszabb szüneted van, ugorj be egy órára az edzőterembe! A délutáni sportolás megnyugtatja az idegeidet, és segít feldolgozni a délelőtti stresszt – ehhez azonban az kell, hogy mozgás közben ne a még rád váró feladatokon törd a fejedet, hanem csak és kizárólag a testedre koncentrálj! Soha ne közvetlenül ebéd után menj edzeni, inkább várj egy órát!
Milyen sportágat válassz?
Végezz súlyzós gyakorlatokat, pedálozz a spinning biciklin, vagy használd a futópadot – mind a három tökéletes választás kora délutánra, ezek a mozgásformák ugyanis felpörgetnek egész napra! A bemelegítésről és a nyújtásról akkor se feledkezz meg, ha csak kevés időd van az edzésre, inkább fejezd be pár perccel hamarabb a gyakorlatokat! Ha a szabadban szeretnél mozogni, ne feledkezz meg a bőröd védelméről, hiszen ilyenkor a legerősebb a káros UV-sugárzás!

Este: fallabda és aerobik

A legtöbb fitneszterem kora este telik meg igazán, nem véletlenül: öt és hét óra között még nem kapcsol a tested nyugalmi fokozatra, ráadásul munka után több időt szánhatsz a mozgásra! Érdemes estére olyan sportágat választanod, amely a stressz leküzdésében is segít, és elvonja a figyelmedet a másnapi teendőidről vagy az aznapi konfliktusokról – ezért izgalmas labdajátékokat vagy zenés-táncos mozgásformát válassz! Az edzés végén a megszokottnál hosszabb időt szánj a nyújtásra, és adj a szervezetednek legalább egy félórát arra, hogy felkészüljön az éjszakai pihenésre!
Milyen sportágat válassz?
A táncaerobik, a fallabda, a tenisz, a foci és a kosárlabda is jó választás estére – ezek garantáltan elterelik a gondolataidat a munkáról! Este nyolc után már ne kezdj megerőltető edzésbe: egy rövid séta a szabadban azonban jót tesz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X