Főoldal > MOZGÁS > 3 hatékony, zsírégető, önvédelmi módszer

3 hatékony, zsírégető, önvédelmi módszer

fogyókúraönvédelemzsírégetés
0

Írta: and

1. Modern Defendo – Mad Girl – Lelkileg is készenlétben Mi a lényege?A Modern Defendo eredetileg rendőrségi és katonai közelharcban alkalmazott módszer, melyet a mai viszonyokra, civilek számára fejlesztettek tovább. Speciális, nők részére kidolgozott programját, a Mad Girlt már itthon is elsajátíthatjuk. Nem csupán a technikák elsajátítására épít, hanem komolyan felkészít a támadással járó stresszhelyzetre, […]

1. Modern Defendo – Mad Girl – Lelkileg is készenlétben

Mi a lényege?
A Modern Defendo eredetileg rendőrségi és katonai közelharcban alkalmazott módszer, melyet a mai viszonyokra, civilek számára fejlesztettek tovább. Speciális, nők részére kidolgozott programját, a Mad Girlt már itthon is elsajátíthatjuk. Nem csupán a technikák elsajátítására épít, hanem komolyan felkészít a támadással járó stresszhelyzetre, mentális reakciókra. A sokkhatás kezelését többek között légzéstechnikák elsajátításával, valamint imitált támadási helyzetekben tanulhatjuk meg.
Milyen adottságok kellenek hozzá?
Csupán tanulási szándékra és egyfajta szellemi, illetve fizikai érettségre van szükség. Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni magunkat, nem elég a jó állóképesség, lelkileg is készen kell állnunk egy esetleges támadásra. Az alsó korhatár általában 15 év, felső korhatár nincsen.
Miből áll a képzés?
Az első szint az úgynevezett hard target (nehéz ellenfél), ennek eléréséhez alapszintű mentális és fizikai felkészítő edzéseken vehetünk részt. Ennyi idő után már képesek leszünk kisebb támadások esetén megvédeni magunkat, és nő az önbizalmunk is. Ezt követi a combative technics (harci technikák), ekkor megtanuljuk, hogy mit tegyünk, ha például elkezdenek fojtogatni minket. A legmagasabb szint a special technics and responses (speciális technikák és válaszok) szintje, amikor a késsel, fegyverrel való támadásra készítik fel az önvédelmet tanulókat.
Mennyi idő alatt sajátítható el?
Ahhoz, hogy az első szintig eljussunk, elegendő két-négy hónap. A második szinthez fél-egy év rendszeres edzés szükséges, ahhoz pedig, hogy profikká válhassunk, újabb fél-egy év kell. Ha privát edzéseken vagy speciális szemináriumokon veszünk részt, jelentősen felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Mit erősít?
Funkcionális állóképesség fejlesztő hatása van, a harchoz, támadáshoz szükséges izmokat erősíti. Jelentősen növeli az önbizalmunkat, a szív- és tüdőkapacitásunkat, sőt mi több, fogyhatunk is vele. Egy edzés során átlagosan 1200 kalóriát égethetünk el.
További info: www.defendohungary.com

0020789_1.jpg ()

2. Krav-Maga – Előzd meg a bajt!

Mi a lényege?
A Krav-Maga (a szó közelharcot jelent) nem küzdősport, és nem is harcművészet. Létrehozója a magyar gyökerekkel rendelkező Imi Lichtenfeld, aki az izraeli hadseregben honosította meg a módszert. Mivel Izraelben a nők is hadkötelesek, ezért egy olyan rendszer létrehozása volt a cél, amelyet bárki elsajátíthat kortól, nemtől és testalkattól függetlenül. A hangsúly a megelőzésen és az egyszerűségen van. Célja, hogy elkerüljük a közelharcot, ha ez mégsem sikerül, akkor minél hatékonyabb technikával legyünk képesek megvédeni magunkat. Ehhez a női táskában fellelhető alapvető tárgyak is a segítségünkre lehetnek, például egy esernyő vagy egy dezodor.
Milyen adottságok kellenek hozzá?
Nincs előfeltétele, hiszen az a lényeg, hogy mindenki a saját fizikai és mentális határain belül tudjon fejlődni.
Miből áll a képzés?
Tíz tanulói fokozat létezik. Az első fokozat eléréséhez elég kb. három-négy hónap. Ennyi idő alatt elsajátíthatjuk többek között a megelőzés alapjait, az alapütéseket, -rúgásokat, az esés és az elhárítás technikáját, valamint a fojtogatással szembeni fellépést.
Mennyi idő alatt sajátítható el?
Már három-négy hónap alatt is jelentős önvédelmi képességre tehetünk szert.
Mit erősít?
Fejleszti az állóképességet és szálkásít. Hetente kétszer másfél órás edzéssel a látványos súlyveszteség is garantált.
További info: www.krav-maga.hu

3. Aikido – Vissza a támadóhoz!

Mi a lényege?
A japán aikido szó jelentése: a szellemi energia útja. A módszer célja az ellenfél erejének elvezetése és harcképtelenné tétele. Hatékonysága nem a fizikai erőfölény függvénye, technikái erőkifejtés nélkül könnyedén végrehajthatóak, így filigrán nőként is sikerrel vehetjük fel a harcot akár egy száz kilós férfival szemben. Az aikido intellektuális harcművészet, ezért a mentális felkészültséget helyezi a fizikai képességek elé. A katonai harci rendszereken alapuló önvédelmi módszerekkel szemben kerüli a brutális fellépést, célja az, hogy finom taktikai fogásokkal a támadó erejét saját maga ellen fordítsa.
Milyen adottságok kellenek hozzá?
Az alsó korhatár 16 év, felső korhatár nincs. Kifejezetten a női adottságokra építő edzéseket tart Shidoin Pivony Attila sensei, aki huszonnégy éve foglalkozik harcművészetekkel, és speciálisan nőknek állította össze a tanfolyam tematikáját.
Miből áll a képzés?
A hetven perces óra meditációval kezdődik, majd erősítés (felülés, fekvőtámasz, comb- és csípőgyakorlatok), nyújtás, a technikai elemek gyakorlása, végül levezető meditáció következik. Az órákon résztvevők saját tapasztalataikat is megoszthatják a mesterrel, még életszerűbbé téve a képzést.                               
Mennyi idő alatt sajátítható el?
Biztos tudás egy-két év alatt érhető el, de már néhány hónap gyakorlással is sokat fejlődhetünk. Az alapvető technikai elemek elsajátítása mellett kellő önbizalmat és tartást nyerhetünk általa.
Mit erősít?
Szinte minden testrészt: a kart, a vállat, a lábat éppúgy, mint a nők legkritikusabb testtájait, a csípőt, a popsit vagy a hasat. A meditációval és a mentális felkészítéssel pedig önbizalmunkat és lelki békénket fejleszthetjük.                                              
További info: www.aikido-aikikai.net

A témáról bővebben a Wellness magazin szeptemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X